Hearthstone

Av i i Recensioner, 2 Mer

Hearthstone: Saviors of Uldum

Heartstones parallella Warcraft-universum finner sig i stor knipa. The League of E.V.I.L. har stulit den magiska staden Dalaran och använder den som ett vapen mot Azeroths invånare. Från det uråldriga Uldum reser sig The Leauge of Explorers som motkraft mot denna skurkaktiga grupp.

Saviors of Uldum

Hearthstones senaste expansion Saviors of Uldum bygger vidare på berättandet och vissa av mekanikerna från Rise of Shadows. Där Rise of Shadows visade upp den ondskefulla sidan av Year of the Dragon konflikten så vänder Saviors of Uldum på detta och återintroducerar Reno, Elise, Brann och Sir Finley som en samlad grupp av hjältar. The Leauge of Explorers påträffades första gången 2015 i äventyret med samma namn. Efter att ha upplevt stor popularitet under många år är de nu åter för att rädda dagen.

Med Saviors of Uldum återvänder en populär förmåga i form av quests för varje klass. Quests är kort som alltid börjar i spelarens starthand och erbjuder en utmaning under spelets gång för att uppfylla. I Journey to Un’Goro gav dessa quests tillgång till mycket starka kort som Sulfuras eller den ökänd Crystal Core. I Saviors of Uldum ger avklarade quests istället tillgång till mycket starka hero powers. Många av dessa är väldigt roliga effekter som Ossirian Tear, druids nya power som förstärker alla ”choose one” kort. En stark förmåga som vi tidigare sett på kortet Fandral Staghelm med här är i princip omöjlig att bli av med. Bland de olika quest-belöningarna i Uldum är paladin min personliga favorit. Emperor Wraps ger paladin möjligheten att kopiera varelser varje runda. Detta förutsätter att du har varelser i spel, men är mycket lätt att missbruka med kort som Mechano-Egg, Da Undatakah och Bone Wraith.

En annan återvändande mekanik som tidigare associerats med kort som Reno Jackson och Kazakus är den s.k. highlander-förmågan. Kort som är väldigt kraftfulla, men enbart kan spelas ifall din lek inte innehåller dubbletter av något slag. Varje klass med en Uldum-hjälte i sig (mage, paladin, hunter, druid) har fått ett highlander-kort. Alla dessa fyra kort är väldigt starka och gör lekrestriktionen värd att bygga runt i min mening. Jag tycker personligen mycket om att spela highlander-lekar och välkomnar därför detta med vidöppna armar. Min egna favorit är Reno the Relicologist som ofta agerar som en ensidig boardclear. Det faktum att han inte kan skjuta motståndaren i ansiktet är ibland ett plus då det gör det lätt att beräkna huruvida man kan rensa motståndarens bräde genom att spela honom. Förutom de klass specifika highlander-korten finns det även ett mycket speciellt kort som är neutralt vid namn Zephrys the Great.

För mig och många andra är detta ett av de mest spännande korten som har skapats i Hearthstone. Kortets effekt är lika enkel som den är komplex. När du spelar Zephrys så ”gissar” han vilket kort du allra mest skulle behöva just nu och erbjuder tre alternativ för dig att välja mellan. Detta behöver inte vara kort i din egen lek eller ens från din egen klass. Behöver du få in de där sista poängen skada, ta en fireball! Behöver du rensa brädet, dra igång en Twisting Nether! Står en enorm taunt i vägen för din lycka, kanske Sap fungerar? Finessen och komplexiteten i hur kortet är skapat är omvälvande. Det är ett perfekt exempel på ett kort som inte skulle kunna existera i ett icke-digitalt format även om ”önske-kort” har funnits i andra kort-spel. För den som är intresserad av att veta mer om hur Zephrys skapades kan jag rekommendera avsnitt #329 av The Angry Chicken-podcasten.

Korten

Som tidigare har jag ett par kort från den senaste expansionen som känns värda att uppmärksamma.

Bone Wraith

Ett till synes ganska enkelt kort men med stor inverkan på constructed som format. Ett konstant problem i standard är att möta mycket aggressiva lekar. Kort som Sludge Belcher har historiskt varit mycket starka i sin förmåga att hindra aggressiva lekar. Bone Wraith är nästan lika stark som Sludge Belcher men med den mycket viktiga skillnaden att den kostar 4 snarare än 5. Jag tror att vi kommer att se detta kort i många lekar de kommande åren.

Siamat

I min recension av Rastakhan’s Rumble klagade jag på avsaknaden av neutrala legendaries som passade i ett flertal lekar. Med Uldum får vi istället två mycket starka kort i Zephrys och Siamat. Förutsatt att din lek vill komma upp till sju mana passar Siamat i nästan vilken lek som helst. Ett mycket flexibelt kort som är bra oavsett ifall du är i ett defensivt eller offensivt läge.

Plague of Murlocs

Saviors of Uldum kommer med fem plagues, kort som har en symmetrisk effekt för båda spelarna. Plague of Murlocs är ett billigt sätt att ta hand om ett jobbigt bräde även om resultatet kan variera. Vanligtvis brukar symmetriska effekter vara mindre bra eftersom båda spelare får samma effekt, men du som spelade kortet förlorar både ett kort och mana. Alla som någonsin har spelat en Wrath of God effekt i magic (dödar alla varelser) vet dock att värdet i att få välja när detta sker ofta är värt mycket mer. Det ska bli intressant att se ifall de annars så hyperaggressiva murloc-lekarna kommer att ha tid och plats för detta kort.

Lekarna

Denna artikel skrevs i slutet på augusti 2019, just efter att bland annat Luna’s Pocket Galaxy, Dr. Boom Mad Genius och Conjurer’s Calling hade nerfats. Leklistorna är justerade för detta, men kanske inte optimala.

Här är tre lekar som jag spelar särskilt gärna efter att Uldum kommit ut.

Highlander Hunter
Code: AAECAR8engGkAqgCnwO1A8kErgaXCMUI+AjtCf4MmPACnvAC7/ECh/sCoIADm4UD+ZYDvpgDtpwDnp0D/KMD5KQD5aQDn6UDoqUDpqUDhKcDn7cDAAA=

En mycket rolig och kraftfull hunter-lek som använder sig av secrets och tunga late-game kort för att krossa motståndaren. För att stärka leken kan Subject 9 inkluderas. Jag har den inte och ids icke crafta kort som jag inte vet hur mycket användning jag kommer få av.

Highlander Mage
Code: AAECAf0EHk2KAbsCnwPJA6sEywTmBJYF3gXsB/sMnvACt/ECxfMC7vYCoIADpIcDqIcDzYkDn5sDip4D2KADoaEDwqED/KMDi6QDkqQD8qUDhKcDAAA=

En mage-lek som lutar åt kontroll hållet och likt hunter-leken vinner på stora late-game hot. Förutom Reno och Zephrys är Tortollan Pilgrim och Youthful Brewmaster riktigt starka kort i leken.

QUEST PALADIN
Code: AAECAaToAgbx/gKggAOLigOTpQO7pQOftwMM3APPBrT2Atn+AuH+ApGAA5qhA6ChA8WhA/KlA/SnA8qrAwA=

En av mina favoritlekar för tillfället. En lek som både är aggressiv nog att hantera aggrolekar som murlocs/zoo, men med ett starkt nog endgame att gå tå-till-tå med lekar som control-warrior. Tricket är att spela sina reborn-varelser för att sedan antingen kopiera dem eller de smutsigt starka mechs man kan bygga i leken. Nådastöten är att få spela Da Undatakah och sedan kopiera honom samma runda. Det hade varit roligt att spela även denna lek i highlander-formatet, men kort som Crystology och Mechano-Egg är för starka för att bara spela ett exemplar av.

Sammanfattningsvis är Saviors of Uldum en mycket rolig expansion som lånar friskt från tidigare expansioner, men ändå får sina förmågor att kännas fräscha och relevanta. Vi vet inte mycket om singleplayer-läget som kommer senare i höst, men efter Rise of Shadows är mina förväntningar höga.

Det Bra

  • Highlander-kort
  • Roliga quest-rewards
  • Zephrys

Det Dåliga

  • Fåtal riktigt nya features
  • Vissa quests klart starkare
  • Tråkig artstyle
8

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...