Spelströmning tar över från traditionella spel

Sättet vi använder underhållning på håller på att förändras. På bara några år har vi gått ifrån det traditionella tv-tittandet och musiklyssnandet till att strömma ljud och bild, oavsett var vi befinner oss. Det här steget har nu även tagits av spelbranschen, och marknadsexperter tror att spelströmning kommer att vara ett givet faktum inom bara några år. Detta kommer i sin tur att sätta stor press på företag som bland andra Sony och Microsoft, som nu måste anpassa sin teknik för att möta efterfrågan.

Strömmandet ökar

Sedan 2014 har strömmandet ökat och blivit det föredragna sättet att ta del av tv och musik. Tjänster som Netflix och Spotify är i dag givna inslag i nästan varje svenskt hushåll. I takt med att e-sporten blev allt mer synlig växte även spelströmingen, och man räknar i dag med att det finns en miljonpublik som dagligen tittar på e-sport och som spelar spel över nätet. Plattformar som Youtube och Twitch, på vilka man kan följa andra spelare live eller tittar på inspelade klipp, har vuxit enormt de senaste två åren.

Nu har spelströmningen tagit ytterligare ett steg då allt fler spelare efterfrågar interaktiva spel. Den här typen av spel finns redan i viss utsträckning, bland annat på Twitch Play och på online casinoer genom livespel som baccarat, black jack och roulette, och tros ta över och revolutionera spelande som vi känner till det i dag.

Ett interaktivt spelande

Interaktivt spelande innebär att den som tittar på spelet också kan delta i det. Det innebär exempelvis att en spelare kan berätta för en dealer om hen vill ha fler kort eller om man vill stanna. Spelet Twitch Plays Pokémon var det första interaktiva spelet på Twitch Plays där spelare kunde delta i spelet genom att ge direktiv i ett chattrum. Det här banade sedan vägen till andra spel, som Dark Soul och The Asylum Demon, och utvecklingen fortsätter.

Den här spelen tros bli mer vanliga i framtiden, och det är inte enbart spelföretag som har fått upp ögonen för tekniken. Film- och serieskapare undersöker nu möjligheterna för hur tittarna ska kunna påverka berättelsernas utveckling. Under hösten kommer Netflix att släppa Minecraft Story Mode, i vilket man kommer att kunna styra huvudkaraktären med hjälp av fjärrkontrollen.

Ett teknikskifte

Den här utvecklingen innebär stora förändringar för spelföretagen. I takt med att spelen ”går online” kommer behovet av att köpa en särskild spelkonsol eller dosa att försvinna. Redan nu är det till exempel möjligt för X-boxspelare och Playstationspelare att mötas i samma spel online. Det här innebär att företagen måste hitta nya sätt att driva sina verksamheter. Microsoft förutspås bli det nya Netflix för spel, och de ska enligt uppgifter arbeta med ett stort projekt på spelsidan som ska revolutionera spelvärlden.

Däremot finns det fortfarande viktiga, tekniska problem som måste lösas. Än så länge kräver spelströmning extremt mycket kraft, och för att undvika laggning och fördröjningar måste servarna bli större, eller finnas närmare spelarna.