Hur du hittar bäst gamingdator inom din budget

Kyliga vinterdagar så väl som soliga sommardagar. Det finns alltid utrymme för att njuta av gaming i hög klass i hemmets lugna vrå. Samtidigt som det finns mängder av härliga spelupplevelser att sätta tänderna i kan du på egen hand se till att maximera spelkänslan. Med en bra gamingdator behöver du aldrig oroa dig för att din enhet inte klarar av ett spel, oavsett om det gäller grafiken eller storleken på produkten. Numera kan du få till en bra lösning även om din budget är av ett något stramare slag. Vi har ett flertal tips för dig att ta del av.

En gamingdator har mer eller mindre obegränsat med möjligheter, inte minst då gaming kan se ut på många olika sätt. Det kan vara att du vill njuta av en fullmatad upplevelse som kräver det tyngsta i grafikväg, eller nöjer du dig med att spela mindre spel på nätet hos till exempel https://www.casinostugan.com/sv? Oavsett vilken väg inom gaming som du väljer att ta finns det någonting för dig. Du vill såklart kunna komma undan så billigt som möjligt även om det är komponenter av hög kvalité du är ute efter.

Det är ingenting som säger att du måste köpa en färdig gamingdator som är redo att levereras och att sättas upp direkt. Har du tålamod till att invänta olika delar för att i det närmaste skräddarsy din gamingdator kan du med viss fördel göra det också. Vi har tagit fram ett par tips som är bra oavsett vilket alternativ du väljer. Det har dels att göra med vad du ska leta efter och vad som är viktigt att få med i ditt inköp.

Laptop eller stationär dator?

Troligtvis frågan du först behöver ställa dig när du ska köpa en ny gamingdator. Valet mellan stationär dator och en laptop är upp till dina egna preferenser och kriterier. Många skulle säga att en renodlad dator för enbart gaming bör vara stationär. Inte minst har den bättre möjligheter för framtida uppgradering.
En laptop gör sig av förklarliga skäl bra för den som tenderar att ta med sig upplevelsen till olika platser. Det har länge varit charmen med bärbara datorer. Numera finns det också fullgoda gamingdatorer i portabelt format. Därför ska du känna efter huruvida du tror att du kommer få användning av en gaminglaptop och om det i så fall är värt en begränsad uppgraderingsmöjlighet.

Till skillnad från en stationär dator behöver en laptop inte ta upp en allt för stor plats i hemmet. Med en gamingdator som är stationär behöver du avvara plats för densamma och den blir lätt en del av inredningen. Beroende på om du bor ensam eller bor med någon som inte delar ditt intresse för gaming kan du med en laptop undvika en onödig konflikt.

Storleken på din dator

Lite hand i hand med valet mellan en stationär dator och en laptop går valet av storlek på din gamingdator. Om vi kollar på stationära enheter finns det en stor skillnad i hur stor din station blir i slutändan. Har du väl bestämt dig för att satsa på en stationär dator kan det därför vara bra att begränsa dig i storlek, förutsatt att du inte vill ta upp en allt för stor plats.

Har du lite mindre plats är ett mindre chassi, det vill säga skalet till din dator, att rekommendera. Här ska du dock ha i åtanken att ett mindre chassi likt en laptop begränsar dina möjligheter till uppgradering. Ett mindre chassi har mindre möjlighet till kylning vilket kan bli ett problem längre fram.
Om du tror dig vara nöjd med din hårdvara och tänker uppgradera dig på den fronten inom en överskådlig framtid räcker ett mindre chassi. Det innebär i regel också att du kommer undan billigare. För maffigare hårdvara krävs ett större chassi, något som tenderar att bli något mer påkostat.

Välj ett långvarigt grafikkort

Är det någonting du inte ska snåla med när du väljer en dator eller plockar ihop olika komponenter är det ditt grafikkort. Även om du har en mindre budget är det rekommenderat att lägga ett större fokus på ett grafikkort från början. Således slipper du göra en uppgradering på den fronten framöver.

I ett bra grafikkort kan du förlita dig både på att datorminnet och videominnet, RAM respektive VRAM, räcker till för tyngre spel. Ett högt FPS-värde som mäter hur många bilder per sekund som kan produceras. Många är överens om att 60 FPS, Frames Per Second, är det absolut lägsta värdet en gamingdator måste mäkta med.

Då grafikkortet är den viktigaste komponenten gäller det att du väljer rätt från början. En dator som du köper färdigpaketerad med ett väldigt bra grafikkort lär bli dyrare än om du köper och plockar ihop delarna var för sig. Eftersom grafikkort kan vara ganska påkostade är det absolut värt att jämföra priser, något vi ska tala mer om längre ner i texten.

Var inte rädd för att handla begagnat

Om det är så att du inte har en budget som täcker alla inköp i en butik, där varorna är splitternya, kan en titt på andrahandsmarknaden göra att du håller dig inom den tänkta summan. Både privatpersoner och företag säljer delar som har haft en tidigare användare men som är mer eller mindre i nyskick.

Du behöver såklart inte köpa alla delar på andrahandsmarknaden utan kan kombinera det med köp i butik. Viktigt när du ska göra inköpen är att du antingen själv har kunskapen eller att du har hjälp av någon som vet vad du ska leta efter, vilka frågor du ska ställa samt vad som är ett rimligt pris.

Köper du begagnade varor vill du i största möjliga mån få en garanti för att allting fungerar som det ska, både den närmaste tiden och för en lång tid framöver. Handlar du av en privatperson finns inte riktigt samma möjlighet som om du köper dina komponenter i en butik.

Självklart kan det finnas slitage som inte syns på utsidan och det är svårt att lasta till exempel en privatperson för ett sådant fel. Det är risken med att köpa begagnade varor av privatpersoner eftersom du inte har lika stor konsumenträtt vid en sådan affär.

Satsa på kvalitet

Det är egentligen något som gäller för mer än bara ditt grafikkort. En dator är i mångt och mycket en vara som blir sämre med åren. Hur sakta förfallet ska gå väljer du själv. Om du lägger ner mer pengar kommer du också att få bättre kvalité, vilket innebär att din dator kommer att hålla längre med delarna som den består av från början.

Har du en mindre budget gäller det att satsa på delarna som är svårare alternativt dyrare att byta ut. Utöver nämnda grafikkort är processorn viktigt för prestandan på din gamingdator. En processor består av kärnor med allt från 2 till 16 till antalet. Ju fler kärnor din dator har, desto mer bollar kan den ha i luften samtidigt.

Det är sex kärnor som får anses var minimum om du ska ha en bra gamingupplevelse, både nu och i framtiden. Om du har för avsikt att använda din dator till gaming och lite därtill, till exempel pyssla med högupplöst film och klipp, rekommenderar vi att du tar tag i den biten direkt och köper en processor med minst 8 kärnor.

Fullt lika viktigt med kvalité är det inte med bildskärm och dylikt, om din budget nu inte tillåter det. Det är trots allt bitarna man sätter samman sist och även en mindre påkostad mus eller ett begagnat tangentbord kan göra jobbet. Detsamma gäller en gamingstol som mer får anses vara grädden på moset i slutändan.

Jämför priser!

Sist men inte minst har vi tipset att jämföra priser. Idag finns det otroligt många vägar att gå för att samla ihop din gamingdator. Om du lägger ner tid på att jämföra priser kommer du märka att det finns hundralappar och även tusenlappar att spara på om du köper dina produkter på rätt plats.

Jämförelsen kan du göra både på egen hand samt med hjälp av diverse jämförelsesajter. Nu finns till exempel Prisjakt som är en webbsida som jämför tusentals varor, gärna elektronik, mellan mängder av fysiska butiker och butiker på nätet. Där hittar du snabbt och enkelt marknadens lägsta priser. Det är tid du lägger ner som kan generera större insparade summor.

Har du ett eller flera särskilda spel som du är ute efter att kunna spela på din nya gamingdator finns det alltid utrymme att fråga kunnig personal och expertis om det är möjligt med din set-up. Jämför eller fråga gärna en gång för mycket för att undvika att du kommer hem och att ett spel inte uppfyller dina förväntningar bara för att du har valt en dator som inte passar för ändamålet.

Sammanfattning – hitta bäst gamingdator inom din budget

För att få ut det mesta av din budget, både i nutid och i framtiden, finns det som du märker flera nyttiga punkter att ha med sig. Det du framför allt ska ta med dig är att inte snåla om det inte behövs, att jämföra priser och produkter tills du hittar rätt samt att inte vara rädd för att kolla andrahandsmarknaden.

  • Välj kvalité där det behövs
  • Handla begagnat om möjligt
  • Jämför priser

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...