Nanoleaf Lines

Av i i Recensioner, 2 Mer

Nanoleaf Lines

Nanoleaf Lines är snygga bakgrundsbelysta stavar som ger effektfull belysning.

Nanoleaf har sedan tidigare belysta ljuspaneler för den som vill ge det smarta hemmet en extra färgklick. Nu har Nanoleaf släppt en ny produkt som också bygger på en sorts paneler. De är avlånga rektanglar som är drygt 27 centimeter långa och två centimeter breda. De kallas Lines men jag försvenskar det till stavar.

Nanoleaf Lines säljs i två startpaket om nio eller 15 stavar och ett expansionspaket med tre stavar. Stavarna är bakgrundsbelysta med en vit framsida. De ser mycket snygga ut när de är tända men jag är övertygad om att många inte kommer att gilla stavarna när de är släckta. Det kommer dock att finnas svarta eller rosa skinn om du gillar dessa färger bättre (från januari 2022).

Installationen består av några steg. Det kanske viktigaste steget för ett snyggt resultat är layouten. Stavarna kan bilda många mönster och det gäller för dig att hitta något du gillar. Det är mycket enkelt att koppla ihop stavarna till ett lämpligt mönster. De olika stavarna förbinds med sexhörningar som fungerar som en sorts förbindelsepunkter. Om du inte kan skapa ett eget mönster finns förslag på en hel del snygga mönster. Totalt kan du ha max 18 paneler per strömsladd.

Nästa steg är att koppla upp stavarna mot Nanoleafs app. Den här processen gick helt smärtfritt för mig då det var enkelt att följa varje steg i appen. Stavarna ansluts till wifi (2,4 GHz) vilket gör att man slipper någon form av extradosa.

När allt fungerar är det dags att montera Nanoleaf Lines på väggen eller i taket. Det rekommenderas att man monterar hela skapelsen på en gång även om det går att sätta upp varje enskild stav en och en. Det är dock betydligt knepigare. Har du ett stort mönster kan det vara lämpligt att ta hjälp av en vän.

De sexkantiga bitarna har dubbelhäftande tejp på baksidan vilket man fäster på väggen. Det går också att ta bort stavarna från väggen men då får man räkna med fula märken. Det går inte att använda tejp på alla material och det rekommenderas inte vid installation i taket. I dessa fall får man skruva fast de sexkantiga bitarna i stället. Det har jag inte provat men det verkar inte speciellt lätt att få stavarna och de sexkantiga bitarna rätt.

Väl på plats är det bara att experimentera med olika belysningar. Det går givetvis att använda statiska färger men roligast blir olika scener där stavarna, som har två individuella zoner vardera, skiftar i olika färger. Det går till och med att få stavarna att reagera på musik via den inbyggda mikrofonen. En annan finess är skärmspeglingen där skärmens färger speglas i stavarna.

Det finns 19 färdiga belysnings-scener. Nanoleaf har tänkt på gamers med scener med namn hämtade från spel såsom ”Fortnite Storm”. Dessutom kan ytterligare ett stort antal scener laddas ner. Jag satt ganska länge och bara testade olika belysningsalternativ. Tyvärr fungerade inte appen till hundra procent. Oftast bytte appen scen hyfsat fort, men ibland tog det ganska lång tid. Vid några tillfällen fungerade inte bytet alls. Därtill kommer att det är onödigt knepigt att skapa egna scheman. Appen är alltså inte helt användarvänlig.

Precis som övriga produkter från Nanoleaf fungerar Lines med Apples HomeKit, Amazon Alexa och Google Home samt SmartThings och IFTTT. Det innebär att man kan röststyra belysningen och dessutom koppla ihop den med andra kompatibla produkter. Man kan skapa scheman där man exempelvis sätter på en viss belysning vid ett visst klockslag.

Jag gillar verkligen Nanoleaf Lines. Betyget hade kunnat bli en klar nia om det inte vore för att appen inte fungerar tillfredsställande. Nu stannar betyget på en åtta. Den modulära designen och de snygga scenerna gör att man kan plocka fram sin konstnärliga ådra och skapa snygga kreationer. Synd att Nanoleaf Lines är så dyrt (i dagsläget är rekommenderat pris 2 000 kronor för startkittet med nio stavar och 3 000 kronor för 15 stavar samt 600 kronor för tre extra stavar).

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

  • Kan skapa mycket snygga formationer och belysningar
  • Stöd för Apples HomeKit, Amazon Alexa och Google Home samt SmartThings och IFTTT
  • Musiksynkronisering och skärmspegling
  • Enkel att installera

Det Dåliga

  • Dyrt
  • Undermålig app – främst att det är svårt att skapa scener
  • Inte lika snygg släckt
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...