När kommer PlayStation 5 och vad kan vi förvänta oss?

PlayStation 4 kom ut i sin första utgåva i november 2013. Det tillsammans med Xbox One har varit på marknaden i mer än fem år. Naturligtvis har det kommit uppgraderingar till dem båda, men många väntar fortfarande på nyheter om nästa generation. Sony har bekräftat att PS5 kommer, och är sannolikt i produktion hos Sony. VD har sagt till Financial Times att det är ”nödvändigt att ha nästa generations hårdvara”. Vad det innebär och när vi kan förvänta oss den är fortfarande okänt.

När släpps PS5?

PS4 närmar sig slutet på sin livscykel, men Sony är hemlighetsfulla när det gäller specifika planer för PlayStation 5. Men vad vi vet säkert är att ett ut utgivningsdatum för konsolen definitivt kommer att avslöjas under de kommande månaderna, något som bekräftats av Sony. Men även om de kommer med ett utgivningsdatum, kan det ändå vara ganska långt fram i tiden.

I maj förra året hävdade de att PS5 inte kunde släppas förrän 2021, medan en annan rapport menar att det kan släppas redan till jul i år. I så fall skulle det släppas innan Xbox Two. Samtidigt finns det rapporter som säger att den nya konsolen kommer under 2020, och att PS4 Pro kommer bli ny grundmodell av PlayStation, till ett reducerat pris. Information om när konsolen kommer att släppas är väldigt sparsam, vilket kan tyda på att det inte är så nära förestående. Som tur är finns det alltid nya spel på Storspelare Sweden att roa sig med under tiden vi väntar.

PS4 fortfarande i topp

Både PS4 och PS4 Pro fortsätter att sälja otroligt bra. Den är inte bara den mest sålda konsolen på marknaden i nuläget, utan även en av de bästa säljaren i historien, så det är vettigt att inte meddela en efterträdare riktigt än. Titlar som ”Days Gone”, ”The Last of Us Part 2” och ”Death Stranding” visar att Sony vill använda PS4 så länge det bara går. Det är ingen som egentligen vet vad eller hur mycket som kommer att förändras med nästa konsol.  Microsoft har med Xbox One X tagit utvecklingen längre än PS4 Pro, så Sony måste snart reagera på något sätt. Xbox One X ligger egentligen i en mellanklass vad gäller prestanda, men den har massor av smarta finesser för både mjuk- och hårdvaran, som ger maximal prestanda.

Som alltid med nya konsoler måste tillverkarna balansera kostnad med prestanda. PS4 har varit framgångsrikt eftersom den har kunnat erbjuda bättre prestanda på titlar från tredje part, än Xbox One X. Sony kommer antagligen att vilja åtgärda det och erbjuda en starkare konsol. Eventuellt kan de lansera en mindre kraftfull konsol men med ett bättre värde än Xbox One X.

Stort spelbibliotek

Det sägs att PlayStation 5, om det nu är vad den kommer att heta, kommer att vara bakåtkompatibel med alla tidigarer varianter. Det innebär att spelbiblioteket sträcker sig hela vägen tillbaka till 90-talet. PlayStations VR har varit en stor framgång för Sony, med ett bra spelbibliotek att stödja det. Än i dag är headseten ofta slutsålda i butiker eller online. Det är mycket möjligt att det blir en revision av hårdvaran till headsetet, för att erbjuda en bättre virtuell upplevelse av verkligheten, om det visar sig att PS5 blir mycket mer kraftfull än PS4. Det enda vi vet säkert är att vi lär få vänta ett tag till på PS5.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi