Olika gamingskärmar passar olika gamers

Precis som olika hockeyklubbor passar olika hockeyspelare och olika fotbollsskor passar olika fotbollsspelare så är det även så i gamingvärlden. Många har noga utvalda möss, tangentbord, musmattor, men är ibland ovetande om hur stor skillnaden en bra gamingskärm kan göra. Sitter du fortfarande med en gammal skärm som du fick ärva av din storebror för tio år sedan så kommer du få en chock när du byter till en modern skärm. Skärmar idag fungerar på ett helt annat sätt än vad de gjorde när din bror köpte sin skärm. Upplösningen är generellt mycket högre och du får tack vare detta mycket bättre bild.

Nyare skärmar har också en betydligt högre uppdateringsfrekvens än vad äldre skärmar har. Många av de äldre skärmarna är 60 Hz, medan det idag blir populärare och populärare med 244+ Hz. Detta betyder att det som du ser framför dig på skärmen uppdateras snabbare än vad det gör på en gammal skärm. Exempelvis om du spelar något FPS som Counter-Strike eller Apex Legends så kommer du mycket snabbare se de motståndare som kommer runt ett hörn. Även spel som The Last Of Us blir det stor skillnad i spelkvalitet om man använder en bättre skärm. Du får alltså en riktig fördel om motståndaren sitter med en 60 Hz skärm. Denna skillnad gäller och är viktig för alla spel till olika grad. Idag finns det till och med racingförare som tränar genom att spela vid en skärm och det hade inte varit möjligt med en sämre skärm.

Olika skärmar passar bättre till olika spel

De skillnader som nämndes ovan är de som är generellt viktiga när man väljer skärm. Sen är det såklart också så att vissa funktioner är viktigare för gamers av ett spel jämfört med ett annat. Vissa spel kräver inte en lika hög uppdateringsfrekvens som Counter-Strike och andra spel där du måste reagera så kvickt. Så är det främst Counter-Strike du spelar så bör uppdateringsfrekvensen vara något du lägger stor vikt vid. Det är också generellt rekommenderat för CS-spelare att inte ha alldeles för stor skärm. Jämför det med de gamers som primärt spelar racingspel. Där vill man i stället ha så stor skärm som möjligt. De vill också ha hög uppdateringsfrekvens.

E-sportens popularitet ökar, och idag har till och med SVT en egen e-sportsredaktion. Är det något du vill satsa på så är det viktigt att du har det gear som krävs för att bli bäst. Du kanske inte har råd att börja med det absolut bästa, men kolla runt och leta efter skärmar som passar dina behov. Det finns många bra skärmar som inte behöver kosta allt för mycket.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...