De bästa e-sportländerna

E-sport gick från att spelas i pojksovrummen till att bli en av världens största sporter. Idag kan du dessutom tjäna multum om du tillhör ett av de bästa lagen. Vissa lag och länder har visat sig mer framgångsrika än andra när det kommer till esport och här tar vi en närmare titt på de länder som har dominerat e-sporten under de senaste åren.

Danmark

Danmark har gått lite under radarn är det kommer till esport, men om du tittar på statistiken är de faktiskt ett av de mest framgångsrika länderna. Det välkända laget Astralis, som främst spelar CS:GO, kommer till exempel från vårt kära grannland. Andra minns säkerligen laget Copenhagen Wolves som var en stor profil inom League of Legends. Danskarna själva älskar esport och stora events som lockar storpublik. Danska spelare ligger också i topp när det kommer till inspelade pengar.

Sverige

Sverige har alltid varit ett ledande land inom esport och vi minns alla Emil Heat0n Christensen som länge rankades som världens bäste spelare. Vi har också haft profiler om Olofmeister och f0rest. Sverige är också hem till välkända Dreamhack som är en av de största e-sportturneringarna i världen. Om du vill ge dig in i esport betting är Sverige och svenska lag alltid ett bra bet. Landet är inte bara ledande inom CS:GO utan även Dota 2.

Sydkorea

Det är nog föga förvånande att Sydkorea är med på listan med tanke på att det landet som esporten härstammar från. Trots detta så är inte Sydkorea lika ekonomiskt starka som många andra länder på listan. Dock finns det ingen som tvivlar på vilken påverkan landet har haft på sporten. Esporten har ett väldigt gott rykte för sydkoreaner och det är många som kämpar för att nå toppen då de vet vad som väntar i form av pengar och kändisskap om de skulle lyckas. En av de kändaste spelarna från landet är profilen Faker.

USA

Självfallet kommer ett land med 330 miljoner invånare ha en plats på listan. Och ingen kan argumentera att USA inte varit med från starten. När Leauge of Legends först slog igenom var det de amerikanska lagen som dominerade på scenen. Laget Team SoloMid hade lika hög stjärnstatus som de kändaste fotbollspelarna i landet. Det säger inte lite om hur stora de var. USA är väl synliga i esportbranschen än idag och har lag som representerar de flesta spel. Det råder ingen tvekan om att de är en stor maktfaktor både på lokal nivå och sett till hela världen.

Kina

Sist men inte minst har vi Kina på listan. Landet går just nu som tåget och producerar stora och framgångsrika profiler på löpande band. Dock hade de länge svårt att nå toppen och åkte ut tidigt i många stora turneringar. Det är först på senare år som de verkligen har stabilisterat sig på toppen. Några av de populäraste esporterna i landet är League of Legends och Dota 2. De drar även in enorma summor på reklamintäkter och publik. Några av de största lagen är EHOME och Vici Gaming. Kina är också det land som har spelat in mest prispengar om man räknar totalt.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi