Xiaomi Watch S3

Av i i Recensioner, 2 Mer

Xiaomi Watch S3

Xiaomi Watch S3 är en av de två klockor som Xiaomi lanserat nu i vår. Watch S3 är den aningen billigare varianten och säljs för runt 1 990 kr vilket i stora drag kan räknas som en budgetmodell när det gäller smartklockor. Dock har Xiaomi visat flera gånger att bara för att produkter kostar mindre så behöver de inte vara sämre. Efter att ha hårdtestat klockan den senaste månaden finns det både positivt och negativt att lyfta fram.

Design

Watch S3 är en relativt stor klocka (47 mm) med en 1,43-tums AMOLED-skärm. Den har en klassisk rund form som pryds av en ganska bred ring runt själva skärmen. Själva klockan känns över lag inte anpassad för alla vilket mina arbetskollegor snabbt kunde intyga. De tyckte den passade jättebra på mig som man men inte lika mycket på deras kvinnliga handleder. Och där håller jag faktiskt med. Klockan känns rätt stor och bulkig över lag men jag gillar en sådan design så personligen har jag ingenting emot den. Jag gillar när den tar plats och syns ordentligt

Något som jag dessvärre reagerade på när jag packade upp klockan var att den kändes väldigt plastig och billig. Trots att själva klockan består av en hel del metall så kändes det absolut inte så. Den svarta designen som jag fått testa (finns i silver också) gjorde att klockan också kändes väldigt anonym till utseendet. Armbandet i gummi gjorde inte saken bättre. Men! Xiaomi har designat klockan så att både banden och själva ringen går att byta ut på ett snabbt och smidigt sätt. Det finns en hel del olika färger att välja på som får klockan att sticka ut på helt nya sätt. Jag byter snabbt både band och ram till den gula design som följde med mitt recensionsexemplar och vips så kändes klockan både snygg och lyxig, nästan som en helt ny klocka.

Jag fick också med en grön design som jag också tycker om väldigt mycket. På så sätt kan man variera sin klocka beroende på vad man ska hitta på under dagen. Tack vare att det är så enkelt att byta så känns det ofta värt att variera sig oftare än vad man hade gjort annars. Se bara till att ringen klickar i ordentligt annars är det lätt att den ramlar av och tappas bort.

Hade jag bara köpt klockan och packat upp den svarta modellen så hade jag nog känt en del besvikelse dock för det gör verkligen inte klockan rättvisa. Detta innebär såklart en extra kostnad redan från början vilket för många kanske är en dealbreaker. Är man villig att betala lite extra så får man en klocka som ser både snygg och lyxig ut. Den är också vattentålig till 5 ATM och tål att simmas med.

Batteri

Här kommer vi till den verkliga styrkan i Watch S3. Enligt Xiaomi själva så kan klockan klara upp till 15 dagar med normalt användnade och ca fem dagar med alla hälsofunktioner aktiva samtidigt med mätning i realtid. Personligen så föredrar jag en blandning av dessa inställningar vilket resulterar i att jag vill ha smart puls och stressmätning igång hela tiden men saker som gps och annan mätning bara aktiv när jag själv tränar eller cyklar långa rundor. Jag väljer också att inte ha skärmen igång hela tiden utan bara när jag tittar på den vilket känns väldigt rimligt.

Musikhantering, notifikationer och samtal vill jag alltid ha på i bakgrunden. Detta resulterade i att jag behövde ladda klockan efter hela 11 dagar vilket känns makalöst bra med tanke på att min ordnarie klocka behöver laddas i princip varje kväll med samma inställningar igång.  Med alla inställningar påslagna laddade jag efter 4 dagar så Xiaomis uträkningar verkar stämma väldigt bra när det gäller batteritid och användning. Mycket tack vare att klockan använder Xiaomis egna system Hyper OS fås betydligt mer batteritid än det mer använda Wear OS. Klockan har också väldigt bra snabbladdning vilket gör att man bara med 5 till 10 minuters laddning kan förlänga batteritiden med flera dagar. För mig som är trött på att ladda fem olika saker varje kväll så är detta väldigt välkommet och en stor anledning till att vilja äga en Watch S3.

Skärm

Klockan pryds av en skärm med en upplösning på 466 x 466 punkter, en uppdateringsfrekvens på 60 Hz samt ett ppi på 326 vilket gör att den känns både snabb, skarp och färgglad. Den har också en ljusstyrka på 600 nit vilket fungerar helt okej även i starkt soljus. Det märks dock skillnad i både färg och skärpa jämfört med dyrare smartklockor. Men sett till priset tycker jag att den gör sitt jobb väldigt bra.

Det tar en stund att vänja sig vid Hyper OS då genvägar inte riktigt finns på samma ställe som i till exempel Wear OS. Det hela känns lite rörigt till en början men sedan upptäcker man att klockan egentligen inte kommer med så många appar vilket underlättar nvigeringen. Med ett svep åt vänster eller höger kan man bläddra mellan olika widgets. Positivt är att man kan ha fler än en widget på samma skärm vilket gör att man drar ner på antalet svep för att komma dit man vill.

Med ett klick på den översta knappen kommer man till alla appar och den understa leder till träningshubben där alla aktiviteter finns valbara. Svep ner för notifikationer och upp för inställningar. Skärmen känns väldigt rapp och responsiv och känns aldrig seg eller slö vare sig man tränar eller bläddrar i menyerna. Via mobilappen Mi Fitness har man tillgång till en uppsjö av olika sorters urtavlor för att på så sätt kunna matcha och variera sig. En häftig funktion är att när man byter ut ringen på klockan så byts även urtavlan ut mot en som matchar färgen bättre, om man vill givetvis.

Prestanda

En sak som gynnar upplägget med att redan ha förinställda appar är att man redan på förhand kan matcha prestandan. Då det inte går att ladda hem andra appar än de som redan finns på själva klockan så behöver heller inte utvecklarna ha krävande tredjeparts-appar i åtanke. Detta gör att Watch S3 aldrig känns slö, men inte heller monstersnabb. Den ligger på ett alldeles behagligt plan där den gör sitt jobb utan att göra väsen av sig. Jag märkte dock att den är jättesnabb på att starta om vilket piggade upp.

Funktioner

När det kommer till funktioner så innehåller klocka det som man kan förvänta sig av en klocka i denna klass. Då klockan känns utarbetad för de som är nyfikna på hälsa, träning och rörelse så är det där de flesta funktioner finns. Den har en pulsmätare som faktiskt ligger rätt perfekt vilket gör att man slipper undra om den bara hittar på eller om den faktiskt har koll på hjärtslagen. Jag passade på att jämföra med vårdcentralens egna apparater när jag ändå var där på kontroll. Xiaomi säger själva att de lagt mycket arbete på just dessa aspekter vilket jag är beredd att hålla med om. Likadant när det gäller syrenivån i blodet och stressavkänning.

I appen kan man få en full överblick över dagens alla timmar men också en sammanfattning. Man har också tillgång till sömnbeteende och hur kroppen fungerar under nattens alla timmar. Personligen har jag problem att sova med klocka på mig men de nätter jag testade så visade den i alla fall en hel del data som verkade stämma relativt bra. Man kan också ställa in när man vill att klockan ska vakna och när den ska vila så att man slipper störiga vibrationer och ljus. Den inbyggda gps-funktionen verkar också fungera som den ska och söker automatiskt upp platsen så fort man slår igång träningsläget. Jag som oftast cyklar några mil om dagen har jämfört mina rundor och platsfunktionen verkar ligga helt rätt i linje utan noterbar fördröjning.

Något som fungerar väldigt dåligt är den automatiska rörelseidentifieringen. Ofta så startar den inte alls vilket gör att jag hellre startar den manuellt så fort jag beger mig ut. Men ibland glömmer man helt enkelt att starta och då missar man en hel del information samt att rundan inte loggas i appen. Man har goda möjligheter att själv logga all träning bara man kommer ihåg det.

