Digitala spel som gör ekonomi roligare för alla åldrar

Hör du till den kategori människor som tycker att ekonomi är dödligt tråkigt? Då borde du testa några av de ekonomispel som finns på marknaden. Spelen avdramatiserar ekonomin och du kan till och med plocka upp ett och annat tips som hela familjen kan ha nytta av.

Ekonomi är ett tabubelagt ämne i många familjer. Det är inget man vill prata om och det kan göra att en del problem sopas under mattan. Men det finns sätt att komma bort från ekonomiångesten. Genom att ge sig in i gamingvärlden kan man avdramatisera pengar och faktiskt ha riktigt roligt medan man lär sig ekonomi.

Och det finns spel för alla åldrar.

Det finns engagerande spel och appar som kan ge barn och ungdomar större förståelse för privatekonomin och göra dem medvetna om konsekvenserna av att hantera sina pengar vårdslöst.

Danske bank har tagit fram spelet Penningborg för åldrarna fem till nio år. Det är en virtuell värld som innehåller många spel och aktiviteter som lär barnen var pengar kommer ifrån, vad pengar är värda och hur man hanterar och sparar pengar. I Familjespelet kan barnet dessutom skapa en fiktiv familj, bestämma hur de ska bo, vilka transportmedel familjen ska ha och hur man ska åka på semester.

Simulera vuxenlivet

För barn mellan nio och tolv finns Pengalabbet, framtaget av Ekonomiska museet och Finansinspektionen. Här får den som spelar prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat. Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får barn och unga reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar.

För de som är lite äldre har Unga fakta tagit fram ett spel som heter Ekonomispelet. Spelet går ut på att man flyttar hemifrån och tanken är att man ska få känna på hur det är att bo själv, att planera och inreda sin lägenhet, betala hyra, försäkringar, mat och annat som hör till. Beroende på hur man spelar spelet så leder till att olika situationer inträffar och hur spelet utvecklar sig. Det finns inga rätt eller fel, meningen är att man ska lära sig och att man får stå för sina handlingar.

Förutom att barn och ungdomar lär sig om privatekonomi, kommer de också att bli naturligt för dem att använda digitala verktyg när de tjänar egna pengar, vare sig det handlar om att hantera studielånet eller allt vad de behöver ha koll på när de flyttar in i sitt första egna boende.

Vuxna som vill ha lite mer avancerade utmaningar kan med fördel ge sig i kast med Virtonomics. Det är ett multiplayerspel där man spelar mot andra människor och datorgenererade motspelare. Spelet simulerar de principer och processer som gäller inom affärsvärlden. Det finns går vare sig att vinna eller förlora utan varje spelar definierar själva sina mål och försöker nå dem genom strategi och taktik. Som till exempel att bygga upp en framgångsrik business i en konkurrensutsatt bransch.

Ge dig ut i rymden

Vill du ha mer känsla av spel så finns EVE Online. Handlingen utspelar sig i en framtida version av vårt eget universum där spelare kan flyga runt i en avlägsen galax som kallas New Eden. EVE är lanserat som open-ended. Det innebär att en spelare inte är begränsad till att följa en utstakad historia utan kan göra vad han eller hon vill och måste sätta upp sina egna mål. Eve onlines spelvärld är en ultrakapitalistisk dystopi 21 000 år in i framtiden där olika företag konkurrerar med varandra för att exploatera universums naturresurser.

Sedan finns det det också ekonomiappar som inte är spel, men som ändå förmedlar känslan av spel. Sparappen Dreams är en sådan. I Dreams sätter du upp ett mål för vad du vill spara till, en resa, en scooter eller ett par sneaker, till exempel. Sedan kan du spara alltifrån de där 35 kronorna du hade tänkt lägga på en cafe latte till regelbundna summor varje månad. Och varje gång du sparat något känns det som en vinst.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi