Disneys roll inom E-Sport – Framtiden är inte bara streaming av filmer

Disney är sen långt tillbaka en av de största, mest populära och mest omtalade filmbolagen på marknaden. Utöver att vara kända som filmskapare och kreatör av ett flertal underhållskanaler är företaget, som startades av Walt Disney, idag även medverkande i nöjesfält. Disneyworld har sen dess start kommit att bli världens största nöjesfält, och idag med ett flertal mindre nöjesfält till avknoppningar på flera platser runt om i världen.

Som om detta inte vore nog har Disneyland även valt att satsa på e-sport, det genom att event som hette 2020 Walt Disney World EGF High School National Championship. Är detta framtiden för e-sport? Och har Disney en större roll inom e-sport än vad de kunnat tro?

Walt Disney agerar för e-sport event

Det är ett faktum att e-sport tagit upp en allt större del av intresset när det kommer till sportevents. Det är helt enkelt en kategori av sport som naturligt växer sig större och starkare i och med den ständiga utvecklingen av internet och kommunikation online.

Det har till och med gått så långt att Disney ser möjligheten i att växa genom att engagera sig i e-sporten. Trots att intresset för streaming online även det är en kategori som blir allt mer populär och omtalad tycks e-sport ha en snabbare och mer markant framväxt. Fanklubbarna är enorma, intresset oändligt och tillgängligheten stabil.

Finns det en framtid för streaming?

Med andra ord kan streaming ses som lite av en hotad kategori när det kommer till just underhållning online. Visst tänker alla att streaming alltid kommer finnas, och så är det nog. Men, att alla streamingtjänster och intresset för alla nya filmer finns kvar är inte helt 100%.

Disney, som själva skapat sin roll genom just filmproduktion och på senare tid även genom streaming, ser dock inte detta som ett negativt hot. Istället tar de saken i egna händer och går de all in i den marknad som är absolut mest populär – e-sporten.

På så sätt tar de tillvara på intresset genom att visa engagemang, vilket i sig kommer leda till mer uppmärksamhet till Disney och hela deras verksamhet. Där räknas såklart även deras nylanserade streamingtjänst Disney Plus Sverige.

Även e-sporten i sig kan få sig ett uppsving genom de fans som Disney har. Det visar att de inte är rädda att storma mot konkurrensen och göra vad som krävs för att hålla sig uppdaterade till dagens trender.

Att anordna ett enormt e-sport event på Walt Disneys egen World Resort kommer förhoppningsvis bli en stor succé både för e-sporten i sig och såklart även för Disney!

2020 Walt Disney World EGF High School National Championship

Så vad är det för typ av event Disney har ordnat? Jo, det är nämligen så att de ordnade ett event tillsammans med den egentliga hosten ESPN Wide World of Sports Complex som ägde rum mellan den 12-14 juni i år (2020). Detta skedde då tillsammans med organisationen EGF (Electronic Game Federation) och ägde rum på Walt Disney World Resort.

Precis som på ett vanligt e-sport event så var detta event tillgängligt för de som uppnått en viss nivå inom sporten. I detta fall gällde det just tävlanden inom e-sporten som kvalificerats regionalt på gymnasienivå. Tävlingen ägde rum direkt på plats på arenan, och de som var med och deltog flög in från delstater över hela USA.

De alla tävlade sen om ett och samma pris – att ta sig förbi den regionala gymnasienivån och bli nationell mästare inom e-sport. I tävlingen fanns det en chans att vinna inom tre olika kategorier, det för att såväl ESPN, Disney och EGF skulle locka fler intressenter och öppna möjligheterna för tävlanden inom olika e-sporter.

Nya krav på framtiden

Kort sagt så kan det här eventet som Walt Disney anordnade tillsammans med några av de större e-sportsarrangörerna komma att ha stor betydelse för båda parter på marknaden. Det är ett faktum att framtiden inte bara är streaming av filmer, samtidigt som det är ett faktum att stora branscher kan lyfta upp varandra.

Med Disneys engagemang och visade intresse för e-sporten kommer de både ge och ta av e-sportens egen enorma fanklubb världen över. Två jättar går ihop och skapar en genre som allt fler intressenter kan ta del av genom att beblanda nöjen. Disney och deras stabila rykte kan ha en viktig roll för e-sport i framtiden, och det samma gäller åt motsatt håll!