Garmin DriveSmart 61 LMT-S samt Garmin BC 30 Backup Camera

Av i i Recensioner, 2 Mer

Garmin DriveSmart 61 LMT-S samt Garmin BC 30 Backup Camera

En GPS börjar bli standard hos många bilförare. Den förenklar livet betydligt för den som är på resande fot med bilen.

Hur klarade man sig utan GPS förr i världen? Jag har hårdtestat Garmin DriveSmart 61 i Stockholm, Uppsala och Orlando samt i mindre städer och i landsbygd i såväl Sverige som Florida. Läs mer om mina intryck.

DriveSmart 61 är en GPS med en stor 7” skärm och en hel del finesser som underlättar för oss som är ute på vägarna. Låt mig börja med den mest grundläggande – navigeringsfunktionen. DriveSmart 61 fungerade mycket bra i de flesta situationer. Den hittade samtliga mål på landsbygden men i Florida missade den några adresser i stadsmiljö vilket gjorde att jag fick plocka fram mobilen och använda Google Maps vilket givetvis var mycket irriterande.

Kartunderlaget fungerar mycket bra i de flesta situationer men är inte perfekt. Det fanns nybyggda vägar som missades och körfält som var felaktiga. DriveSmart 61 visade gång på gång in mig på avfarter på I4:an i Orlando trots att dessa var avstängda. I det senare fallet måste jag dock säga att jag misstänker att även konkurrerade GPS:er skulle ha visat fel då det var pågående vägbyggen.

DriveSmart 61 var ofta tidigt ute med att tala om hur man skulle köra – exempelvis ”sväng höger om 2 km”. Det var bra eftersom man då hade gott om tid på sig att välja körfält i den ibland täta storstadstrafiken. Samtidigt blev det ibland lite för tidigt och vid några tillfällen ”glömde” GPS:en att det fanns korsningar eller vägförgreningar på vägen till den utvalda korsningen. Det hände i såväl Stockholm som Orlando att GPS:en inte sa något utan att man fick titta efter hur man skulle köra. Jag tar ett exempel från Stockholm. Jag var på väg till Uppsala och skulle enligt DriveSmart 61 hålla till höger längre fram. När jag läste skyltarna stod det Norrtälje på högergående körfält. Jag skulle alltså rakt fram vilket DriveSmart 61 missade att berätta. Sådana problem hade jag inte med min tidigare TomTom.

En sak som jag sätter högt på önskelistan är att jag gärna sett att DriveSmart 61 oftare visat vilket körfält jag skulle ligga i. Det är en helt suverän funktion som underlättar betydligt i stadsgrafik med många körfält, men den används sparsamt.

Man kan ställa in diverse varningar – skola, skarpa svängar och fartkameror är några sådana. DriveSmart 61 talar dessutom om för dig när den tycker det är lämpligt att ta en paus och vart du kan göra det. Om man kopplar upp DriveSmart 61 mot sin mobiltelefon via Bluetooth får man dessutom trafikvarningar. Det kan vara lättare sådana som att någon sett ett djur på vägen, men också trafikstockningar. Funktionen fungerade hyfsat, men definitivt inte perfekt. Exempelvis missades ett vägarbete med rödljus mitt ute på en landsväg.

Man kan även läsa upp meddelanden på en mobil ansluten till DriveSmart 61 men den funktionen var ganska värdelös eftersom rösten enbart klarade av gatunamnen i GPS:en och inte att läsa meddelanden på tydligt sätt.

En funktion som visade sig mycket användbar under vår roadtrip i Florida var möjligheten att ställa in delmål och på så sätt planera en tripp. Det är bara att välja startpunkt och slutmål samt ett antal delmål däremellan. Det fungerade mycket bra.

En annan intressant och väl fungerande funktion är samarbetet med TripAdvisor. Med hjälp av all den information som sidan TripAdvisor samlat in kan du i DriveSmart 61 direkt få betyg på restauranger, hotell och andra intressanta mål. Mycket bra. Denna funktion kan med fördel kombineras med planeringsfunktionen jag nyss nämnde. DriveSmart 61 var också bra på att visa intressepunkter i närheten såsom bensinstationer och parkeringsplatser.

Garmin BC 30 Backup Camera

Denna backkamera är ett tillval som passar flera av Garmins GPS:er. Jag rekommenderar starkt att den installeras av en professionell fordonselektriker. Väl installerad till bromsljuset startas en backkamera så fort man lägger i backen. På så sätt ser man om det är fritt bakom bilen. En funktion som är mycket användbar.

Omdöme

Det finns antagligen ingen GPS på marknaden utan brister. Garming DriveSmart 61 är i grunden är fantastisk och lättanvänd GPS med stor skärm, skarp bild och bra röster. Den är dessutom fullspäckad med bra funktionen och att det finns livstids uppdatering av kartorna (Västeuropa) är bra. DriveSmart 61 missade lite för många måladresser, avfarter och körfält för att jag ska vara helt nöjd. Kombinerad med backkameran BC 30 fås bra hjälp vid backning.

Det Bra

  • Lätt att använda
  • Livstids uppdatering av västeuropeiska kartor
  • Stor uppsjö av kartor
  • Stor, skarp skärm
  • Backkameran BC 30 är ett utmärkt tillval
  • Möjligheten att planera resan

Det Dåliga

  • Vissa brister i kartorna (både USA och Sverige)
  • Varningarna kunde ha varit mer omfattande
  • Rösten kunde inte läsa meddelanden
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi