Devolo GigaGate

Av i i Recensioner, 4 Mer
stäng [x]

Devolo GigaGate Starter Kit

Devolo GigaGate är en nätverksbrygga som förlänger ditt nätverk i hemmet.

Vi har nyss testat Devolos dLAN® 1200+ WiFi ac. Med detta system får man såväl trådlöst som trådburet internet genom att använda elledningarna. Devolo GigaGate är en annan lösning för att få internet i hela huset, eller åtminstone i stora delar. GigaGate fungerar som en trådlös brygga mellan en bas ansluten till din router, och upp till åtta satelliter. Det paket vi testat (Starter Kit) består av en bas och en satellit.

Installationen av GigGate var väldigt enkel. Man kopplar in basen i routern och satelliten där man vill ha internet. Sedan sköts resten automatiskt. Det enda man behöver göra är att ange nätverksnyckeln när man kopplar upp sig mot satelliten. Devolo har även utvecklat ett enkelt program där man får överblick över alla GigaGate-enheter i nätverket samt praktiskt nog även Devolos homeplug-enheter.

Designmässigt gillar jag GigaGate. Enheterna är svarta och diskret, fast snyggt designade. Det gör att man kan ha en enhet var som helst utan att skämmas över utseendet.

Kommunikationen mellan basen och satelliterna sker via 5 MHz-bandet (802.11ac) med så kallad Mu-mimo-teknik med fyra dataströmmar. Det ger en hög hastighet om maximalt 2 Gbit/s (1733 Mbit/s för att vara exakt). Tack vare en annan teknik, beamforming, som riktar signalen mellan satellit och bas fås maximal effekt av signalen. Givetvis beror den slutliga hastigheten på mycket annat såsom avstånd, väggar och andra hinder samt antalet anslutna satelliter.

Jag uppmätte 1,3 Gbit/s, 9 m från routern i ett rum utan hinder. I angränsande rummet med en tjock betongvägg mellan och ett avstånd om 15 m sjönk hastigheten till 0,9 Gbit/s (875 Mbit/sek). Det räcker gott och väl till såväl streaming av 4K-video som gaming.

På satelliten finns fyra nätverksuttag (LAN) för vardera 100 Mb/s. Det finns dessutom ett gigabit-uttag. Att det enbart finns ett snabbt uttag är givetvis en klar svaghet. Det var en kompromiss Devolo fick göra för att hålla priset nere. Om du har en gamingdator och en NAS-hårddisk får du alltså välja vilken av dessa som ska få snabb uppkoppling. De flesta andra prylar som kan tänkas anslutas till satelliten såsom smart-TV, skrivare och gamingkonsoler klarar sig ofta med 100 Mbit/s. Det är ingen dålig hastighet, men har man en snabb fiberuppkoppling vill man givetvis utnyttja den till fullo.

Förutom de fem nätverksuttagen fungerar GigaGate även som accesspunkt för trådlöst nätverk. Den är inte optimal. 5 GHz-bandet är ju redan upptaget som vi skrev tidigare. Eftersom GigaGate har dubbelband återstår 2,4 GHz-bandet där den långsammare 802.11n, alltså inte ac, används. Det innebär att det inte är säkert att man kan strömma högupplöst film om man befinner sig en bit från satelliten.

Vi gillar Devolo GigaGate. Det är en snabb och mycket lättinstallerad nätverksbrygga som ger ett stabilt internet. Nätverket kan kombineras med Devolos homeplug om man inte lyckas få täckning i hela huset. Synd att accesspunkten är lite väl långsam och att det bara finns en gigibit-port.

 

Specifikationer

 • Standard 802.11 ac 5 GHz (1733 Mbit/s / 4×4 MIMO) för anslutning till basen
 • WiFi för att ansluta mobila enheter (300 mbps / 802.11 b,g,n / 2×2 MIMO / 2,4 GHz)
 • 4 Multimedia portar (100 mbps)
 • 1 High-Speed port (1.000 mbps)
 • Upp till 8 satelliter till varje basenhet
 • 3 års garanti

Det Bra

 • Bra prestanda
 • Stabilt
 • Snygg design
 • Mycket enkelt att installera och handha

Det Dåliga

 • Accesspunkten
 • Bara en gigabit-port
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi