Dags att köpa en ny dator? Tips och tricks att tänka på innan du köper eller bygger en ny dator

Idag använder vi datorer till allt, oavsett om det handlar om underhållning, jobb eller kommunikation. För varje år som går kommer det ut nya och bättre modeller, så kanske det har blivit dags för dig att äntligen köpa eller bygga en ny dator? Fortsätt läsa för att få tips och tricks på hur du ska tänka, oavsett om det gäller datorbygge eller köp av en färdigbyggd dator.

Användning och syfte

Innan du köper eller bygger en ny dator ska du givetvis ha en plan på vad du faktiskt kommer att behöva i din dator till. Kommer du att behöva göra avancerad videoredigering, spela turbo vegas eller endast göra enklare uppgifter som kanske att skriva läxor. När du väl har en plan på vad din dator kommer att användas till, är det dags att börja hitta den perfekta datorn för dig.

Specifikationer och prestanda

Syftet och användningsområdet för din dator kommer att påverka vilka specifikationer din dator kommer att behöva. Här spelar även priset en stor roll, och om du behöver en mer avancerad dator kommer priset även vara betydligt dyrare. Dessa är nyckelkomponenterna som du ska ha i åtanke, oavsett om du ska köpa eller bygga en dator:

Grafikkort

Om du kommer att använda din dator för mycket grafiska ting som att spela kommer det vara viktigt för dig att du skaffar en dator med ett bra grafikkort, eller GPU som det även heter. I vissa fall kan det vara att datorns processor redan har ett inbyggt grafikkort, men ofta har datorerna ett specifikt sådant.

Processor

Processor är även bland de viktigaste komponenterna i din dator, i synnerhet om du arbetar mycket med videoredigering. En bra processor kommer att klara av de mest komplexa uppgifterna oavsett om det handlar om redigering eller att spela spel.

Lagring

Lagring, såklart kommer du att behöva lagra dina spel eller arbetsuppgifter. Dagens datorspel är uppemot hundra gigabytes filer, för att inte prata om projekt som innehåller videor. Förr i tiden var det mer vanligt med HDD eller hårddisk, medan dagens SSD-enheter är betydligt mer pålitliga och snabba.

RAM – minne

Hur snabbt vill du att din dator ska kunna göra flera saker på en gång? Om svaret är “så snabbt som möjligt”, är det bäst om du kollar på en dator med hög ram. Till vardagsuppgifter brukar det räcka till med 8 GB RAM, medan 16 GB eller mer är att rekommendera för gaming eller krävande uppgifter.

Budget

Nu har vi gått igenom de fundamentala komponenterna på din dator, och när du har en tydligare blick över dem kommer du att slutligen kunna välja vilken dator som passar bäst för dig och dina behov. Färdigbyggda datorer är ofta lite mer enkla, men om du däremot väljer att bygga din dator själv har du oändliga möjligheter med hur du vill att allting ska se ut och fungera. Det är även att rekommendera att du jämför priser mellan färdigbyggda datorer och vad priset skulle bli om du köper komponenterna skilt.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...