De största e-sporterna 2020

E-sporten är ständigt växande både i form av antal utövare och i antalet tittare under de stora turneringarna. I takt med att den mediala uppmärksamheten blivit allt mer påtaglig så har e-sporten på senare år visat att den är här för att stanna. Antalet spel med stora prispotter blir fler och fler, men vilken av alla titlar är egentligen störst? Det finns givetvis många olika parametrar som kan definiera vad som klassar ett spel som “stort”, och beroende på om man tittar på antalet utövare, följare eller prispengar så kan svaret variera. Med det sagt så finns det ett antal spel som tenderar att placera sig i toppen inom samtliga områden. 

Dota 2

Ett av de överlägset största spelen de senaste åren, och likaså under 2020, är Dota 2. Du behöver inte leta länge innan du hittar en duglig Dota 2 stream för att titta på någon av spelets stora turneringar.

Den största turneringen inom Dota 2, “The International”, lockar årligen miljontals tittare och placerar sig gång på gång på topplistan över tävlingar med störst prispott. Turneringen går av stapeln 18–23 augusti och den totala prispotten kommer att överstiga 30 miljoner dollar.

Förra årets upplaga av “The International” snittade omkring 2 miljoner tittare per match och den totala prispotten uppgick då till över 34 miljoner dollar.

Fortnite

Fortnite slog ned som en blixt från klar himmel när spelet lanserades 2017. På kort tid bredde spelet ut sig till ett enormt antal spelare och det dröjde inte länge innan resultatet syntes även i statistiken för prispengar och tittarsiffror. Spelet har haft ett ostadigt 2020 och den stora turneringen “Fortnite World Cup” ställdes olyckligt in, men spelet är fortfarande omåttligt populärt bland spelarna. I maj 2020 uppskattades det att Fortnite har hela 350 miljoner registrerade spelare.

Förra årets Fortnite World Cup hade en prispott på över 30 miljoner dollar (knappa 15,3 miljoner dollar för soloturneringen och 15,1 miljoner dollar för duoturneringen) och hade tittarsiffror som snittade på 2,3 miljoner tittare per match.

League of Legends

League of Legends lanserades redan 2009 och har länge varit en gigant på e-sportsscenen. Spelet har ett stort antal spelare och en ännu större följarskara. Även om LoL ibland hamnar i skuggan av de andra jättarna på listan när det kommer till medial uppmärksamhet, så är det fortfarande ett givet inslag bland de allra största spelen.

Det stora dragplåstret “League of Legends World Championship” är planerat att genomföras mellan 25 september och 1 oktober. Förra årets turnering hade ofattbara 3,9 miljoner tittare i snitt per match.

Counter-Strike: Global Offensive

Evigt populära Counter-Strike har genom gradvisa uppdateringar och förnyelse lyckats hålla sig relevant sedan början av 2000-talet. CS:GO lanserades 2012 och efter en något knackig inledning så har spelet växt sig till en dominant de senaste året.

Även om CS:GO inte riktigt kan mäta sig med de ovan listade spelen när det kommer till prispengar och antal tittare, så lockar de stora matcherna fortfarande en miljonpublik och världseliten kan spela hem miljontals dollar.

Prispotterna under turneringarna till de ovan listade spelen tycks vara ständigt växande och dragningskraften för följarna likaså. Vilka spel skulle du säga utmanar spelen på listan om att räknas till de allra största?

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi