Google Nest Hub (andra generationen)

Av i i Recensioner, 3 Mer

Google Nest Hub (andra generationen)

Google har släppt en ny generation av deras Nest Hub. Den största nyheten är sömnregistrering.

”Hey Google. Hur sov jag i natt?” Ja, det kan Nest Hub (andra generationen) faktiskt svara på. Registrering av sömnen har blivit lite av en modefluga. Bland annat finns det en mängd smarta armband som registrerar sömndata. Nu är det helt olika mätmetoder hos Nest Hub och de smarta armbanden. Med Nest Hub fästs inga grejer på kroppen. I stället har den försetts med ett antal yttre sensorer. Bland annat finns det en radar som registrerar sömnrörelser. Dessutom registrerar mikrofonen snarkningar och andra ljud. Google lovar att inga inspelade data delas med någon annan än den som använder Nest Hub. Det saknas möjlighet att registrera sömndjup såsom REM-sömn.

Då ställer de flesta säkert flera frågor såsom ”Är sömnregistreringen korrekt?”, ”Vad händer om det finns flera personer i sovrummet?” och ”Vad har jag för nytta av sömnregistreringen?”.

Efter att ha använt Nest Hub så tycker jag mig så tycker jag mig känna igen mig i de uppgifter som jag får dagen efter, men jag kan inte ge ett närmare svar än så gällande korrektheten i registreringen.

Jag har legat ensam i rummet under registreringen och kan därför inte ge någon egen uppfattning om vad som händer om flera personer delar sovrum. Radarn i Nest Hub registrerar dock enbart den person som ligger närmast vilket bör innebära att mätningen stämmer. Däremot är det svårare med ljudregistreringen. Finns det flera personer kan exempelvis snarkningar från någon annan störa.

Vad har man då för nytta av sömnregistrering. Jo, efter en veckas registreringar är Nest Hub redo att ge råd över hur man ska förbättra sömnen. Det är praktiska råd vilka innebär att man har möjlighet att förbättra sömnens kvalitet. Exempel är hur man kan minska orolig sömn och om det är för varmt i sovrummet så kan Nest Hub berätta det. Det finns nämligen en inbyggd termometer.

Sömnregistreringen, som kallas Sleep Sensing, är gratis fram till nästa år. Därefter kommer en kostnadsbelagd prenumeration att krävas.

Nu är Nest Hub inte enbart bra för sömnen. Det finns en mängd möjligheter eftersom den är kopplad till appen Google Home och till Google Assistenten. Jag är övertygad om att den första generationens Google Nest ofta användes i köket eftersom det är så enkelt att få recept på Google Nest. Nu har fokuset mer flyttats till sovrummet.

Man kan göra en massa saker med Google Nest. Man ger den röstkommandon som startar med ”Hey Google” följt av ett kommando. Det kan exempelvis vara ”Vad har jag för möten idag?”. Nest Hub är mycket lyhörd. Den hör dig oftast även om teven eller musiken är på. Att vara tio meter från Nest Hub är heller ofta inga problem.

Nest Hub är via Google Assistenten duktig på att uppfatta vad man säger. Det är sällan den inte hör vad man säger. Däremot är tolkningen av vad man sagt inte alltid rätt. ”Jag förstår tyvärr inte.” hörs ibland, men jag tycker ändå att Google Assistant är duktig på att tolka rätt. Jag ska dock inte sticka under stolen med att Google Assistenten inte är perfekt. Man ska definitivt inte bli överraskad om Google Assistenten ger helknasiga svar trots att den hört rätt.

Vad kan då Nest Hub vara bra för förutom sömnregistrering? Ett användningsområde är att lyssna på musik. Den inbyggda högtalaren är visserligen inte speciellt stor men den har förhållandevis bra ljud med bra basåtergivning. Inget jag skulle rekommendera för den kräsne, men den fungerar för den som inte har stora krav.

Det går exempelvis att koppla Spotify till Nest Hub via Google Home-appen. På så sätt kan man lyssna på sin favoritmusik. Det finns många appar och prylar som kan kopplas till Google Home. Ett exempel är olika ljussystem, däribland Philips Hue. På så sätt kan man styra lamporna i hemmet med Nest Hub.

Allt detta känns kanske som om det krävs en avancerad installation. Visst krävs en del, men man får bra vägledning så det blir aldrig svårt. Google Home-appen är central och styr inte bara Nest Hub utan även en mängd annat i det uppkopplade hemmet. Denna app måste, om den inte redan är det, installeras. Andra viktiga steg är att placera Nest Hub i höjd med sängen riktad mot bröstkorg/ansikte. En enkel kalibrering av radarn och sensorer ingår också.

Nest Hub är nästan identisk med sin föregångare. Den har fler sensorer. Dessutom är basen förbättrad. Skärmen är kanske lite i minsta laget, men å andra sidan gör det Nest Hub nätt och lätt att placera. Skärmen har bra ljusstyrka vilket gör att det är lätt att se den även under ljusare förhållanden. När det blir mörkare tonas skärmens ljusstyrka ner vilket gör ljuset behagligt.

Nest Hub (andra generationen) har en del klart användbara förbättringar jämfört med föregångaren. Sömnmätningen känns modern. Nest Hub och har ett brett användningsområde. För den som har ett smart hem kan Nest Hub bli en central del.

Det Bra

  • Bra som central del i det smarta hemmet
  • Bra skärm
  • Enkel och givande sömnregistrering
  • Nätt formatv
  • Mångsidig

Det Dåliga

  • Ingen kamera
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi