Så fungerar en VPN

Det är nog många som hört talas om en VPN, men långt ifrån alla vet vad det egentligen är för något. Det är en smidig sak som låter dig som användare surfa anonymt. Det gör man genom att skapa ett virtuellt privat nätverk, där det inte är möjligt att spåra användarens uppgifter. Vi ska förklara närmare hur det hela fungerar nu, så följ med.

Så fungerar en VPN

Kort förklarat kan man säga att du med en VPN kan surfa anonymt, eftersom din VPN-värd tillhandahåller olika servrar för dig att surfa från. Normalt sett när du surfar, utan VPN, har du en IP-adress som är knuten till ditt privata nätverk. Denna IP-adress är unik för ditt nätverk och gör att allting som du gör online kan spåras tillbaka till dig. Man kan, om man vill, se alla webbsidor du besökt och vad du har klickat på inne på dessa. Sådana uppgifter är också sådant som många aktörer sparar, för att kunna skicka riktad reklam till dig. Tyvärr ger hela öppenheten också att du blir ett lätt mål för hackers och liknande som vill komma åt dina personliga uppgifter.

Låter dig komma runt geoblockering

Genom att en VPN-värd använder en rad olika servrar som den låter dig surfa från, kan din IP-adress inte kopplas till dig eller din hemadress. Med en VPN kan man också komma runt geoblockeringar. Det vill säga när aktörer har blockerat användare i vissa länder från att ta del av deras material. Det är nämligen så att din IP-adress också är knuten till det land du befinner dig i – det är till exempel därför man inte kan se hela SVT:s programtablå när man surfar från hotellrummet utomlands.

Hade du i detta fall haft en VPN hade du kunnat ställa in från vilket land din IP-adress ska komma, så att det ser ut som att du surfar från exempelvis Sverige, även om du ligger i ett hotellrum i Spanien. På samma sätt har du i Sverige möjlighet att ställa in så att det ser ut som att du surfar med en utländsk IP-adress om du vill in på särskilda sidor som är blockerade för svenska besökare. Detta är ett vanligt fenomen bland annat när det gäller många streamingtjänster, casinospel på nätet, vissa webshoppar och även olika nyhetssidor och nyhetskanaler tillhörande vissa länder.

Många fördelar med att använda VPN

Som du säkert redan räknat ut finns det flera fördelar med att använda en VPN när man surfar på nätet. Den kanske största fördelen är att den låter dig surfa anonymt. Inte bara genom att du får en annan IP-adress än den du egentligen har, utan också genom att allt som skickas över nätet krypteras. Det innebär att ingen utomstående kan komma åt dina uppgifter, eftersom man måste ha en särskild dechiffreringsnyckel för att förstå det krypterade innehållet, och denna nyckel finns endast i din VPN-tjänst.

Det ger dig helt enkelt ett tryggare surfande på nätet, samtidigt som du också tillåts att vara anonym och besöka vilka sidor du vill. Många VPN-tjänster låter dig använda dem inte bara på din dator utan också på mobilen och surfplattan, vilket ger en ytterligare trygghet.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi