WD Black D30 Game Drive NVMe SSD

Av i i Recensioner, 7 Mer

WD Black D30 Game Drive NVMe SSD

Ont om utrymme på din konsol? Då kan du expandera minnet med en extern SSD.

Senaste Xbox- och Playstation-versionerna har snabba diskar. Ska du då utöka med en extern USB-disk så är det lämpligt att välja en snabb SSD såsom en NVMe-disk. Du ska dock ha i åtanke att en extern SSD-disk som ansluts via en USB-port aldrig kommer upp i samma hastighet som den interna. USB-portarna på den båda konsolerna är helt enkelt inte tillräckligt snabba. Det gör att du inte kan spela vare sig ett Xbox Series X|S- eller PS5-spel på en extern USB-enhet. Du kan däremot spela PS4- och Xbox One-spel. D30 är i första hand tänkt för att lagra spel, data, film med mera.

Du kan ansluta D30 till valfri USB-port på Xbox Series X|S. På Playstation 5 ska du undvika USB-A-porten på framsidan annars är det fritt fram.

Jag har testat WD Black D30 Game Drive NVMe SSD. Det är en extern NVMe SSD-disk med max dataöverföringshastighet på 900 MB/s (megabyte per sekund). På mitt testexemplar finns en Xbox-logga men det betyder inte att det inte passar andra källor. D30 passar nämligen till Xbox Series X|S, Xbox One, PS5, PS4, Windows och Mac. Xbox-versionen levereras med en månads medlemskap i Xbox Game Pass Ultimate så att du kan spela ett hundratal spel.

D30 har ett udda utseende. Den påminner lite om en container vilket gör den iögonfallande. Mitt exemplar var svart med vit ram. Det finns även en helsvart version. Många konkurrerande externa diskar används liggande. D30 levereras med en ställning så att man kan välja mellan liggande och stående. För mig var det ingen tvekan – stående. Det är läckert.

Jag har använt CrystalBenchMark på en Windows 10-dator för att mäta överföringshastigheten hos D30. CrystalBenchMark används flitigt för att mäta överföringshastigheter hos diskar av olika typer. Den sekventiella läshastigheten uppmättes till 934 MB/s vilket faktiskt är något bättre än de 900 MB/s som utlovas. Skrivhastigheten (sekventiell) var som väntat något lägre – 834 MB/s.  För övriga mätvärden så hänvisar jag till nedanstående bild.

I ett inte lika vetenskapligt test, men som jag tycker speglar verkligheten på ett bra sätt, har jag flyttat filer mellan min dator och D30. (Datorn har en NVMe-SSD med uppmätt skrivhastighet på 1 729 MB/s samt en snabb USB-port.) Att läsa en stor fil om 3,26 GB tog 5,55 s vilket motsvarar 601 MB/s. Motsvarande skrivvärde var 7 s vilket är 477 MB/s. Att läsa 2 755 små filer på totalt 3,26 GB tog 19,19 s vilket motsvarar 174 MB/s. Skrivvärdet för dessa småfiler var 21,82 s motsvarande 153 MB/s.

För att du ska få en uppfattning om hur snabbt Xbox Series X respektive PS5 överför filer till och från D30 har jag flyttat tre spel på vartdera konsol. Data som visas är medelvärde av två test. Värdena jag redovisar är:

Titel – storlek på spelet – överföringstid

Xbox Series X

Från Xbox Series X till D30
Little Nightmares II – 5,8 GB – 33,1 s
Life is Strange: True Colors – 33 GB – 7 min 52 s
Lego Star Wars: The Skywalker Saga – 42,2 GB – 11 min 17 s

Från D30 till Xbox Series X
Little Nightmares II – 5,8 GB – 40,9 s
Life is Strange: True Colors – 33 GB – 2 min 4 s
Lego Star Wars: The Skywalker Saga – 42,2 GB – 4 min 15 s

Playstation 5

Från PS5 till D30
Klonoa Phantasy Reverie Series – 8,26 GB – 59,2 s
Oddworld: Soulstorm Enhanced – 14,78 GB – 1 min 46 s
Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – 39,18 GB – 4 min 40 s

Från D30 till PS5
Klonoa Phantasy Reverie Series – 8,26 GB – 43,5 s
Oddworld: Soulstorm Enhanced – 14,78 GB – 1 min 48 s
Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – 39,18 GB – 3 min 58 s

I detta test imponerade inte D30 lika mycket som i CrystalBenchMark. Överföringstiderna är ganska långa. Jag har dock inte gjort något sådant test tidigare. Därför kan jag inte göra någon jämförelse. I testet redovisar jag ingen överföringshastighet i MB/s. Detta då tiderna inte direkt kan räknas om till överföringshastigheter. Spelen ska inte enbart flyttas utan de måste även avinstalleras respektive installeras på den interna disken. En annan sak jag noterade var att skillnaden mellan att flytta till eller från D30 varierade kraftigt mellan olika spel. För vissa spel tog det till och med längre tid att flytta från D30 än till vilket var överraskande då skrivhastigheten generellt är längre än läshastigheten.

WD Black D30 Game Drive NVMe SSD håller vad tillverkarna lovar. Hastigheten enligt CrystalBenchMark visade sig till och med vara något bättre – 934 MB/s. Jag tycker dock att överföringstider till och från konsolerna är i längsta laget. Att utseendet är läckert är ett klart plus. Synd bara att externa SSD:er är dyra rent generellt, D30 likaså.

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

  • Snygg design
  • Fungerar på flera konsoler och datorer
  • Snabb enligt CrystalBenchMark

Det Dåliga

  • Överföringstider till och från konsolerna kunde varit kortare
  • Dyr
  • Går inte att spela Xbox Series X|S- och PS5-spel
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi