FIFA 24 blir EA Sports FC: Vad vet vi om det nya fotbollsspelet?

FIFA Football är en tv-spelsserie från spelföretaget EA Sports. Spelet har kommit ut årligen sedan 1993 och har tidigare varit licensierat av den internationella fotbollsorganisationen FIFA. Men från och med höstens FIFA-spel kommer licensen med FIFA inte längre vara aktiv. Det innebär att spelet nu döps om till EA Sports FC. Men vad vet vi egentligen om den första upplagan av det nya fotbollsspelet EA Sports FC?

Sedan 1900-talets början har fotboll varit världens allra mest populära sport, med miljontals utövare över hela världen. Det internationella fotbollssystemet på klubb- och landslagsnivå lockar miljoner och åter miljoner tv-tittare, samtidigt som arenor i mängder av länder är fulla med åskådare vecka ut och vecka in när det ska spelas matcher.

Det stora intresset för fotboll märks inom många sammanhang. Det går till och med att hitta fotbollsspel när man besöker ett casino på nätet. Alla vill helt enkelt ha sin del av fotbollskakan. För många människor finns det ingenting viktigare än fotboll och många människor har en stark relation till ett specifikt fotbollslag.

Därför är det inte konstigt att fotbollen också letat sig in i spelbranschen. Genom åren har flera spelutvecklare försökt utveckla fotbollsspel som ska ta spelarna med storm, men det är få som har lyckats. Det har visat sig att sportspel generellt sett är komplicerade att göra. Det gäller att försöka skapa ett spel som både är spelarvänligt och verklighetstroget. Det är två saker som kan vara svåra att kombinera.

PRO Evolution Soccer har gjort ett ärligt försök, men sett till alla mätbara siffror är det FIFA-spelen från EA Sports som är överlägsna i kategorin fotbollsspel. Att man dessutom varit licensierade av den internationella fotbollsorganisationen FIFA sedan tidigt 1990-tal är ytterligare ett kvitto på att man är världsledande inom sin nisch.

Men den stora nyheten när det gäller FIFA-spelen är att licensen med FIFA inte längre gäller. Från och med hösten 2023 kommer inga nya spel att släppas som har namnet FIFA. Tidigare har samtliga spel hetat FIFA 21, FIFA 22, FIFA 23 och så vidare, baserat på vilken säsong spelen tillhör. Det FIFA 24 som enligt den följetongen skulle ha släppts till hösten kommer aldrig att släppas under det namnet, utan kommer istället att heta EA Sports FC.

Många FIFA-älskare har varit upprörda sedan den här nyheten kom och många riktar skarp kritik mot organisationen FIFA. Det återstår att se om FIFA försöker sälja licensen till någon annan aktör eller om man har egna planer på att ge sig in i spelbranschen.

Men alla som ser FIFA-släppen varje höst som en av årets stora höjdpunkter behöver inte misströsta särskilt länge. Det kommer alltså ett nytt spel redan till hösten. Även om det kommer att heta någonting annat pekar det mesta på att spelet kommer att vara sig likt.

Låt oss reda ut vad vi egentligen vet om EA Sports FC.

EA Sports har kvar andra viktiga licenser för EA Sports FC

Att EA Sports har tappat FIFA-rättigheten är ingen nyhet, utan det är snarare någonting som många känner till sedan tidigare. Däremot är en vanlig missuppfattning att man också tappat licenserna för att få använda riktiga tävlingsnamn, spelarnamn och lagnamn. Men så är inte fallet.

Däremot kommer man inte att kunna använda namnet på FIFA-tävlingar, där världsmästerskapet i fotboll är den största tävlingen. Samma sak gäller för klubblags-VM. Däremot väntas alltså EA Sports FC innehålla alla stora ligor, klubbar och spelare på precis samma sätt som tidigare. Detta har EA Sports lyckats säkra genom sin deal med FIFPRO.

EA Sports FC väntas gå under förkortningen EAFC

Av allt att döma kommer EA Sports FC snarare att förkortas EAFC eller EA FC. Det innebär att höstens första spelsläpp kommer att heta EA FC 24. Det är kanske inte ett lika slagkraftigt namn som FIFA, men det är åtminstone någonting som man kan vänja sig vid med tiden.

EA Sports själva medger att man nog får räkna med att många kommer att kalla spelet FIFA ett tag till. Det är helt enkelt en vanesak att vänja sig vid det nya namnet.

FIFA har öppnat för att sälja rättigheterna till en ny aktör

FIFA valde alltså att inte förlänga avtalet med EA Sports och uppgifter gör gällande att man inte var nöjda med budet. Samtidigt finns det indikationer som säger att FIFA har andra planer för licensen och att man redan nu för samtal med andra aktörer som skulle kunna förvalta namnet inom spelvärlden.

Gianni Infantino, som är president för FIFA, har sagt att man är i förhandlingar och samtal med ledande spelföretag, medieföretag och investerare för att skapa ett nytt fotbollsspel redan 2024. Det skulle kunna innebära att det inte blir något FIFA 24, utan att man är redo att släppa ett nytt FIFA-spel först hösten 2024 som då skulle gå under namnet FIFA 25 om man följer logiken från tidigare.

När släpps EA Sports FC 24? Ryktet säger i slutet av september!

Så när får vi äntligen chansen att spela nya EA Sports FC 24? Det finns inget specifikt släppdatum än, även om EA Sports har börjat hinta med en trailer. Det börjar med andra ord närma sig.

Om vi ser till de senaste åren kan man konstatera att september månad är det vanligaste valet av släppmånad. FIFA 21 släpptes däremot redan i mitten av augusti, men detta var under coronapandemin. I övrigt har de senaste årens spel alltid släppts i slutet av september månad.

Källor till FUTSheriff gör gällande att det är just i slutet av september man kan förvänta sig att nya EAFC 24 släpps.

EA Sports siktar på att behålla samma spellägen

En annan oro som många spelare har haft är att EA Sports nu ska passa på att ändra sina fotbollsspel. Men enligt EA Sports själva har man inte några sådana planer, utan kommer att fortsätta med liknande spellägen som tidigare. FUT (Ultimate Team) är ett av de mest populära spellägen som finns i fotbollsspelet och det har bekräftats från officiellt håll att det kommer att finnas kvar.