TP-Link Deco M9 Plus

Av i i Recensioner, 9 Mer

TP-Link Deco M9 Plus

Deco M9 Plus är ett kraftfullt meshsystem för hemmabruk. Systemet med tre noder ska täcka 600 m² yta.

Designen är ganska diskret. Varje enhet ser precis likadan ut som lillebror Deco M5 men är större (14,5 cm mot 12 cm). Den liknar en vit puck där taket sluttar lätt utåt och med en vågliknande del som sticker ut från övrig design. Mitt uppe på spetsen sitter en liten och diskret lysdiod. Enheterna placeras liggande eftersom det underligt nog inte finns något väggfäste.

Varje enhet har ett strömuttag, två gigabit Ethernetportar samt en USB 2.0-port. I dagsläget används inte USB-porten och det finns ingen information om vad den kommer att användas till. Kanske kommer en Z-Wave dongel till det smarta hemmet. Vi får se vad framtiden har att erbjuda.

Det smarta hemmet

Det finns ett visst stöd i Deco M9 Plus för det smarta hemmet. Detta i form av stöd för standarden ZigBee och IFTTT. Dessutom finns stöd för Bluetooth och wi-fi. Däremot saknas stöd för Z-Wave. Jag har inte kunnat testa speciellt många enheter men jag har några TP-Link-enheter samt Philips Hue uppkopplade. Det var precis lika smidigt att styra de smarta TP-Link-enheterna från appen till Deco M9 Plus som med appen som medföljer enheterna. Det är inte så konstigt eftersom det är TP-Links egna smarta enheter. Det fungerade även bra att styra Philips Hue. Det är skönt att slippa flera styrappar, men jag föredrar ändå Philips egen app. Deco M9 Plus har dessutom stöd för Amazon Alexa.

Det tekniska

Deco M9 Plus har tre separata frekvensband av typen 802.11ac – två 5 GHz band om vardera 867 Mbit/s samt ett 2,4 GHz band på 400 Mbit/s. Det ger totalt knappt 2 200 Mbit/s (AC2200). I motsats till många andra meshsystem är ingen av dessa kanaler dedikerad till en så kallad backhaul, vilket är systemets interna dataströmmar. Istället används samtliga tre band dynamiskt vilket ger en mer rörlig dataström vilket i teorin borde ge mindre risk för lagg och störningar. Hur det är i praktiken har jag inte kunnat testa utan jag konstaterar att systemet fungerat bra under mitt test.

Har du nätverkskablar i väggen där hemma? Då kan du dessutom använda dessa för datatrafik med Deco M9 Plus. Då frigörs ytterligare kapacitet i ditt system.

Det finns ett inbyggt virusskydd från Trend Micro. Det är mycket bra eftersom dagens smarta hem kan bli känsligt för attacker från hackare. Då behövs något som motar Olle i grind. Skyddet gäller i tre år. Hur skyddet kommer att se ut därefter är oklart.

Installation

Det första steget är att ladda ner TP-Links Deco-app. Den vägleder sedan dig igenom installationsprocessen. Man skapar ett konto hos TP-Link för att komma åt molntjänsterna. Därefter går appen igenom installationsprocessen steg för steg på ett enkelt och mycket pedagogiskt sätt. Den initiala installationen sker via Bluetooth och anslutningen sker helt automatiskt. Den första enheten som ansluts blir routern och övriga blir automatiskt meshnoder.

Administration

Administrationen sköts helt och hållet med TP-Links Deco-app, och inte från datorn. Appen är enkel och lätt att använda. Det finns bra föräldrakontroll där man kan blockera barn från att bland annat betala på internet, besöka vissa typer av webbplatser och fildela. Det går att prioritera vissa enheter. Administrationen av routern och noderna är inte lika avancerad som för många separata routrar, men det mest nödvändiga finns med.

Prestanda

Det ska gå att använda 100 nätverksenheter samtidigt i meshsystemet. Själv installerade jag en surfplatta, två datorer, en tv, två mobiler, en PS4 och en Xbox One på nätverket. Jag använde enheterna till olika ändamål. Det blev en del gaming, filöverföringar och mycket strömmande av musik (Spotify, Amazon) och film (Viaplay, Netflix) i såväl full HD som 4K. Jag gjorde mitt bästa för att belasta nätverket så mycket som möjligt. Viaplay frös vid ett tillfälle men det gör den ibland så det tror jag inte har något samband med testet av Deco M9 Plus. För övrigt märkte jag inga störningar alls.

Omdöme

TP-Link Deco M9 Plus är ett prisvärt meshsystem som är skalbart på ett bra sätt. Enkel installation och lika enkelt tillägg av nya noder. Extra plus för stödet för det smarta hemmet. Men, kommer vi att få se stöd för Z-Wave i framtiden?

 

Specifikationer

HARDWARE FEATURES

Ports:

 • 2 * LAN/WAN Gigabit Ethernet Ports
 • 1 * USB 2.0 Port (reserved)
 • 1 * Power Port

Button: 1 Reset button on the underside

Dimensions: Φ 144 mm × 64 mm

Antenna Type: 8 internal antennas per Deco unit

WIRELESS FEATURES

Wireless Standards:

 • IEEE 802.11 ac/n/a 5 GHz
 • IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz
 • Bluetooth 4.2
 • ZigBee HA1.2

Frequency: 2.4 GHz and 5 GHz

Signal Rate:

 • 867 Mbps at 5 GHz (1)
 • 867 Mbps at 5 GHz (2)
 • 400 Mbps at 2.4 GHz

Wireless Security: WPA-PSK/WPA2-PSK

Det Bra

 • Enkel installation
 • Stöd för många enheter till det smarta hemmet
 • Stöd för backhaul via nätverkskabel
 • Virusskydd

Det Dåliga

 • Ingen väggupphängning
 • Inget stöd för Z-Wave
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi