Pode

Av i i Recensioner, 3 Mer

Pode

Pode är ett samarbetsspel för två eller en person. Utforska grottor och lös problem med en fallen stjärna och en sten.

En stjärna faller från skyn. Denne vill upp dit igen. Men hur ska det gå till? En hjälpsam sten föreslår att de tar vägen uppför berget för att nå himlen. Sagt och gjort. Stjärnan och stenen slår följe på något som visar sig bli en problemfylld resa.

Problemen måste lösas genom samarbete mellan stenen och stjärnan. Det gör man bäst genom att grabba tag i en kompis och spela tillsammans. Det går dock även att spela ensam. Då växlar man mellan de två karaktärerna med Y-knappen. Det är inte lika roligt, men allt fungerar smidigt.

Problemen är till en början enkla och teckningar förklarar grunderna. Hur stjärnan får växter att växa och hur stenen på samma sätt får stenar att skjuta i höjden eller aktiverar brytare. Hur man hoppar upp på den andre om man inte kommer upp på en avsats. Hur stenen kan krypa in i små gångar eller svälja stenar. Hur teleportering aktiveras med stjärnan.

Allt sker i rum efter rum. Det gäller att hitta till utgången och på något sätt aktivera den. Problemen är från början ganska enkla, men snart blir de mer och mer komplexa allt eftersom våra karaktärer får nya egenskaper. I slutet är spelet stundtals ganska svårt vilket gör att man kan fastna i spelet.

Storyn är enkel och berättas helt och hållet visuellt. Inga röstskådespelare här. Det gör dock inget utan man förstår ändå det lilla som berättas.

Grafiken är enkel, men stilfull och snygg. Det var till en början en fröjd att framför allt se växtligheten gro. Tyvärr blev den här biten ganska enformig efter ett tag. Trots den enkla grafiken laggar spelet av och till. Ett annat problem var att någon av mina karaktärer fastnade vid några tillfällen varvid jag var tvungen att starta om rummet jag var i. Musiken är subtil men vacker.

Pode är ett fint spel med bra problemlösning. Roligast är det att spela tillsammans med en kompis. Buggarna i form av lagg och att min figur fastnade vid några tillfällen sänker betyget från 7 till 6.

Det Bra

  • Snygg grafik (men enformig i längden)
  • Bra problemlösning
  • Bra egenskaper hos karaktärerna
  • Bra samarbetsmöjligheter

Det Dåliga

  • Jag fastnade med min karaktär några gånger
  • Spelet laggar ibland
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi