Dags för Rainbow Six Siege Pro League Season IX finalen i Milano

Tidigare i år tillkännagavs det att finalen för Rainbow Six Siege IX kommer hållas i Milano, Italien. Eventet som lockar talangfulla spelare jorden över går av stapeln den 18–19 maj och kommer att hållas i den ikoniska arenan Palazzo del Ghiaccio. Detta blir första gången arenan står värd för ett e-sports evenemang, vilket än en gång indikerar sportens stigande popularitet.

Ökat intresse för E-sport

Även om e-sport kan tyckas vara ett relativt nytt fenomen ägde den första videospelsturneringen rum redan 1972 på Stanford University. Platsen var ett strategiskt val då universitetet hade tillräcklig avancerad utrustning för att genomföra eventet. Skolans vassaste spelare var inbjudna och i prispotten låg en prenumeration på tidningen Rolling Stone. Enligt en av organisatörerna visste många på den här tiden knappt att man kunde spela videospel på detta sätt.

Sedans dess har mycket hänt och online gaming har ökar i takt med att teknologin har utvecklats och öppnat upp för nya möjligheter och spelformer.

Nu är organiserade ligor, professionella spelare, live-streaming och enorma evenemang i offline-arenor ett fenomen som i allra högsta grad verkar vara här för att stanna. Precis som för analoga sporter spekuleras det kring e-sport på betting-sajter.

Marknaden värderas till över 900 miljoner amerikanska dollar, och så länge det finns pengar att hämta så kommer odds att sättas och betting att äga rum. Live betting med 888 är ett av de exempel där odds och betting uppdateras i realtid för en så smidig användarupplevelse som möjligt. Många väljer att satsa innan eventet börjar, samtidigt som live-betting blir allt populärare.

Här i Sverige sänds flera stora e-sports live av stora mediebolag som Viasat och SVT. Utövarna har nått nästintill kändisstatus och drar in stora pengar, bland annat från annonsintäkter på Twitch och YouTube.

Final i italienska Milano

Detta år går finalen för Rainbow Six Siege IX av stapeln i Milano.

Det taktiska onlinespelet utvecklat av Ubisoft släpptes för Windows, PlayStation 4 och Xbox 2015 och har sedans dess stigit i popularitet och är nu en av de mest spelade e-sporterna.  Förstapersonsskjutspelet som säljs i 3 olika editions har fått stora följarskaror världen över och många är förväntansfulla inför finalen i Italien.

167 000 amerikanska dollar ligger i prispotten och kommer delas över de åtta lagen. Kvar i turneringen att kämpa om förstapriset på 75 000 amerikanska dollar är de 8 bästa lagen från regionerna APAC, EU, NA och LATAM: Evil Geniuses, Immortals, FaZe Clan, LeStream Esport, Team Empire, DarkZero Esports, Fnatic och PET Nora-Rengo. Vem som vinner återstår att se men Evil Geniuses och Team Empire ser starka ut som vanligt tillsammans med Fnatic som avslutade starkt 2018.

Om du har chansen att se finalerna live i Milano är det bara att gratulera. Det är det första e-sportevenemanget att äga rum på arenan, vilket gör upplevelsen ännu mer speciell. Har du inte chans att ta dig till Italien kommer du så klart kunna streama hela detta historiska event live från Twitch.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi