Vad är egentligen sportvadslagning för något?

Såvida du inte gömt dig under en sten de senaste decennierna så är sannolikheten stor att du redan bekantat dig med begreppet betting, om du någonsin befattat dig med någon form av spel med riktiga pengar. Det hela bygger på att man med hjälp av olika variabler försöker förutspå slutresultat för ett visst evenemang. I princip så kan du välja att spela på vilken sport, resultat eller utkomst som du än önskar. Det finns även möjlighet att spela om vilket lag som gör första målet, vilken spelare som först blir varnad samt många andra fler spelmoment som inte får plats i denna artikel.

En gång i tiden så förekom vadslagning på sport i ljusskygga och väl dolda lokaler. Dock så har det hela förändrats i och med online spelbolagens framfart, såsom giganten Unibet, för att nämna några. Spelandet på sport har idag förflyttats helt och hållet till den digitala sfären, även om det fortfarande går att spela på sport hos fysiska spelombud. Det finns många anledningar till det men främst så har det att göra med den breda spelutbudet samt att man kan i princip spela vid varje given stund under dygnets 24-timmar. Du slipper således anpassa dig till de fysiska spelbutikerna och kan välja när du önskar spela.

Vilka spelar du mot egentligen?

Den aktör man oftast spelar mot är just spelbolaget som man lägger sitt vad hos. Dessa erbjuder sina spelare odds som de anser vara konkurrenskraftiga men har även utformats för att de ska kunna gå plus om du förlorar vadet. Dessa sätts med ett flertal kända men också okända beräkningar inklusive algoritmer.

För att ge dig ett konkret exempel så kan vi ponera att två fotbollslag vid namn Laget A och Laget B spelar mot varandra. Laget A är en supermakt inom fotbollsvärlden medan Laget B är en nykomling i högsta serien. Laget A råkar också spela hemma vilket ger Laget A en fördel i form av hemmaplan. Ett spelbolag erbjuder 3.02 i odds vilket är ett exceptionellt högt och ovanligt odds.

Å andra sidan så är ett odds på 1.02 inte mycket att vara glad över eftersom det endast ger dig brödsmulor tillbaka vid eventuell vinst. Om du satsar 500 kr så kommer du att vinna endast 10 kr eftersom 1.02 x 500 ger dig 510 k. Du riskerar alltså dina 500 kr för en vinst på 10 kr vilket inte är direkt något att hänga i julgranen. Detta är ett solklart exempel på odds som du ska hålla dig ifrån eftersom risken kontra vinstpotential är alldeles för hög.

Utmana andra spelare

Idag så finns det även möjlighet att spela mot andra genom att registrera dig som spelare hos olika spelbörser. Om du inte är bekant med dessa så spelar du i själva verket inte mot spelbolaget utan som vi nämnde ovan, mot andra kunder. Själva bolaget tillhandahåller endast möjligheten att spela mot varandra och tar ut en procent när vadet placerats. Detta är en mer rättvisare och roligare sätt att spela på eftersom du möter andra spelare inom samma sport som du kan utmana med dina egna odds. Idag så kan du även använda dig av verktyg vilka skräddarsytts att hjälpa dig hitta spelare beroende på dina personliga preferenser.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi