Creative Outlier Gold

Av i i Recensioner, 4 Mer

Creative Outlier Gold

Med Super X-Fi i den medföljande appen får ljudet från Creative Outlier Gold extra rymd.

Creative har utvecklat en teknik som dom kallar Super X-Fi (SXFI). Med den får musiken extra rymd. Det finns dock en klar begränsning – ljudet måste gå genom Creatives SXFI-app. Det är inga problem om du har en drös låtar lagrade i din mobil. SXFI-appen har nämligen en inbyggd mediaspelare. Däremot går det inte att strömma musik och använda Super X-Fi samtidigt. Man kan dock ladda ner låtar från streamingtjänsten och spela upp dem i SXFI-appen. Det under förutsättning att det finns kompabilitet. Det fungerar nämligen inte med exempelvis Spotify.

Vad är då vitsen med Super X-Fi? Jo, som jag skrev tidigare ger denna teknik extra rymd åt ljudet som inte känns så instängt. En förutsättning är dock att man inte är i alltför bullriga miljöer. Då maskerar nämligen omkringliggande ljud Super X-Fi-effekten. Å andra sidan ger ju bullrig miljö alltid en sämre ljudupplevelse. Därför är en bra isolering viktig. Isoleringen hos Outlier Gold får fullt godkänt.

Outlier Gold är snyggt designade med guldfärgade kroppar och svarta knappar på utsidan. Batterifodralet är av guldfärgad, borstad aluminium vilket är mycket snyggt. Själva förvaringsasken skjuts ut ur fodralet och öronsnäckorna sitter fast i fodralet med hjälp av magneter.

Eftersom Outlier Gold är verkligt trådlösa hörlurar saknas sladd mellan öronsnäckorna. Snäckorna fästes i öronen genom att de förs in i hörselgången (in-ear). De ligger även an mot nedre delen av ytterörat. Det medföljer tre uppsättningar öronproppar för att passa olika öron. Hörlurarna är spolsäkra (IPX5) och klarar regn och svett.

Installationen av Outlier Gold är lite mer avancerad än för gemene hörlurar. Den är dock inte svår. Det första man måste göra är att installera SFXI-appen och registrera sig. Därefter ska appen registrera dina öron och ansikte. Det görs enkelt genom att fotografera båda öronen och ansiktet. Ta gärna hjälp av en kompis för att få bästa bild av öronen.

Därefter tar man ur öronsnäckorna ur fodralet och parkopplar dem med mobilen. Outlier Gold har senaste Bluetooth 5.0 vilket ger lägre strömförbrukning. Creative anger 14 timmars speltid och 39 timmar totalt med laddningsfodralet vilket är mycket bra. Bluetooth 5.0 ger även ljudcodec aptX och AAC.

Knapparna som styr Outlier Gold är hopplösa. De är oerhört tröga. Trycker man dem rakt in känns det nästan som om man ska trycka snäckorna in i huvudet. Jag kom dock på en lösning där jag höll snäckan samtidigt som jag tryckte på knappen. Det var dock väldigt bökigt.

Ljudmässigt får dock Outlier Gold klart godkänt. Basen är bra utan att ta över. Däremot förstärks det nedre registret något mer än mellanregistret, men som sagt, det tar inte över ljudbilden.

Mikrofonen tar upp ljudet från den som pratar på ett bra sätt. Man hörs tydligt och klart, men ljudet har en tendens att bli aningen burkigt, speciellt för mansröster.

Vad ska jag tycka om Creative Outlier Gold? Jo, Super X-Fi ger en härlig rymd åt musiken. Men, du måste vara en av de som inte strömmar musiken utan har den lagrad på mobilen. Annars är ljudbilden bra. Jag ogillar (på gränsen till hatar) dock knapparna som är mycket hårda. Det drar ner betyget från en åtta till en sjua.

Det Bra

  • Super X-Fi
  • Batteritiden (14 timmar)
  • Svett- och regntåliga

Det Dåliga

  • Hårda knappar
  • Något burkigt ljud i mikrofonen
  • Begränsad användning av SFXI
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi