Maya the Bee: The Ant’s Quest

Av i i Recensioner, 2 Mer

Maya the Bee: The Ant’s Quest

Det tyska biet Maya (Maja på svenska) ska hjälpa en myrdrottning att bli friskt. Hon har en armada av hjälpsamma myror till sin hjälp. Hinner hon innan tiden tar slut?

Maya the Bee såg dagens ljus för drygt 100 år sedan i form av en tysk tecknad seriebok. Genom åren har det inte bara blivit böcker utan även TV-serier och TV-spel. I Sverige är detta glada bi känt som Biet Maja och visas på Barnkanalen på morgnarna. Jag har inte mycket egen erfarenhet av Biet Maja, mej jag spelade ett trevligt plattformsspel till GameBoy Advance 2002 som hette Maya the Bee: The Great Adventure. Det var ett mycket barnvänligt plattformsspel som inte bara jag gillade utan min dotter tyckte också mycket om det.

Maya the Bee: The Ant’s Quest är dock inget plattformsspel utan ett spel som innehåller mer strategiskt tänkande. Känner du till Nintendos Pikminspel? I så fall vet du vad som väntar dig. Maya the Bee: The Ant’s Quest är ett spel som hämtat inspiration från Pikminserien, fast spelet är betydligt förenklat i jämförelse med Pikmin. Förenklingen är dock ingen nackdel eftersom Maya the Bee: The Ant’s Quest i första hand vänder sig till barn.

Maya the Bee: The Ant’s Quest saknar nästan helt och hållet handling. Du är Biet Maja och du ska hjälpa myrdrottningen som blivit förkyld. Hon behöver diverse frukter för att bli frisk. Till din hjälp har du ett antal myror som delas in i tre grupper. De med gröna hjälmar är arbetsmyror som hjälper dig att bryta ner diverse hinder. Myror med lila hjälmar är däremot transportmyror som bär olika saker åt dig. Slutligen har vi de med röd hjälm som är stridsmyror

Din uppgift är att samla ihop myrorna och använda deras olika egenskaper för att ta dig fram. Om du ställs inför ett hinder så kan du skicka arbetsmyrorna att bryta ned det. Stöter du på en ilsken geting så står stridsmyrorna redo att besegra den. Och när du väl kommit fram till drottningens frukt eller om en sten är i vägen så ber du transportmyrorna om hjälp. Men du måste alltid ha ett visst antal myror för att klara ett uppdrag. Om du saknar någon myra så är det bara att leta rätt på den innan du kan fortsätta.

Förutom att du flyger runt och ger order till myrorna får du även spela några minispel med några av Majas vänner i huvudrollen. Du får exempelvis studsa uppför ett vattenfall med en gräshoppa och krypa i en labyrint med en mask. Det är trevligt att dessa minispel finns eftersom de är av en helt annan speltyp än resten av spelet. Det finns dock inte speciellt många minispel och dessutom finns det bara femton banor totalt vilket gör att spelet är i kortaste laget.

Allt går på tid. En räknare börjar på 500 och tickar hela tiden nedåt. Om du träffas av rök från giftiga växter eller om en fiende attackerar dig så försvinner dock en massa tid så det gäller att vara försiktig. Besegra gärna några fiender eller öppna kistor för du får mer tid. För min del var det aldrig något problem att hinna i tid, men det kan dock vara lite knepigt för barn. Speciellt kan fienden vara tuff för yngre barn och vissa fiender går vakt och det kan vara lite klurigt att ta sig förbi dem. Spelet är därmed utmanande och kul för de yngre.

Det finns två alternativa metoder att styra Maja. Dels kan man använda en så kallad virtuell styrspak. Då fungerar en bit av skärmen som en styrspak typ den man har på riktiga handkontroller. Den här styrmetoden är dock inte standard utan spelet startar med en annan styrmetod. Då pekar man bara på skärmen åt det håll man ska gå. Detta är en styrmetod som är perfekt för barn, men jag gillar den inte då man lätt skymmer delar av skärmen med fingrarna.

Maya the Bee: The Ant’s Quest är som ett nedbantat Pikmin. Det är ett kul spel där man får tänka lite strategiskt. Tänkandet blir dock aldrig speciellt svårt utan är bra anpassat till barn. Det är dock synd att spelet inte översatts till svenska. Det gör det lite knepigare, men barn brukar klara spel på engelska bättre än vad vi vuxna tror. Som förälder vill man helst inte att det ska finnas en massa köp inifrån ett spel. Maya the Bee: The Ant’s Quest är helt befriat från sådant. När du väl köpt spelet behöver du alltså inte vara orolig för att barnet ska ruinera dig med köp inne i spelet.

Det Bra

  • Lagom utmanande
  • Får tänka lite också
  • Maja är söt
  • Inga köp inne i spelet
  • Minispelen

Det Dåliga

  • Inte på svenska
  • Lite för få banor
8

Skriven av: Mats Ernofsson