E-sport och säkerhet

Den digitala utvecklingen har revolutionerat våra liv på flera sätt, bland annat hur vi kommunicerar, socialiserar och konsumerar. Men det är inte allt. Under det senaste decenniet har även den digitala sporten tagit alltmer plats. Idag är e-sport en miljardindustri med över en kvarts miljard fans över hela världen. Det arrangeras turneringar och evenemang som säljer ut arenor. Det erbjuds attraktiva prispotter som duktiga spelare har möjlighet att ta del av. Studier i Sverige visar att e-sport engagerar fler svenskar än traditionell sport just nu. Ja, e-sport har tagit världen med storm. Men vad är e-sport egentligen? Och är det verkligen säkert att spela på e-sport? Nedan ger vi dig en överblick av de vanligast förekommande lurendrejerierna inom e-sport och hur man bäst skyddar sig mot dem. Unibet är en aktör som erbjuder betting på e-sport. Läs gärna på om unibet bonuskod och bra recensioner på internet.

Vad är e-sport?

E-sports innebär att individer eller lag spelar och tävlar i dataspel mot varandra. Alla videospel där det kan utses en vinnare och en förlorare kan spelas som en e-sport. Det finns ett flertal olika spel men de mest populära e-sporterna är lagbaserade spel som kan spelas i ligor och turneringar. Många av dessa ligor är regionsspecifika vilket innebär att europeiska lag spelar mot europeiska lag och asiatiska lag spelar mot andra asiatiska lag. Tävlingarna anordnas via internet, lokala nätverk eller så kallade LAN-partyn. Sverige har gjort avtryck inom e-sportindustrin och levererar framgångsrika individuella spelare och lag som lyckats vinna många turneringar. Allteftersom e-sport blivit så populärt har denna sportform även blivit stor inom betting och vadslagning på nätet. Spelare kan alltså satsa pengar på e-sport hos de stora spelbolagen.

Spela säkert på e-sport

Spel på nätet är ett mycket populärt fenomen som nu även omfamnat den nya genren ”elektronisk sport”. De allra flesta spelbolagen erbjuder idag sina medlemmar e-sport-betting och tar emot spel på FPS-spel, Multiplayer Online Battle Arena och sport. De sporter som det bettas på inkluderar bland annat fotboll, basket och tennis. Eftersom e-sportens popularitet har utvecklats med enorm framfart har det varit svårt att skapa ordning och reda i denna hittills oreglerade industri. Detta resulterar tyvärr i att det förekommer fusk, bedrägeri och doping inom e-sport. E-sportförbund och organisationer världen över arbetar därför för att skapa tydligare regler och riktlinjer, något som krävs om denna sportform ska kunna få den legitimitet och det erkännande fansen kräver och förtjänar.

Vanligt förekommande bedrägerier

Vilka är de vanligaste förekommande bedrägerierna inom e-sport man bör vara vaksam på? Inom e-sport händer det att det förekommer, precis som inom traditionell sport, fusk som doping och match-fixare. Det har rapporterats om matcher som varit fixade, alltså förutbestämda. Dessutom har spelare blivit påtagna med att ta prestationsökande medel. Organisationer och förbund försöker nu samarbeta för att förhindra och straffa spelare och lag som visar sig fuska inom e-sport. Andra typer av bedrägerier är riktade mot fans genom exempelvis så kallat nätfiskebedrägeri. Det innebär att du, som privatperson, blir kontaktad, via e-post, av någon som utger sig för att vara någon den inte är. Syftet med e-posten är att med ett attraktivt trade-förslag eller erbjudande ta del av dina inloggningsuppgifter. I e-postmeddelandet finns det en länk som tar spelaren till en felaktig webbsida. Är man inte uppmärksam kan det vara svårt att avgöra vad som är bedrägeri och inte. Ett annat vanligt förekommande bedrägeri sker via mjukvara. Du kan till exempel bli ombedd att ladda ner en mjukvara för att kunna ta del av heta speltips. Mjukvaran installerar då ett spionprogram på din dator som gör det enkelt för datahackare att ta del av dina uppgifter och konton.

Så här undviker du bedrägerier

Trots att det förekommer lurendrejeri och fusk inom e-sport finns det enkla tips på hur du kan undvika att hamna i klorna på bedragare. Det absolut viktigaste är att inte låta någon annan få tillgång till dina konton. Bekräfta din e-postadress med den tjänst du använder regelbundet. Finns det möjlighet att använda en tvåfaktorsautentisering är det att rekommendera att du använder den. Det är också viktigt att det lösenord du väljer är starkt, gärna med både siffror, tecken och bokstäver. Glöm inte att byta lösenord ofta även om det kanske känns krångligt. För att hålla ovälkomna virus och mjukvaror borta från din dator är det viktigt att se till att du har ett antivirus-program och en brandvägg installerat. Om du spelar från datorer som delas av andra behöver du säkerställa att du är helt utloggad när du är klar. Sist men inte minst, lita på din magkänsla. Om det är något som inte känns rätt är det förmodligen inte det. Ibland är vissa saker helt enkelt för bra för att vara sanna.