Resultaten i Dota 2 International 2021-turneringen

Dota 2 International 2021-turneringen arrangerades nyligen för tionde gången och ägde denna gång rum i Rumäniens huvudstad Bukarest. Turneringen var en stor succé och hade en imponerande prissumma på hela 350 miljoner kronor. Denna artikel presenterar historien om spelet Dota 2 och turneringen International. Texten kommer också diskutera de ledande lagen i den senaste turneringen och hur det gick för dem.

Vad är Dota 2?

Dota 2 är ett actionfyllt strategidataspel som hör hemma i fantasy-genren. I spelet möter lagen Dire och Radiant varandra på en arena. Varje lag har fem spelare som kallas för hjältar. Varje hjälte styrs av respektive spelare och hjältens förmågor kan kontinuerligt uppgraderas. Hjältarnas förmåga att slåss kan förbättras genom att spelarna köper olika slags utrustning. Båda lagen har baser som försvaras av ett antal så kallade torn. Spelet går ut på att erövra och eliminera motståndarens bas genom att först neutralisera de försvarande tornen.

Historien om Dota 2

Spelet Dota 2 är en uppföljare till föregångaren Warcraft III: The Frozen Throne och lanserades 2013 av företaget Valve till både Linus och MacOS. Kort tid efter så meddelade Valve att spelarna kunde skapa sina egna fantasilag i internationellt hållna turneringar. Samma år anordnades turneringen The International med en total prispott på hela 2,9 miljoner dollar. Utvecklingen gick snabbt och redan 2014 hade Dota 2 fått hela 7,86 miljoner månatliga spelare, fler än det populära spelet World of Warcraft. Antalet aktiva spelare per månad ökade till 10 miljoner 2015. Samtidigt så genererade Dota 2 månatliga intäkter på 18 miljoner dollar. År 2017 var ett viktigt år för E-sporten i och med att den Internationella olympiska kommittén diskuterade om att uppgradera E-sport till en officiell olympisk sportgren vid OS 2024 i Paris. International tävlingarna har gått från klarhet till klarhet och fortsätter att växa snabbt. Dota 2 har med tiden blivit ett av de största spelen inom E-sport tävlingar och det är numera populärt med betting på detta spel.

De olika lagen och deras prestationer i Dota 2 International 2021

Detta avsnitt kikar närmare på årets upplaga av Dota 2 International och hur det gick för de olika lagen i turneringen. Totalt så deltog 18 lag från hela världen uppdelade i grupp A och B.

Team Spirit

Team Spirit är ett ryskt E-sports lag som etablerades 2015. I årets gruppspel hamnade laget på en fjärde plats men därefter så gick laget från klarhet till klarhet vid Dota 2 International turneringen i Rumänien. I den första elimineringsrundan så vann Team Spirit med 2-0 mot laget Fnatic. Därefter besegrades lagen OG med 2-0, Virtus.pro med 2-1. I kvartsfinalen så vann Team Spirit mot storlaget Invictus Gaming med 2-0. Team Spirit vann till slut hela Dota 2 International 2021 turneringen genom att besegra Team Secret i semifinalen med 2-1 och PSG.LGD i finalen med 3-2. Guldmedaljen gav laget en prissumma på hela 18,2 miljoner dollar.

PSG.LGD

LGD Gaming är ett ledande kinesiskt E-sports lag. Laget bytte senare namn till PSG-LGD efter att 2018 ha slutit ett partnerskap med den franska fotbollsklubben Paris Saint-Germain. Efter att ha blivit gruppetta i grupp B så vann PSG.LGD mot laget T1 i den första elimineringsrundan. I de följande rundorna så vann laget mot Virtus.pro med 2-0. PSG-LGD vann i semifinalen mot Team Secret med 2-0 men förlorade i finalen mot det ryska laget Team Spirit med 2-3. Silvermedaljen innebar en vinstsumma på 5,2 miljoner dollar.

Team Secret

Team Secret är ett professionellt europeiskt E-sports lag som bland annat inkluderar den svenske spelaren Ludwig Wåhlberg, finnen Lasse Urpalainen och polacken Michał Jankowski. Laget blev tvåa i gruppspelet och besegrade därefter OG med 2-0 och Invcitus Gaming i de första två elimineringsrundorna. I semifinalen förlorade man dock mot det kinesiska laget PSG.LGD. Team Secret hamnade till slut på en tredjeplats och fick en prissumma på drygt 3,6 miljoner dollar.

Invictus Gaming

Invictus Gaming är ett kinesiskt E-sports lag som skapades 2011. Laget lyckades bli gruppetta i grupp A. Efter en inledande seger mot Team Spirit med 2-1 förlorade laget mot Team Secret med 2-0. Invictus Gaming hamnade till slut på en fjärde plats och fick en prissumma på 2,4 miljoner dollar.

Slutsats

Dota 2 är ett strategidataspel med ett fantasytema som går ut på att erövra motståndarens bas. Spelet har idag åtskilliga miljoner aktiva spelare och har utvecklats till ett av de mest populära spelen inom E-sports. I Dota 2 International 2021 turneringen i Rumänien vann det ryska laget Team Spirit i finalen mot det kinesiska laget PSG.LGD med 3-2.