Devolo Home Control

Av i i Recensioner, 3 Mer

Devolo Home Control

Allt ska vara smart nuförtiden, även hemmet. Devolo har ett system för kontroll av allt från brandvarnare till strömuttag.

Ett smart hem kan vara mycket. Vi har testat några produkter från det tyska företaget Devolo. Deras system för det smarta hemmet inbegriper produkter för säkerhet, energi och strömförsörjning.

Bland säkerhetsprodukterna finns siren, rörelse- och översvämningsdetektor, fönster- och dörrvakt, brandvarnare samt mätare av luftfuktigheten. Genom att koppla ihop dessa enheter med någon form av respons kan man anpassa vad som ska hända efter egna behov. Exempelvis, om någon öppnar ett fönster kan ett SMS skickas till dig samtidigt som en siren ljuder.

Devolo har idag två produkter för strömförsörjning. Det är en stickkontakt samt en väggströmbrytare. Om rörelsedetektorn uppfattar en rörelse i rummet kan väggströmbrytaren automatiskt aktiveras och lampan tändas. Det finns en inbyggd latens i systemet som gör att lampan inte tänds omedelbart. Det är inte mycket fördröjning, men vissa personer kanske kan irritera sig på det.

Slutligen finns energiprodukterna. De är två olika termostater som gör att du kan ändra temperaturen i ditt hem. Exempelvis kan du ha det svalare när du inte är hemma och på sätt spara energi.

De olika enheterna kopplas samman med en standard kallad Z-Wave. Det är en standard som är till för det smarta hemmet och som många tillverkare använder. Den möjliggör att man kan använda produkter från olika märken tillsammans. Exempelvis kan man styra Philips smarta belysning Hue från Devolos system.

Testade produkter

I det här testet har jag och Mats Ernofsson testat startpaketet som innehåller kontrollenheten, en fönster- och dörrvakt och en stickkontakt. Följande produkter ingick i testet:

 • Motion Sensor
 • Smoke Detector
 • Wall Switch
 • Key-Fob Switch
 • Siren
 • Door/Window Contact (en ingår i startpaketet)
 • Smart Metering Plug (en ingår i startpaketet)
 • Philips Hue

Installation

Kontrollenheten kopplas till ett nätverksuttag eller routern via nätverkskabel. Alternativt kan man använda Devolos dLAN (power plug). Vi valde LAN vilket var en enkel process. Det finns dock inget WiFi. Det gör att man måste placera kontrollenheten nära ett LAN-uttag, routern eller en powerline-produkt från Devolo. Med det senare alternativet kan kontrollenheten placeras var som helst i hemmet. Nästa steg är att surfa till mydevolo.com och skapa ett konto. När man registrerat kontrollenheten i My Devolo är det tid att lägga till enheterna. I startpaketet ingår som sagt en fönster- och dörrvakt och en stickkontakt. Alla installationsprocesser visas med mycket instruktiva videos. Det gör att enheterna är mycket lätta att installera.

Det finns dock en allvarlig bugg i My Devolo. De flesta enheter visas inte när man ska ”programmera” dem. Vi höll på länge och väl tills vi nästan gav upp. Det visade sig att man måste stänga och sedan öppna webbsidan igen för att enheterna ska dyka upp. Detta gäller för Chrome. Vi har inte testat någon annan webbläsare.

My Devolo och Devolo Home Control

Allt styrs via antingen webbläsarapplikationen My Devolo (mydevolo.com) i datorn eller appen Home Control i mobilen alternativt surfplattan. Du kan alltså ”programmera” Devolos smarta hem från såväl datorn som mobilen eller surfplattan. Appen har ett enklare gränssnitt än My Devolo vilket vissa av er säkert kommer att uppfatta som mer lättöverskådligt. Tack vare att styrenheten är uppkopplad till internet via din router kan du styra ditt hem vart du än är. Information om ditt smarta system lagras i det berömda molnet. Detta är en gratis tjänst utan abonnemangsavgifter.

Scheman, scener och meddelanden

Att programmet det smarta hemmet kan låta krångligt, men det mesta är upplagt på ett lättfattligt sätt. Man kan skapa scheman (timers) med olika händelser på dygnets alla timmar. Man kan exempelvis tända och släcka en lampa, som anslutits till en stickkontakt eller väggströmbrytare, om man är bortrest. Tyvärr kan man inte ha någon slumpmässig tändning och släckning. Det hade varit bra med tanke på att man vill lura tjuven. Du kan emellertid själv manuellt tända och släcka via mobilen. Devolo jobbar på en metod som via väderleksrapporter ska kunna avgöra när det är gryning och skymning och styra enheter via det.

Scener är en länk av olika händelser såsom regler, scheman och enheter. Man kan enkelt ange på vilket sätt man ska erhålla meddelanden. My Devolo skickar SMS, e-post samt pushar meddelanden till en specifik mobil.

Regler

I den här sektionen ”programmeras” olika händelser utifrån principen: Om detta händer, eller/och detta, gör då så här (programmerare känner igen If… Then…). Nu är de flesta människor inte programmerare. Därför har programmeringen förenklats. I datorn drar man de olika enheterna, meddelandena, schemana med mera till rutor och ställer in olika villkor för dem. I appen krävs fler steg då det inte finns någon drag-och-släpp-funktion i mobilen, men det är lika enkelt. Vi tar ett exempel hur My Devolo fungerar. Vi vill få ett SMS om brandvarnaren ljuder. Då gör vi så här:

 1. Drar brandvarnaren till ”If” och väljer Alarm.
 2. Drar SMS till ”Then”.
 3. Klart!
 4. Eftersom Mats vill störa grannarna lite extra drar han Siren till nästa ruta under ”Then” och sätter sirenen på Emergency.

Som du ser är reglerna ganska enkla att skapa. Det är reglerna som är grundstommen i hur du styr ditt smarta hem. Vissa inställningar görs dock direkt i enheten. Exempelvis anger man funktionen för fjärrkontrollens (Key-Fob Switch) fyra knappar direkt under enhetens inställningar och inte under regler. Det är enklare, men kanske lite förvirrande första gången.

Enheter

Som vi skrev tidigare testade vi totalt sju enheter från Devolo samt belysning från Philips Hue. Samtliga Devolos enheter var, tack vare filmerna, enkla att installera. Philips Hue var även den enkel att koppla till Devolo Home Control via Philips kontrollenhet Hue Bridge. Väl kopplad till My Devolo fick vi tillgång till samtliga lampor och Hue-enheter i lägenheten.

Motion Sensor

Denna rörelsesensor fungerar alldeles utmärkt för att tända lampor. Den känner även av temperaturen och kan därmed användas för att larma vid en viss temperatur.

Smoke Detector

Som sig bör är brandvarnaren mycket högljudd. Man behöver inte vara rädd att batteriet tar slut eftersom man får ett meddelande när det är dags att byta batteri. Dessutom håller My Devolo koll på dig så att du regelbundet testar brandvarnaren.

Key-Fob Switch

Lindas favorit. Den är ”så gullig” för att citera henne. Mats håller kanske inte med gällande uttrycket, men tycker att den är riktigt praktisk. Key-Fob Switch har fyra knappar och kan sättas på nyckelknippan. Totalt finns fyra knappar att använda. De fungerar på det mesta, men inte till att stänga av sirenen.

Siren

Perfekt om man behöver larma vid ett inbrott. Det skönaste läget är tysta läget då den enbart blinkar rött. Därtill kommer fyra skräniga ljud. Om sirenen väl ljuder är den inte så lätt att stänga av. Det hjälper inte att dra ur strömsladden. Det finns heller ingen avknapp. Man får istället plocka fram sin mobil eller dator och använda My Devolo.

Door/Window Contact (en ingår i startpaketet)

Rädd för inbrott? Eller vill du att lyset ska tändas när du öppnar dörren. Denna dörr- och fönstervakt har två delar. Kommer de mer än 3-4 cm från varandra lyser en röd lampa. Eller så kan man låta sirenen ljuda och skicka ett SMS.

Wall Switch

Väggströmbrytaren har antingen en eller två knappar. Den monteras direkt på väggen och inte på ett strömuttag. Totalt finns fyra lägen och förslagsvis använder man de för på/av av två lampor.

Smart Metering Plug (en ingår i startpaketet)

Detta är en strömbrytarplugg. Den sätts i ett vägguttag. Därefter sätter man lampan, elementet eller vad man nu vill styra i pluggens uttag. Förutom att styra pluggen via My Devolo finns även en strömbrytare på pluggen.

Väggströmbrytarna och strömpluggen är de enda två enheterna för att styra strömförsörjning. Det är magert. Jag efterlyser dimmer och något sätt att styra taklampor. Att kunna styra en taklampa med en rörelsedetektor vore toppen.

Philips Hue

Det här är ingen produkt från Devolo utan ett smart system med belysning från Philips. Det går dock att använda tillsammans med Devolo Home Control via den trådlösa standarden Z-Wave. Det var enkelt att koppla lamporna till Devolo My Home, men man får inte tillgång till alla funktioner hos belysningen. Man kan få den att lysa i olika färger som respons på diverse händelser, men man kan inte ha färgscheman där lamporna byter färg. Philips Hue kan exempelvis tändas i ett romantiskt sken när rörelsedetektorn upptäcker att man i samband med läggdags kommer in i sovrummet.

Omdöme

Devolo Home Control är ett bra system för smarta hemmet som är under utveckling. Att kunna styra enheter efter dygnets variationer är på gång och blir säkert mycket uppskattat. Det behövs ytterligare enheter för att Devolo Home Control verkligen ska lyfta. Jag nämnde fler enheter för strömförsörjning. Övervakningskameror (är på gång), barnvakt, dörrklocka och fjärrkontroll för hemmabruk är andra exempel. Devolo Home Control är lätt att installera och att styra oavsett om man använder mobilen eller datorn. Alla enheter jag testade fungerade bra och man behöver inte mycket tekniska kunskaper. Men, buggen i My Devolo är riktigt dåligt. För övrigt fungerar såväl My Devolo och Devolo Home Control bra.

Det Bra

 • Lätt att installera
 • Enkelt att ”programmera”
 • Enheterna jag testade fungerade bra

Det Dåliga

 • Allvarlig bugg i My Devolo
 • Inget slumpmässigt schema
 • Saknar styrdon för taklampor
 • Ingen WiFi-anslutning
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi