Så blir du proffs i e-sport

Drömmer du om att ta din gaming till nya höjder, och faktiskt göra karriär av något du är bra på? De bästa inom e-sport tjänar miljoner om året i form av sponsoravtal och prispengar. Det som för många på 90-talet bara var en avlägsen dröm, har idag blivit en riktig yrkesväg för många hoppfulla, unga spelare.

En idrottsgren i snabb utveckling

E-sport är idag en välutvecklad idrottsgren, och lagspel på PC fyller idrottsarenorna på samma sätt som med fotboll, hockey och basket. I utlandet samlas tusentals spelare till turneringar som League of Legends World Championship, Valve’s annual world championship i Dota 2 och Halo World Championship – bara för att nämna några. Här finns det prispengar på så mycket som 2-3 miljoner dollar.

Även i Norge har e-sport kommit för att stanna. Den årliga sammankomsten The Gathering har blivit ett mecka för norska e-sportfans, både bland amatörer och professionella spelare. Om du klarar att hävda dig bland eliten, finns det med andra ord stora möjligheter att du kan låta hobbyn bli ditt levnadsbröd.

På samma sätt som schack, handlar e-sport om att bemästra spelet, analysera motståndaren och göra riktiga motdrag. Därför måste du öva för att bli duktig. Massor. Ett annat bra tips är att utmana dig själv mot spelare som är bättre än dig. Eftersom e-sport pågår online, har du tillgång till motspelare över hela världen. Plocka upp användbara tips från motspelaren, och använd dem till att träna upp dina egna färdigheter.

Välj rätt utrustning

I de flesta idrottsgrenar är man beroende av bra utrustning för att bli duktig. Det krävs givetvis även en rejäl dos tålamod, hängivenhet och talang, men det hela börjar med rätt utrustning. Rätt gamingutrustning höjer spelupplevelsen och kan därför vara en bra motivationsboost för att bli duktig. När det gäller utrustning som används i e-sport, är det dock en dyr affär. En bra stationär gaming-PC kan kosta upp till 40-50 000 kronor.

Du kan självklart hitta en OK gaming-PC till en fjärdedel av priset också, men för att hävda dig i eliten behöver du en PC som är tillräckligt kraftfull och en skärm med hög uppdateringsfrekvens. Annan utrustning som är viktig för spelupplevelsen är ett tangentbord som du kan anpassa efter dina personliga behov samt en precis mus. Inte minst bör du skaffa ett bra headset som ger dig en bra ljudupplevelse.

Så finansierar du utrustningen

Professionell spelutrustning är dyr, och det kan kanske vara svårt att få ihop pengar att investera i e-sportsdrömmen. I synnerhet om du börjar från scratch och ska köpa allt nytt. Så hur kan du finansiera utrustningen på ett bra sätt? Ett sätt att få in extra pengar på är genom att skaffa ett extrajobb. Med ett extrajobb kan du få flexibla pass som passar schemat, och därmed avsätta pengar som reserveras för gamingutrustning.

Om du är i behov av snabb finansiering, och inte har tid att spara ihop pengarna över tid, kan du överväga att ta ett privatlån. Ett privatlån kan ge dig den ekonomiska flexibiliteten du behöver där och då. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett lån är en tillfällig lösning och att pengarna ska återbetalas. Du bör därför se till att du har råd att betala av skulden du tar på dig, och inte lånar över din förmåga.

Axo Finans är en låneförmedlare som jämför flera av landets största banker. Via våra bankpartners kan du låna från 10 000 till 600 000 kronor utan säkerhet. Därmed kan du använda pengarna till precis det du vill. Fördelen med att ansöka om lån via Axo Finans är att ansökan behandlas av flera banker samtidigt. Du behöver bara skicka in en ansökan, så kommer Axo Finans att presentera det bästa låneerbjudandet för dig när alla banker har behandlat ansökan.

Extern författare

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi