Creative Outlier Pro

Av i i Recensioner, 4 Mer

Creative Outlier Pro

Med bra tryck i basen försöker Creative Outlier Pro konkurrera gentemot den omfattande marknaden av sant trådlösa hörlurar.

Laddningsfodralet är en läcker, om än för stor, skapelse. Den är snyggt avrundad längs långsidorna och helt platt på kortsidorna. Fodralet öppnas genom att den glider i sidled vilket är förträffligt. Tyvärr är byggkvaliteten lite undermålig gällande fodralet. Det gäller som tur är inte hörlurarna. De är snyggt formgivna och att de är stilfulla gör att de sticker ut mot många konkurrenter. De har touchknappar som fungerar bra och som är lätta att trycka rätt antal gånger på utan felregistreringar.

Installationen av Outlier Pro är i grunden lätt men jag fick några bekymmer. När hörlurarna skulle paras (Bluetooth 5.2) med min telefon hittades de inte direkt. Jag fick prova tre gånger innan det äntligen fungerade.

Appen är ovanlig på så sätt att man först ska fotografera öronen. Varför det? Jo, appen skapar en tredimensionell bild av ytterörat vilket används för att skapa en individuell, holografisk, ljudbild – Super X-Fi. Outlier Pro har stöd för denna ljudteknik vilket enligt Creative ska ge optimerat ljud för musikkällor som används genom appen, inte på andra sätt såsom Spotify. Jag känner mig tveksam inför om Super X-Fi verkligen fungerar på Outlier Pro då hörlurarna sitter i hörselgången och inte ytterörat, men jag kan inte tillräckligt om tekniken för att avgöra det.

Omgivande ljud kan vara mycket störande. Det finns alltid en viss passiv dämpning av omgivande ljud i själva hörlurarna oavsett fabrikat. Utöver det har Outlier Pro dessutom aktiv brusreducering, ANC, vilket tidigare var något som enbart fanns i dyrare modeller. ANC har blivit vanligare även i hörlurar i lägre prisklasser. Outlier Pro har mikrofoner på såväl utsida som insida för att detektera omgivningens ljud och det ljud du sedan hör. Mikrofonerna används även för hörlurarnas genomhörning. Då hörs omgivande ljud extra bra vilket kan vara bra om du exempelvis vill vara uppmärksam på trafiken i din omgivning.

Ljudet är obalanserat då basen är oproportionerligt kraftig. Det kommer antagligen att tilltala vissa basälskare medan det inte faller andra i smaken. Själv gillar jag bra bas, men tyvärr föll Outlier Pro inte mig i smaken på den fronten då basen tog över för mycket. En annan svaghet hos ljudet är att det är fattigt på nyanser. Ljudet kan visserligen justeras med equalizern i appen men jag lyckades inte hitta någon tillfredsställande inställning.

Röstsamtalen är ganska bra. Detta tack vare tre mikrofoner i vartdera snäcka. Kvaliteten blir betydligt sämre i bullriga miljöer, men förblir ändå fullt godkänd.

Batteritiden är imponerande, eller vad sägs om 15 timmar med ANC avstängd? Lägg därtill 45 timmar med fodralet så behöver du inte stoppa laddsladden i väggen förrän efter 60 timmars musiktid. Motsvarande siffror med ANC är tio respektive 40 timmar. Fodralet kan laddas trådlöst med en QI-kompatibel laddare. Hörlurarna har snabbladdning vilket gör att cirka 15 minuters laddning via sladd ger omkring två timmars musiktid med ANC avstängd.

Outlier Pro är mycket bekväma vilket gör att de kan användas under längre musiksessioner. Det medföljer tre uppsättningar silikonhättor. Här hade jag gärna sett några fler för än bättre passform.

Hörlurarna kan användas även om du tränar ofta – hörlurarna tål rinnande vatten då de är klassade IPX5. De tål dock inte att doppas i vatten.

Gillar du maffig basprofil? Då kan Creative Outlier Pro vara något du ska en närmre titt på. Själv tycker jag att basen tog över för mycket då man förlorade en del annat i ljudbilden. Creative Outlier Pro bjuder på många finesser såsom en utmärkt ANC och suverän batteritid. 

Det Bra

  • Bra aktiv brusreducering (ANC)
  • Klarar regn och svett (IPX5)
  • Mycket bekväma
  • Batteritiden
  • Mycket bas för den som gillar det

Det Dåliga

  • Stort laddningsfodral
  • Basen tar över för mycket (i normala jag gillar mycket bas)
  • Något grötigt mellanregister
7

Skriven av: Mats Ernofsson