I appen har man dock full koll på hur dagen har varit och det har klockan själv registrerat och sedan synkat vidare till telefonen. Där får man information om allt från steg till arbetsbelastning. Jag finner detta väldigt användbart då jag i mitt yrke rör mig väldigt mycket och kan på så sätt se över min belastning när det gäller både stress och rörelse. Trots några mindre skavanker så tycker jag dock att klockan gör ett bra jobb när det gäller träning och hälsofunktioner.

I övrigt så saknar klockan e-sim vilket innebär att man inte kan lämna sin telefon hemma om man vill ha tillgång till samtal och internet. Inget jag förväntar mig heller från denna prisklass. Har man telefonen med sig kan man dock svara på samtal och se notifikationer men inte svara på dem vilket får ses som trist. Hade också uppskattat om man hade kunnat använda Spotify och spara sina spellistor offline men tyvärr går inte det heller då Spotify inte är tillgängligt.

Det finns möjlighet att använda Xiaomi Pay med vissa bankkort men även fast mitt kort fanns med i listan så fungerade funktionen inte alls för mig trots flera försök. Tyvärr lämnar klockan lite besk eftersmak när det kommer till funktionalitet i flera av apparna. Det hela känns väldigt basic och för den som verkligen vill ha allt på sin klocka kommer att bli besviken. Denna klocka är som sagt inte för alla när det gäller funktioner utan för de som vill kunna övervaka sin hälsa och träning på basnivå.

Omdöme

Efter en inledande besvikelse angående utseende och kvalitet så förändrades synen på detta så fort jag bytte armband och ring. Det blev en helt ny klocka som stack ut på helt rätt sätt och kändes mer lyxig att ha på sin arm. Ett stort plus för det smidiga sättet att kunna förändra utseendet i ett nafs. Ser man till den svarta klockan i originalutförande så är det dock en besvikelse på designfronten enligt mig. Det krävs att man lägger lite extra pengar emellan helt enkelt. Som smartklocka tycker jag att den uppfyller de förväntningar och krav jag har på en produkt i denna prisklass. Det som sticker ut mest är givetvis den långa batteritiden som verkligen utklassar de klockor jag haft tidigare, trots samma funktioner aktiverade. Bara det gör att jag skulle rekommendera den här klockan till de flesta som är trötta på att hela tiden behöva komma ihåg att ladda varenda kväll. Xiaomi Watch S3 är för de som nöjer sig med lagom när det gäller funktionalitet men samtidigt vill ha en klocka som är flexibel till utseendet för alla möjliga sorters sammankomster.

Specifikationer

Diverse

 • Mått: 47 × 47 × 12 mm
 • Vikt: 44 g (utan band)
 • Justerbar remlängd: 140–210 mm

Skärm

 • Skärm: 1,43-tums AMOLED-skärm
 • Skärmupplösning: 466 × 466, 326 ppi

Batteri

 • Batterikapacitet: 486 mAh
 • Batteritid:
  • Normal användning med Android-system: 15 dagar
  • Normal användning med iOS-system: 14,5 dagar
  • AOD-användning: 5 dagar

Annat

 • Vattentäthetsklassning: 5 ATM
 • Sensorer: Pulsmätare (med mätning av blodets syremättnad), accelerometer, gyroskop, elektronisk kompass, barometersensor, sensor för omgivande ljus, Hallsensor
 • Laddningsport: Magnetisk laddningsdocka med 2 stift
 • Mikrofon: Stöds
 • Högtalare: Stöds
 • Operativsystem: Android 8.0 respektive iOS 12.0 eller senare
 • Trådlös anslutning: Bluetooth® 5.2
 • NFC: Stöds

Det Bra

 • Imponerande batteritid
 • Utbytbar design
 • Bra bas för träning och hälsa

Det Dåliga

 • Anonym basdesign
 • Vissa opålitliga funktioner
7

Skriven av: Roger Nilsson