Spela säkert på nätet: Skydda dig med enkla steg

Det är kul att spela på nätet men om du inte är uppmärksam kan det bli en mardröm. IT-säkerhet är kanske mer förknippat med internetbanker och andra personliga tjänster, men det är minst lika viktigt när man spelar.

Enligt en undersökning från Arkose Labs, ett företag som arbetar med att motarbeta bedrägerier på internet, var plattformar som erbjuder online gaming de mest utsatta och attackerade under 2020. Betyder detta att vi borde lämna dator- och tv-spelandet och börja spela brädspel? Inte då. Det finns enkla steg att vidta för att öka säkerheten när man spelar online.

Använd långa lösenord och påhittade användarnamn

Vikten av säkra lösenord har upprepats åtskilliga gånger och det finns en anledning till det. Det är nämligen ett av de bästa stegen för att skydda dina spelkonton. Våra lösenord är inte alltid så smarta och unika som vi tror. I en infografik från ExpressVPN över världens vanligaste lösenord visas det att många av oss använder samma lösenord, beroende på vilket land vi bor i. I Sverige är ”okthandha” ett vanligt lösenord. ”webhompass” var i sin tur ett vanligt lösenord i både Danmark och Norge.

För att skapa ett säkert lösenord är följande tre faktorer viktiga att tänka på:

  • Det ska vara långt och gärna mellan 12–15 tecken.
  • Det vara slumpmässigt och utan koppling, till exempel till dina husdjur, en film, musik eller liknande.
  • Det ska vara unikt och endast användas på ett spelkonto.

Det är samtidigt viktigt att tänka på användarnamnet. Det är bättre att välja ett användarnamn som inte kan hjälpa hackare och bedragare att lista ut din identitet. Undvik att inkludera ditt riktiga namn, staden du bor i och födelsedatum.

Källa: Pixabay

Tvåstegsverifiering är bra

Tvåstegsverifiering är en säkerhetsåtgärd som blir allt vanligare. På vissa plattformar, till exempel Facebook, är det obligatoriskt. På andra kan det vara frivilligt. Om du kan välja att använda tvåstegsverifiering är det att rekommendera. Tvåstegsverifiering innebär att du måste verifiera dig ytterligare en gång efter att du har uppgett ditt lösenord. Detta kan ske genom att en kod skickas till din mobil eller e-post. Ibland går det också att använda appar som genererar koder. Enligt PC för alla är tvåstegsverifiering en säker kombination av kunskap, det vill säga lösenordet, och ägodelar, till exempel en mobiltelefon.

Källa: Pixabay

Tänk efter innan du agerar

Det är viktigt att vara uppmärksam när man spelar och interagerar med andra spelare. Talesättet ”om något är för bra för att vara sant” är bra att ha i åtanke. Om en loot-låda verkar för bra för att vara sann är den förmodligen det. Var uppmärksam på kontakter som ber dig dela information om ditt spelkonto, eller dig själv. Var även skeptisk mot plötsliga tips på nedladdningar från tredjepartsplattformar och webbplatser.

Allt detta ska sedan kombineras med Internetstiftelsen grundläggande säkerhetsåtgärder för surf på nätet. Dessa inkluderar att använda uppdaterade programvaror och operativsystem, antivirusprogram, se över sekretessinställningar och surfa på säkra internetanslutningar.

IT-säkerhet kan låta som mycket arbete, men när det väl blir till rutin kommer det inte att ta särskilt lång tid. Därefter kommer du att kunna spela dina favoritspel säkert, och mer uppmärksamt.