Ett säkrare gaming med anslutning till VPN

Många har nog hört ordet VPN nämnas. Men vad betyder egentligen VPN, vad kan man använda det till och vad är det bra för? Genom att ladda ner, installera och ansluta till en VPN öppnas en helt ny värld av nya möjligheter, och det finns många fördelar med detta verktyg, inte minst vid gaming.

Vad är egentligen VPN för någonting? VPN är en förkortning för virtuellt privat nätverk och är precis som det låter ett verktyg som gör ditt nätverk och dig själv mer privat på internet. VPN är ett skyddsnätverk som när du ansluter till detta så skyddas din egen identitet på internet och VPN skapar en tunnel mellan dig som användare och en annan server.

Låter det fortfarande krångligt eller oförståeligt? Läs mer om VPN här, men jag ska också försöka förklara vad som är så bra med VPN så gott det går. VPN är lättare än man kan tro. Det är helt enkelt så att genom att ansluta till ett VPN så skyddar du dig själv, din dator och ditt nätverk från både hackers och att lämna spår efter dig på internet.

Som att ständigt ha en skyddsmask på sig

När du ansluter till ett VPN så skyddar du din IP-adress. Det betyder att andra användare och hackers inte längre kan komma åt din adress och se din verkliga identitet. Det är som att du skyddar din hemadress mot inbrott. Dessutom så kan du med VPN komma åt sidor från andra länder som är skyddade och annars inte går att se eller komma åt utomlands. Exempelvis om du vill titta på BBC från Sverige eller varför inte Netflix från USA.

Att använda sig av ett VPN passar extra bra vid exempelvis gaming. Dels så skyddar VPN mot att andra kan få åtkomst till din identitet, och dessutom så skyddas det mot att andra spelare skulle vilja hacka eller attackera ditt IP-adress. Att ansluta till VPN passar extra bra om man spelar spel online med flera spelare, då andra spelare annars kan få tillgång till din IP-adress.

Varför är VPN så passande vid gaming?

Varför är då VPN så bra vid gaming? Jo, när du spelar online så vet du oftast inte vilka spelare som du spelar mot. Man kanske tänker gott om de andra spelarna, men eftersom du inte vet vilka de är kan de också få för sig att de skulle vilja komma åt din IP-adress. Om du då har anslutit till ett VPN så har du skyddat dig mot intrång och att någon skadar eller snor från din dator.

Attacker kan komma från alla möjliga håll under tiden som du spelar online. Exempelvis kan någon försöka komma åt din IP-adress genom att starta en chatt med dig under spelets gång. Vid dessa tillfällen är en VPN bra för att minimera risken för intrång.

Gratis eller betal version?

VPN finns i både betal- och gratisversioner, och dessutom i väldigt många olika format där ute. Så det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Även om det finns en del gratis versioner tillgängliga så är dessa oftast inte särskilt pålitliga. Troligtvis kommer du inte att få något virus från själva VPN-programmet men de är inte samma garanti som när du betalat för det.

Gratisversioner brukar dessutom sluta att fungera efter ett tag. Exempelvis har SVT Play ett väldigt bra skydd mot VPN anslutningar på sin sida. Det betyder att om du är utomlands och vill titta på SVT-play så brukar inte gratisversioner av VPN vara nog utan det krävs betalversioner för att man verkligen säkert ska veta att det kommer att fungera.

Är jag 100 procentigt skyddad mot intrång med VPN?

Även om du laddar ner och ansluter till ett VPN innan, under tiden som du spelar så finns det fortfarande risk för att någon försöker attackera din dator. Men genom att vara ansluten till ett VPN så minimerar du både risken och konsekvenser om detta skulle ske. Om du ändå skulle utsättas för ett intrång när du är ansluten till en VPN så blir skadorna troligtvis mindre, och du blir möjligen offline, men ingenting på din dator kanske förstörs.

Så det finns många fördelar med ett VPN när du gamar och för att få tillgång till sidor som annars hade varit låsta till ett specifikt land. Innan du bestämmer dig för vilken typ av VPN som passar just dig, kan det vara bra att läsa på vilka olika typer av VPN som finns och passar för din användning. Kanske har du behov av ett snabbt VPN, eller ett som är specialiserat för att stå emot intrång vid gaming, eller helt enkelt ett som specifikt förenklar att komma in på sidor utomlands. Vad som än är ditt behov, så gäller det att ansluta och installera ett säkert VPN.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi