Let’s Sing 2022

Av i i Recensioner, 6 Mer

Let’s Sing 2022

Viktor, en luttrad veteran från Singstar-eran, plockar upp Let’s Sing-manteln. Hur är det att sjunga in i en mobiltelefon?

När jag i början skrev texter för GameElite var min specialitet att särskåda och betygsätta de nya expansioner som kom för spelet SingStar. När hemma-karaoke var riktigt populärt under 00-talet var också SingStar det hetaste spelet till Playstation 3. Detta var längesedan och spelet har sen dess gått i graven. Servrarna släcktes ner 2019 och även om denna era nu är över så finns karaoke kvar i folkets hjärtan.

För att få lite kontext för vidare diskussion så tittar vi först på spelets låtlista:

Låtlistan innehåller en del klassiker som ”Depeche Mode – Enjoy the Silence”, ”Backstreet Boys – Everybody” och ”Wham! – Last Christmas”. Vi ser också en del moderna låtar som ”Ariana Grande – Positions”, ”Bruno Mars – Leave the Door Open” och ”Lady Gaga – Stupid Love”. Som jordgubben mitt i tårtan får man även tillskott av ”Aladdin – A Whole New World”.

Vissa av låtarna är helt ok att sjunga. Bland dessa skulle jag nämna ”Billie Eilish – Everything I Wanted” och ”P!nk – What About Us”. Båda dessa är ett lagom tempo och låter spelarna faktiskt sjunga i låtarna. Något som annars är ett genomgående tema är hur otroligt svårt det är att njuta av att sjunga sina favoritartister. Två av de mest högprofilerade artisterna, Lady Gaga och Ariana Grande har låtar som nästan är omöjligt att hänga med i och med en stor mängd ”oh”, ”ah” och wailanden som gör det mycket svårt att ha en bra karaoke-upplevelse om man försöker samla poäng. Man hade helt klart kunnat välja bättre låtar från samma artist. Samma sak kan sägas för flera av de övriga artisterna. Både David Bowie, Sia och Justin Bieber har avsevärt bättre låtar för karaoke-syften. Sist men inte minst undgår det ingen hur många av låtarna i listan som antingen är helt okända eller i varje fall inte lämpliga för karaoke.

För den som inte känner sig mättad av utbudet i spelet finns det sångpaket att köpa genom Playstation-store. Dessa kostar ca 50 kronor för fem låtar med gemensamt tema. Detta upplägg är rätt klassiskt, men innebär ofta att man köper fler låtar än man har intresse av. Jag föredrog helt klart SingStars upplägg där man kunde köpa låtar styckvis för 9 kronor från en katalog med hundratals låtar.

Ett karaoke-spels låtlista är ena halvan av dess gångbarhet som kvällsunderhållning eller festfokus. Den andra halvan är förstås dess system dels som karaoke-maskin och dels som spel för den som vill tävla. I båda dessa avseenden faller Let’s Sing klart till föga. Spelaspekten lider av de klassiska problemen att spelet mer verkar belöna den som sjunger ”ooooooo” eller ”aaaaaaaa” och pitchar rösten upp och ner snarare än den som sjunger fullt ut. Spelet har även irriterande fula 3D-avatarer som har placerats över musikvideon för låten man sjunger. Utöver detta är omfånget för vad som räknas som ”träff” under låtarna väldigt snävt, särskilt med tanke på hur oprecist spelet är i att fånga upp tonlägen. Mer om detta inom kort. Det är förbluffande för mig hur ett spel utvecklat till Playstation 5 2021 kan se så mycket fulare ut än ett spel två konsolgenerationer tidigare med nästan 15 år på nacken.

Vi kommer då till recensionens slutskede och även den sista stora spiken i kistan för Let’s Sing, nämligen mikrofonerna. Det ska nämnas att spelet kan köpas med två plastiga USB-mikrofoner om man är villig att betala för dessa. Jag har inte kunnat utvärdera deras kvalité, utan enbart använt mobiltelefonen som mikrofon. Min upplevelse med mobilappen ”Let’s Sing Mic” har varit inget annat än horribel. Det tog mig en god stund bara att få appen att fungera efter en mängd felmeddelanden i stil med ”something went wrong, please try again”. Efter ett flertal omstarter av både mobil-app och spel synkade teknologin till sist. Vi kalibrerade våra mikrofoner och började sjunga. Vreden över min spelupplevelse med denna app kan inte rationaliseras. En viss del av tiden verkar spelet plocka upp när man sjunger, många gånger hoppar pitchen upp och ner våldsamt trots att tonläget inte ändras. Men för det mesta plockar spelet helt enkelt inte upp när man sjunger. Både min medspelare och jag fann att det dels inte alls spelar roll ifall man sjunger rätt och för det mesta inte spelar roll ifall man håller rätt tonläge genom låten. Att fortsätta spela var ett lidande och när det var dags att sluta minns jag att jag tänkte ”om jag hade betalat pengar för detta spel hade jag varit så fly förbannad vid detta lag” (tack till Koch Media som tillhandahåller recensionsexemplar för spelet).

Sammanfattningsvis är Let’s Sing en hemsk karaokeupplevelse som jag aldrig i livet skulle dra fram på en fest eller som kvällsunderhållning annat än för att få gästerna att gå eller klösa ut sina ögon i frustration. Spelets enda behållning är att vissa låtar är helt ok för karaoke och att man kan köpa till ytterligare musik. Spelet bleknar i alla avseenden när det jämförs mot SingStar och är inte värdigt att stå i dess skor.

 

Det Bra

  • Vissa låtar är bra
  • Kan utöka låtlistan

Det Dåliga

  • Otroligt dålig mobilapp
  • Dåligt spelsystem
  • Många missar i låtlistan
2/10

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi