Google Chromecast

Av i i Recensioner, 6 Mer

Google Chromecast

Strömmad film och ljud ökar hela tiden. En mediaspelare som Google Chromecast kan göra din tv smartare.

Många tv-apparater har idag inbyggda appar för film- och musiktjänster. Det är dock inte alla tjänster som finns tillgängliga direkt i teven. Det kan bero på att teven är för gammal och därmed inte erbjuder rätt appar. Vissa filmtjänster erbjuder heller inte någon tv-app. Ett exempel är Telenor Stream som helt kan ersätta tv-boxen men som inte har någon tv-app.

För att strömma bild och ljud från en mobil, surfplatta eller dator krävs en mediaspelare som ansluts till en ledig HDMI-port på teven. Chromecast är en populär sådan. Den är inbyggd i tv-apparater baserade på Android-tv. Jag har testat en extern Chromecast (tredje generationen).

Chromecast ser ut som en sladdförsedd cirkulär skiva som inte syns bakom teven. Den är lätt att installera. Man ansluter enheten till en ledig HDMI-port och ser till att den har strömförsörjning. Om den inte redan är installerad installerar man Google Home-appen. Sedan är det bara att lägga till en Chromecast i appen och följa instruktionerna för att bland annat ansluta Chromecast till wifi.

Chromecasten fungerar som en mottagare av media som spelas på din mobil, surfplatta eller dator. Att strömma (casta) media från exempelvis mobilen är en enkel procedur. Det finns ingen fjärrkontroll utan väldigt många mediaappar och hemsidor för film och musik har direkt stöd för Chromecast. Man trycker på en cast-knapp på skärmen och filmen (musik går också bra) visas på teven. Det går också att spegla hela skärmens (dator eller Androidmobil) innehåll på teven. Då ser man exakt samma sak på skärmen som teven.

Chromecast finns i flera versioner.

  • Google Chromecast (HD)
  • Google Chromecast Ultra (4K)
  • Google Chromecast med Google TV (speciellt för den som inte har någon bra smart-tv)
  • Google Chromecast Audio
  • TV-apparater med Android-tv har inbyggd Chromecast

Google Chromecast är en mycket användbar mediaspelare för dig som behöver strömma film eller musik från mobil, surfplatta eller dator. För en relativt billig peng kan man exempelvis lätt uppdatera en gammal tv utan moderna appar till att bli en riktigt smart sådan.

Det Bra

  • Mycket lättanvänd
  • Stort stöd bland mediaappar och mediahemsidor
  • Lågt pris

Det Dåliga

  • ?
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...