Namco Museum

Av i i Recensioner, 2 Mer

Namco Museum

Vad har Pac-Man, Dig Dug, Galaga och Tank Force gemensamt? Jo, de är arkadspel från Namco som du nu kan spela på Nintendo Switch.

Sedan mitten av 90-talet har Namco (numera Bandai Namco Entertainment) släppt ett stort antal samlingsalbum med sina populära arkadspel. Om jag räknat rätt är Nintendo Switch-versionen det sjuttonde (!) Museum-spelet sedan 1995. Alla samlingar har dock inte släppts i Europa. Av naturliga själ har spelen varierat mellan de olika samlingarna.

Switch-samlingen består av tio klassiska arkadspel från 80-talet samt början av 90-talet. Dessutom har Bandai Namco smugit in en lite udda fågel i form av Pac-Man Vs. som släpptes 2003 till Nintendos konsoler Gamecube och DS. Med tanke på spelens höga ålder tror jag att det främst kommer att vara 35+ nostalgiker som kommer att köpa samlingen. Inget kan väl vara bättre än att återuppleva barndomens jakt på high score i arkadmaskinerna? Alla pixelbaserade, hypermoderna spel med ett fräckt blip-bloppande ljud och underbara musikslingor. Mmmmm…

Följande spel ingår i samlingen. Med undantag för Pac-Man Vs. anger jag årtalen, vilka skiljer sig från vad som står i spelet, när spelen släpptes till arkadmaskin i Japan.

 • Pac-Man (1980)
 • Galaga (1981)
 • Dig Dug (1982)
 • The Tower of Druaga (1984)
 • Sky Kid (1985)
 • Rolling Thunder (1986)
 • Galaga ’88 (1987)
 • Splatterhouse (1988)
 • Rolling Thunder 2 (1990)
 • Tank Force (1991)
 • Pac-Man Vs. (2003)

Vad ska man säga om denna samling? Namco har skapat så många arkadmaskiner att alla har sina favoriter. Alla spel kan inte hamna i en sådan här samling vilket leder till ramaskri från vissa om att samlingen innehåller fel spel. Jag tänker inte skrika utan konstaterar att samlingen innehåller ett bra urval av spel från 1980 till 1991. Fast, varför finns två uppföljare med i form av Galaga ’88 och Rolling Thunder 2? Det hade varit roligare med två helt fristående spel. Det kunde exempelvis varit ett par av Namcos tidiga 3D-spel.

Tre av spelen kan närmast ses som standardspel i Namcos museum-samlingar. Jag tror faktiskt inte något av dessa spel behöver någon introduktion till er som vet lite om arkadspel. Pac-Man, Galaga och Dig Dug har kopierats i mängd. Nu kan du spela dem i originalversion, eller åtminstone så nära den som möjligt. Det är spel som tål att spelas fortfarande, upp till 25 år efter release.

Ett spel som jag däremot inte tycker har åldrats lika bra är The Tower of Druaga. Här gäller det att som riddare hitta en nyckel, besegra fienden och finna dörren för att så småningom komma till toppen av tornet. Tank Force är inte heller ett starkt kort. Idén är att förstöra fienderna och försvara den egna basen i labyrinter.

Skräckactionspelet Splatterhouse ansågs våldsamt för sin tid och fick, som första arkadspel från Namco, en åldergräns för tonåringar. Även om det är samlingens mest våldsamma spel, där grönt blod skvätter runt när man hugger huvudet av övernaturliga varelser, känns våldet ändå ganska milt jämfört med många av dagens spel.

Precis som Splatterhouse är de båda Rolling Thunder-spelen sidscrollande actionspel, eller snarare shooterspel. De är båda underhållande. Speciellt gillar jag tvåan där actionhjälten är en kvinna. Rolling Thunder 2 är inte bara roligare att spela utan jag tycker att spelet överlag är mer välgjort än ettan.

Sky Kid är lite annorlunda än övriga på så sätt att man flyger. Målet är att skjuta ner svärmar av fientligt flyg och bomba ett mål. Det var en trevlig upplevelse som jag inte kan minnas mig ha spelat tidigare.

Utöver de tio arkadspelen finns som sagt ett elfte spel – Pac-Man Vs. som aldrig släppts till en arkadmaskin utan släpptes till Nintendo Gamecube och DS. Det är ett helt annat spel än övriga. För det första har vi 3D-upplevelsen. Det är emellertid inte det viktigaste utan Pac-Man Vs. är ett multiplayerspel även om möjligheten finns att spela ensam.

Originalversionen kräver att man har två konsoler. Det finns alltså inget onlineläge vilket är synd. Spelet är teambaserat (2-4 spelare). En person kontrollerar Pac-Man medan de andra är spöken. Kul i sin enkelhet. Lite knepigt dock att vara spöke eftersom man bara ser en liten del av banan. Den som spelar som Pac-Man ser dock hela banan. Pac-Man Vs. finns också i en version som kan spelas på enbart en konsol (1-3 spelare). Den versionen fungerar likt originalet men Pac-Man är datorstyrd.

Slutligen ställer jag mig frågan, brukar inte tavlor, konst och annat presenteras på något sätt? Det brukar väl finnas någon skylt som berättar om exempelvis tavlans historik? Namco Museum säger sig vara ett museum. Jag hade därför gärna sett lite mer presentation än de inkonsekventa årsangivelserna som finns i spelet.

Förutom att två spel är uppföljare tycker jag att Bandai Namco lyckats skapa en bra samling. Perfekt för nostalgikern eller den som vill dyka ner i gångna tiders arkadspel. Gillar man gamla arkadspel är Namco Museum som gjuten som bärbart spel.

Det Bra

 • Ganska bra urval av spel
 • Nostalgisk tripp
 • Kul att Pac-Man Vs. finns med fast det sticker ut från övriga spel

Det Dåliga

 • Varför finns två uppföljare med?
 • Konstiga årsangivelser för spelens releaser
 • Hade gärna sett mer information om spelen
 • Dyrt
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi