Steelseries Rival 5

Av i i Recensioner, 2 Mer

Steelseries Rival 5

Rival 5 från Steelseries är en mångsidig mus med ett stort antal knappar.

Rival 5 har nio knappar. På ovansidan finns inget speciellt i knappväg eftersom man numera kan räkna knappen bakom mushjulet som standard hos gamingmöss. Med den ändrar man DPI vilket enklast kan förklaras som hastigheten som muspekaren rör sig med. Knappen stegar mellan DPI i fem steg från 100 upp till max 18 000 DPI där höga DPI innebär snabb muspekarrörelse.

De intressanta knapparna finns på tumsidan. Här finns de standardiserade två knapparna med vilket man som standard stegar fram och tillbaka i en webbläsare. Ovanför dessa två finns ytterligare en knapp som kan vickas uppåt eller nedåt vilket alltså ger två knappar i en. Denna vickningsbara knapp sitter, precis som de två standardknapparna, mycket bra till. De är samtliga lätta att komma åt och fungerar bra även för snabba spel.

Slutligen finns en knapp framför tummen, mot musens front. För mig är det ett mysterium vad denna knapp är tänkt att användas till. Jag kan inte nå den med tummen när jag håller handen normalt. Ändrar jag handens ställning så att jag når knappen så blir det svårt att använda tumsidans övriga knappar. Man måste alltså ändra handens ställning fram och tillbaka för att nå denna sista knapp. Mycket obekvämt.

Programvaran med vilken musens funktioner styrs med kallas Steelseries Engine 3. Det är en kompetent programvara där samtliga enheter från Steelseries samlas. Man kan ändra flera viktiga parametrar såsom DPI, angle snapping och polling rate. Det går även att programmera samtliga musens knappar samt mushjulet på ett enkelt sätt.

Rival 5 har tio programmerbara ljuszoner. Längst bak finns en ganska stor Steelseries-logga. Mushjulets sidor är dessutom programmerbar. Däremellan finns två böjda linjer med fyra zoner vardera. Varje zon, loggan och mushjulet kan programmeras individuellt. Det finns fyra lägen att välja mellan, däribland kan zonerna skifta färg och andas mellan olika färger. Varje läge kan enkelt programmeras med valfria färger. Allt sammantaget ger en snygg belysning, om än i starkaste laget.

Steelseries Rival 5 är en mus som ligger bra i handen och är skön att använda för olika typer av spel. Knapparna har bra respons och precisionen är bra. Den låga vikten (85 g) är ett klart plus. Enda problemet är extraknappen längst fram på tumsidan som är hopplös att använda.

Det Bra

  • Bra precision
  • Låg vikt
  • Mångsidig
  • Avancerad belysning

Det Dåliga

  • Främre tumknappen sitter illa till
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi