XPG Precog Gaming Headset

Av i i Recensioner, 8 Mer

XPG Precog Gaming Headset

XPG:s gamingheadset Precog är innovativt med sina två sorters högtalarelement.

Förpackningen är udda. Den är inte en ordinär kartong. Utseendet beror på att stora delar av förpackningen består av ett hårt fodral. Att kunna förvara sitt headset i ett fodral är givetvis praktiskt, speciellt då samtliga tillbehör får plats i speciella fack. Enda nackdelen är att fodralet till Precog är i största laget.

Design är personlig vilket jag givetvis inser. Personligen föll inte Precog mig helt i smaken. För att vara mer specifik tycker jag att kåporna ser klumpiga ut. Den övre delen av headsetet är dock snyggt.

Kåporna är väl ledade vilket gör att de anpassar sig bra till huvudets form. Kåporna kan vridas så att de tar mindre plats i fodralet samt kan läggas platt på bröstkorgen. På utsidan finns en röd LED-belysning som kan stängas av (fungerar bara vid USB-anslutning). Kåporna är mjukt vadderade och klädda med konstläder. Djupet är väl tilltaget vilket gör att de även passar dig med något utåtstående öron. Den avtagbara mikrofonen ansluts till vänster kåpa och vid transport finns det ett speciellt fack för den i fodralet. På vänster kåpa finns även USB-C- och 3,5 mm-anslutningar.

Bygeln är tvådelad och under den finns ett spännband som justerar sig automatiskt. Jag tycker att bandet spänner lagom hårt mot huvudet vilket, tillsammans med sköna kupor, gör headsetet bekvämt.

Flera av marknadens gamingheadset erbjuder enbart anslutning via USB eller 3,5 mm audiokontakt. USB räcker långt eftersom såväl de flesta konsoler som datorer numera erbjuder USB-anslutning. Precog erbjuder flera anslutningsmöjligheter. Det kan användas som ett analogt headset med en 3,5 mm audioplugg (inklusive Y-spitter). Det passar exempelvis många mobiler samt handkontrollerna till Playstation och Xbox. Bäst är dock Precog som digitalt headset med anslutning via USB. Standard är USB-C men den äldre USB-A-standarden stöds också via en adapter. De mjuka kablarna är flätade och av god kvalitet. USB-C-kabeln kan dock i vissa fall bli för kort. Jag tänker främst på stationära datorer. En förlängningskabel hade varit bra.

Den digitala kabeln (USB) har försetts med en DAC (digital audio converter) med tre förinställda lägen. Musikläget är vanlig stereo. Därtill kommer 7.1 surround som gör ljudet fylligare. Slutligen finns FPS-läget som framför allt är till för er som spelar FPS-spel. På DAC:n finns även en brytare för brusreducering, ljudkontroll för mikrofonen samt brytare för LED-belysningen.

XPG Precog utmärker sig när det gäller högtalarelementen. Det finns nämligen två olika högtalarelement per kåpa. Det är ett elektrostatiskt och ett dynamisk. Elektrostatiska högtalarelement ger ofta bättre ljud och lägre distorsion än dynamiska. Problemet är att de ger sämre bas, därav det dynamiska elementet i Precog.

I musikläget är det digitala ljudet kraftfullt och förvånansvärt bra för prisklassen. Att satsa på ett elektrostatiskt högtalarelement tillsammans med det traditionella elektrodynamiska var ett bra drag. Ljudkvaliteten är vid normala volymer bra över hela registret utan distorsion. Vid obehagligt höga volymer tar emellertid basen över och man får en distorsion i mellanregistret. Det borde orsakas av det dynamiska högtalarelementet.

Surroundljudet är även det av god kvalitet även om ljudet inte känns 100% naturligt och det ibland inte känns helt klart. Ljudet blir med surround klart fylligare, men det är ändå inte alltid helt självklart varifrån olika ljud kommer. Surroundläget fungerar hyfsat för såväl spel som film även om jag, beroende på den bättre ljudkvaliteten, föredrar vanlig stereo.

FPS-läget ger en lägre bas och något förstärkt mellanregister. Läget ger en liten förstärkning av fotsteg, fast effekten är inte imponerande. Det är möjligt att man lär sig urskilja fotstegen bättre om man spelar mer än vad jag kunnat göra.

Analogt, med 3,5 mm plugg, blir ljudkvaliteten inte riktigt lika bra som med USB-anslutning, fast den är ändå bra. Ljudvolymen är betydligt lägre än vid USB-anslutning. Baserat på ljudets kvalitet anser jag att Precog i första hand bör anslutas via USB.

Mikrofonen ger ett klart och tydligt ljud. Volymen kan dock enbart justeras om du kör via USB, inte via 3,5 mm. Brusreduceringen fungerar bra men finns enbart tillgänglig via USB. Exempelvis minskar ljudet från tangentbordet betydligt med brusreducering påslagen.

Jag blev positivt överraskad av XPG Precog. Att använda två typer av högtalarelement visade sig vara ett bra drag. Ljudkvaliteten är riktigt bra för prisklassen.

Just för tillfället (november -21) är det stora prisskillnader på XPG Precog. Använd därför gärna en prisjämförelsesajt före köp (såsom nedan). Då kan headsetet bli ett riktigt fynd.

 

Det Bra

  • Välljudande
  • Kraftig bas
  • Hårt fodral med plats för alla tillbehör
  • Prisvärt
  • Bekvämt

Det Dåliga

  • Kåporna ser klumpiga ut
  • USB-C-sladden är väl kort för anslutning till vissa datorer
  • Fodralet är i största laget
  • Sämre ljudkvalitet via 3,5 mm än USB
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...