Moderna laptops blir allt bättre på att hantera spel

Vill du kunna lira datorspel även när du är på resande fot? Eller enkelt ta med din gamingsetup till vänner? Då är det tur att gaming laptops börjar närma sig stationära datorer sett till prestanda och upplevelse. I den här artikeln utforskar vi vad dagens bärbara speldatorer går för och har att erbjuda.

Ökad efterfrågan på gaming laptops

Förr var bärbara datorer och gaming en näst intill otänkbar kombination. Laptops var på den tiden helt enkelt för klena för att klara av mer avancerade spel. Tack och lov har detta ändrats i takt med att tekniken har utvecklats, och idag är det hög efterfrågan på bärbara datorer med tillräcklig kapacitet att köra moderna spel.

ASUS, Acer, MSI och Lenovo är några av de tillverkare som slåss om denna växande marknad. Eftersom det råder sådan konkurrens finns det också en uppsjö av olika modeller att välja mellan. Nackdelen med detta är att det kan vara knepigt att hitta en passande laptop. Så om du behöver hjälp på traven har du här några aktuella och populära bärbara datorer:

  • Lenovo Legion Pro 7
  • Acer Predator Helios 18
  • MSI Pulse 17
  • Acer Nitro 5

Har man svårt att bestämma sig för en specifik modell kan man testa att läsa omdömen och recensioner. Då blir det lättare att avgöra vilken den bästa laptopen är för en själv.

Tekniska framsteg

Bärbara datorer har utvecklats i en rasande fart den senaste tiden och har gått från att ha varit lämpade främst för enklare uppgifter till att kunna hantera krävande program och spel. Även om laptops fortfarande inte kan mäta sig med stationära datorer är de åtminstone ett bra komplement. Beroende på vem man är och vilka krav man har är de till och med fullt dugliga ersättare.

Avgörande för hur kompatibel en bärbar dator är med PC-spel är dess komponenter. Oftast är det en fråga om hur bra processor, grafikkort, skärm, ram-minne och hårddisk är.

Skärmteknik och uppdateringsfrekvens

Något som är viktigt för att leverera en schysst spelupplevelse är skärmteknik och uppdateringsfrekvens. Dagens gaming laptops har skärmar som använder sig av flera tekniker och funktioner som bidrar till en sylvass grafik. Här brukar man tala om paneltyper, synkronisering, upplösning och skärmstorlek. Vanliga termer kopplat till skärmar är:

  • IPS-panel: IPS betyder ”in-plane switching” och det är en skärmteknik som tillhandahåller fin färgåtergivning och breda betraktningsvinklar.
  • TN-panel: TN är kort för ”twisted nematic” och den här typen av datorskärm erbjuder snabb responstid till ett lågt pris. Däremot är färgåtergivningen och betraktningsvinkeln sämre om man jämför med VA och IPS-paneler. Skärmar med TN-paneler hör till budgetklassen.
  • VA-panel: Enkelt förklarat kan man säga att skärmar med VA-paneler är ett mellanting sett till prestanda och kostnad. VA-paneler erbjuder klara kontrastförhållanden och vidare betraktningsvinklar än TN-paneler, men inte på samma nivå som IPS.
  • NVIDIA G-SYNC: G-Sync är tekniken som NVIDIA använder för att synkronisera uppdateringsfrekvens med grafikkortets bildfrekvens. Denna teknik bidrar till en mjukare spelupplevelse.
  • AMD FreeSync: FreeSync är AMD:s motsvarighet till G-Sync och fungerar i princip på samma sätt.
  • Full HD till 4K: En skärm kan ha olika slags upplösningar och vanligtvis handlar det om Full HD som är 1920×1080 pixlar eller 4K, dvs 3840×2160 pixlar, eller någonstans mellan Full HD och 4K.

Förbättrad kylning samt batteritid

Eftersom laptops är kompakta till storleken har de inte samma utrymme för kylning som stationära datorer. Detta leder i sin tur att de lätt blir överhettade, speciellt när man spelar spel. För att bli kvitt det här problemet är det rekommenderat att använda portabla fläktar och kylare. Med en kylplatta håller man en bärbar dator sval även under längre spelsessioner.

Fler prisvärda alternativ

Laptops för gaming finns idag i olika varianter och det går därför att välja modeller med exakt den prestanda man är ute efter. Konkurrensen i denna marknad har också lett till att det inte behöver vara speciellt dyrt att skaffa sig en gaming laptop. Fast kom ihåg, är man kräsen och bara nöjer sig med det bästa kommer det också att kosta därefter.