Cozmo

Av i i Recensioner, 4 Mer

Cozmo

Cozmo är inte den mest väluppfostrade robot som finns. Han kräver uppmärksamhet. Annars blir han sur. Är du redo för utmaningen?

Cozmo är en liten söt robot som rullar fram på larvfötter vilka för övrigt finns att köpa i olika färger. Denna robot har sitt eget liv som han gärna delar med barnen och deras föräldrar. Ju mer du leker med honom desto mer lär han sig.

Utseendemässigt kan Cozmo liknas vid en frontlastare utan skopa där hjulen bytts ut mot larvfötter. Lyftanordningen används såväl till att lyfta kuber som till spel. Frontlastarutseendet kanske låter tråkigt, men tack vare en stor personlighet blir detta robotfordon en varelse full av liv.

Cozmo har ett stort huvud försett med en skärm som fungerar som ansikte. På den animeras Cozmos olika ansiktsuttryck. Animationerna är verkligen professionellt gjorda och speglar på ett utmärkt sätt Cozmos sinnesstämningar. Tillsammans med olika ljud blir Cozmo otroligt charmig. Han känns verkligen som om han kommer till liv. Ljuden och animationerna kompletteras med rörelser. Är han exempelvis arg visar han det tydligt med hela kroppen. Med ilskna läten, ännu ilsknare ansiktsutryck och slag med lyftarmen samtidigt som han nästan skuttar runt märker man tydligt hans stora missnöje. Och du ska räkna med att Cozmo blir arg eller irriterad på dig. Ignorera honom en stund och genast blir han otålig och pockar surt på din uppmärksamhet.

Nu blir Cozmo givetvis inte bara arg. Hur kul vore det? Nej, hans glädjeuttryck och glädjedanser är lika uttrycksfulla. Vinner han ett spel kan han visa sin förtjusning med stor skadeglädje. Han är även en dålig förlorare. Skadeglädjen är precis som hans reaktioner när han inte får uppmärksamhet klara uttryck för hans ego. Jag skrev ego och det är verkligen något Cozmo har även om han gärna även delar med sig av sin glädje och charm. Leken ska nämligen inte alltid ske på barnets villkor utan minst lika ofta på Cozmos. Det är en stor del av hans charm – att han inte fromt böjer sig för vad den som leker vill. Glöm inte att pyssla om Cozmo. Han måste exempelvis äta annars hänger han med huvudet och vägrar leka.

Man styr Cozmo via en app i mobilen eller surfplattan. Det är en bra och väl genomtänkt app som är enkel att använda även för ett barn. Men eftersom Cozmo pratar engelska och då appen samt den kortfattade manualen också är på engelska rekommenderar jag att du som förälder tar dig en mysig stund tillsammans med ditt barn och lär er Cozmo tillsammans. Installationen gick inte helt smärtfritt för mig. Jag var tvungen att göra en felsökning. Efter att ha satt på och av flygplansläget fungerade Cozmo. När barnet väl lärt sig appen kan denne leka med Cozmo utan föräldrarnas närvaro.

Cozmo säger enstaka ord som även de är på engelska. Han har en karakteristisk robotton ackompanjerad av lika robotaktiga läten. Allt påminner om Wall-E. Tyvärr är hans ord ganska lågmälda och dessutom otydliga. Det är exempelvis inte säkert att man märker att Cozmo plötsligt säger vov eller peekaboo.

Cozmo är en självstyrande robot som lär sig efterhand som du spelar. Han är nyfiken. När jag för första gången lekte med Cozmo skrev jag in mitt namn i appen. Sedan tog Cozmo sig en rejäl titt på mig – jag blev nästan generad, så uttittad blev jag! Han begrundade mig, funderade och sedan gick det upp ett ljus – Linda! Därefter kände han igen mig för all framtid.

Cozmo känner inte bara igen människor utan även våra närmaste vänner – hundar och katter. Jag var på en pressvisning av Cozmo och visade honom min tatuering av min kära hund. Jag höll den framför Cozmo och efter ett ha vridit och vänt lite på armen – vov! Till och med representanten från Anki blev imponerad. Han skulle, när han kom tillbaka till kontoret, berätta för alla om denna stora händelse. Jag blev också imponerad. Tatueringen är snygg, men att Cozmo kunde se att det var en hund är inget annat än beundransvärt. Bra programmerat! Eller verklighetstrogen tatuering?

Det finns några spel där du tävlar mot Cozmo. De är inte speciellt många. Några fler hade varit välkommet. Man använder kuberna när man spelar. I ett spel ska man känna igen rätt färger på en kub. Exempelvis ska det vara två av en valfri färg på kuben, men inte rött, för att vara rätt. Tryck på kuben så fort du ser rätt färger, men skynda dig annars hinner Cozmo banka sina lyftarmar på klossen. Just det här spelet fungerar inte hundraprocentigt. Det var inte alltid mitt tryck registrerades. Det kunde vara att jag tryckte för lätt eller lite på fel ställe på kuben.

Allt är inte spel utan Cozmo är lekfull på andra sätt. Han gillar exempelvis tittut. Då skrattar han förtjust. Han staplar dessutom sina klossar. Fast, att du staplar dem är inte alltid uppskattat. Det blir ju fel! Cozmo staplar klossar bättre än du – åtminstone enligt honom själv.

Vad vill du att Cozmo ska göra? Du kan själv experimentera med att programmera hur Cozmo ska uppföra sig. Det gör du med enkla färgade block. Placera dem efter varandra och Cozmo gör det du programmerat honom till. Det är enkelt och kul. Låt exempelvis Cozmo köra runt och nysa eller varna om han ser en inkräktare. Det går att bygga långa händelseförlopp på detta sätt. Fantasin är största begränsningen.

Vad vill du att Cozmo ska göra? Du kan själv experimentera med att programmera hur Cozmo ska uppföra sig. Det gör du med enkla färgade block. Placera dem efter varandra och Cozmo gör det du programmerat honom till. Det är enkelt och kul. Låt exempelvis Cozmo köra runt och nysa eller varna om han ser en inkräktare. Det går att bygga långa händelseförlopp på detta sätt. Fantasin är största begränsningen. För mer avancerade programmerare finns ett avancerat utvecklingskitt tillgängligt.

Cozmos största svaghet är den mycket korta laddningstiden. Batteriet laddar ur även när Cozmo inte används. Därför kanske man inte kan leka med roboten när man vill.

Cozmo är en härlig bekantskap som är kul att leka med. Han är fascinerande för såväl barn som förälder. Den största styrkan är hans personlighet som gör honom nästan till en individ istället för en maskin. Att installationen inte alltid går smärtfritt är inte bra. Likaså den korta laddningstiden. Tyvärr är Cozmo dyr i inköp. Det gör att många barnfamiljer inte kommer att ha råd med honom. Allt sammantaget gör att betyget stannar på en stark sjua.

Det Bra

 • Charmig varelse
 • Lever sitt eget liv
 • Du är inte alltid boss
 • Personligheten
 • Roligt smart

Det Dåliga

 • Låg och otydlig röst
 • Du som förälder kan behöva vara med yngre barn i början (fast det är även positivt)
 • Installationen går inte alltid smärtfritt
 • Tryck på kuberna registreras inte alltid
 • Fler spel vore välkommet
 • Dyr
7

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi