Cities: Skylines – Xbox One Edition

Av i i Recensioner, 1 Mer

Cities: Skylines – Xbox One Edition

Har du precis som jag fantiserat om att sitta i kommunfullmäktige eller rent av att bli en borgmästare någon gång? Nu är det slut på drömmandet för Cities: Skylines gör dina drömmar till verklighet.

Sedan urminnes tider har Simcity varit något av kungen på tronen när det gäller simulatorer där man ska skapa och driva städer, men nu när Cities: Skylines är släppt till Xbox One så kan vi nog räkna med att det rörs om lite i grytan.

Jag har personligen alltid haft en förkärlek till just såna här spel och därför blev jag riktigt exalterad när det utannonserades att Cities: Skylines skulle äntra scenen på Xbox One. Genom erfarenhet så tycker jag att spel som dessa gör sig bäst på dator där du har en helt annan form av kontroll med musen. Därför återstår det att se ifall handkontrollen till Xbox One kan göra spelet rättvisa.

När spelet börjar så får du göra diverse val. Du ska bland annat välja landskap där det finns olika egenskaper beroende på vad du väljer. Det finns olika typer av resurser, vädret är inte samma överallt och det kan vara mer eller mindre berg etc. Vad du väljer spelar egentligen mindre roll, det är mest vad du känner för.

När alla val är gjorda och du kommit in i spelet så står du med en stor bit mark och en anslutande väg och det är nu som det roliga börjar. Du ska alltså bygga en ljuvlig och växande stad och till detta har du det mesta till din hjälp. Vägarna är blodomloppet precis som i den verkliga världen så där du anlägger vägar kan du också bygga. Från den stora vägen så blir det olika anslutningsvägar som blir till områden som i sin tur blir till kvarter.

Bredvid vägarna bildas rutnät där du kan välja mellan att anlägga bostads-, affärs-, eller industrizoner. En bra blandning är att föredra men att lägga industrizoner tillsammans med bostadszoner är som det låter ingen bra idé. Efter det att du har lagt ut dina zoner så fortsätter arbetet med att placera ut elektricitet, vattenledningar, kraftverk och vattenverk. Alla zoner vill ha anslutningar och det är väldigt smidigt att få detta att fungera eftersom spelet visar med hjälp av blåa fyrkanter var du behöver ansluta för att det ska fungera.

Det tog ett par nystarter för att jag skulle få grepp om vad som blev bäst fördelning av mina zoner i staden, men väl då så blomstrade staden. Du fortsätter med att placera ut samhällsfunktioner såsom skolor, soptippar, brandkårer och poliser. Allt för att invånarna skall trivas. Du får hela tiden twitter-meddelanden om vad invånarna tycker och tänker, samt om vad som bör förbättras. Det finns massvis med funktioner att leka med såsom skatter, dela in staden i områden och så vidare. Detta gör spelet fantastiskt och gillar man denna form av spelande så kommer det att ta väldigt lång tid innan man tröttnar. Det finns alltid något nytt att göra, något att ändra för att staden ska växa ytterligare lite till.

Grafiken är välgjord och med hjälp av zoomen så kan du se allt från högt upp till ner på gatunivå. Så vill du se vad dina invånare har för sig på kvällskvisten så är detta möjligt och vill du se när dina flygplan lyfter så är det bara att zooma ut.

Cities: Skylines är ett måste för dig som gillar att leka borgmästare och som kan sitta i timmar för att få till de där detaljerna på precis rätt sätt.

Det Bra

  • Beroendeframkallande för rätt publik
  • Detaljrikedomen
  • Möjligheterna

Det Dåliga

  • Svårare med handkontroll
  • Behöver tid och koncentration i början
8

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi