Logitech Pro X Superlight

Av i i Recensioner, 3 Mer

En del spelare vill ha en superlätt mus. Logitech Pro X Superlight väger under 63 gram tack vare att den är avskalad.

Fler funktioner innebär ofta en tyngre mus. Det har Logitech tagit fasta på och de har skalat bort så mycket som möjligt från deras Pro X Superlight. Det innebär att det exempelvis inte finns någon belysning, ej heller Bluetooth.

Pro X Superlight är trådlös och den ansluts via en liten USB-dongel till datorn. Dongeln kan förvaras i ett utrymme på musens undersida. Installationen går helt automatiskt. Om du vill kunna ändra DPI och programmera knapparna behöver du emellertid installera styrprogrammet G Hub vilket jag verkligen rekommenderar. Det är ett kompetent program som används för Logitechs gamingprodukter.

I G Hub kan du bland annat ändra DPI. Det står för dots per inch vilket kortfattat betyder hur fort muspekaren rör sig på skärmen. Ju högre DPI desto snabbare rör sig pekaren. DPI kan ställas in i fem steg från 100 till 25 600. Nu finns det inte någon knapp för att ändra DPI-stegen. I stället måste man programmera en eller två knappar som DPI-knappar.

Samtliga knappar är programmerbara i G Hub. Förutom DPI finns en hel del möjliga funktioner, inklusive makron, systemkommandon och tangenter på tangentbordet. Man kan förse en knapp med en funktion kallad G-shift. Då får man två funktioner på varje tangent. Exempelvis kan en knapp ha en DPI-växlare när G-shift trycks in.

Pro X Superlight är en mellanstor, trådlös, mus som passar bra i de flesta händer. Den är mycket lätt och väger mindre än 63 gram. Det är riktigt bra med tanke på att Logitech valt att inte ha några hål i skalet som annars är vanligt hos lättviktsmössen. Musen är rak och trots att den inte är något ergonomiskt mästerverk ligger den fullt okej i handen. Pro X Superlight går att använda i båda händerna, men vänsterhänta går då miste om tumknapparna. Det finns inte många knappar utan man får nöja sig med standardknapparna. Dit räknar jag de två tumknapparna. Är du MMO-spelare räcker kanske inte knapparna till. Då kommer G-shift väl till pass.

Mystiskt nog har Logitech valt mikro-USB till laddkabeln i stället för USB-C. Laddkabeln har en lite mystisk anslutning som gör det lättare att ansluta kabeln än normalt för mikro-USB. Laddkabeln kan även användas som förlängningskabel till dongeln. Att placera dongeln nära musen kan nämligen förbättra prestandan.

Logitech Pro X Superlight är en mycket avskalad mus för dig som prioriterar låg vikt framför extra finesser. Den är skön att använda även om jag gärna sett lite bättre ergonomi. Oavsett om man använder den trådlöst eller med sladd är latensen låg och prestandan bra. Jag märkte inte av någon lagg. Man får dock punga ut med ganska mycket pengar (i dagsläget från 1 300 kronor enligt Prisjakt) för att få den låga vikten.

 

Det Bra

  • Mycket lätt
  • Bra byggkvalitet
  • Förvaringsutrymme för USB-dongel
  • G-shift

Det Dåliga

  • Ingen dedikerad DPI-knapp
  • Micro-USB
  • Ganska styv kabel
  • Ergonomin kunde varit bättre
  • Dyr
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi