Acer Predator Cestus 500 Gaming Mouse

Av i i Recensioner, 2 Mer

Acer Predator Cestus 500 Gaming Mouse

Vänster- eller högerhänt? Det har ingen betydelse, Acer Predator Cestus 500 är byggd för båda händerna.

Den som är vänsterhänt har inte många val gällande mus idag. De flesta möss är nämligen byggda för oss högerfattade. Är du vänsterhänt och letar efter en mus med tumknappar? Då får du leta noga. Det finns inte speciellt många sådana. Roccat Kova och Roccat Kiro är två alternativ.

Precis som Roccat Kiro kan Cestus 500 byggas om med utbytbara sidopaneler. Det finns två paneluppsättningar som på ett enkelt sätt fästes med magneter. Det gör att musen kan användas som en rak mus eller anpassas för vänster respektive höger hand. Man behöver inte ens vara rädd för att förlägga de sidopaneler man inte använder eftersom musen levereras med en praktisk tygväska.

Musen är ganska stor och handflatan passar bra ovanpå musens rygg. Däremot blev jag initialt irriterad över musens lillfingersida. Lillfingern vilar perfekt mot musens sida, men ringfingern hamnar i ett glapp mellan nedre delen av musen och musknappen. Det här har dock utvecklarna tänkt på. De har placerat vingar på de stora knapparnas utsidor. Det ser inte bara tufft ut utan är dessutom praktiskt. Ringfingern vilar nämligen mot vingen. Efter ett tags användande av Cestus 500 var den initiala irritationen nästan borta. Efter att ha vant mig blev musen mycket bekväm att använda även om lillfingret aldrig kändes helt 100% bra placerat.

Jag gillar även utseendet på Cestus 500. Den ser verkligen tuff ut. Den har inte samma runda former som många andra möss. Om man har samma fantasi som mig kan man se att musen liknar en skalbagge. Om man vänder den med baken framåt liknar den i mina ögon en tuff skalbagge komplett med huvud, ögon och vingar. Loggan bildar ögon och knapparna vingar som håller på att öppna sig. Belysningen ger ”skalbaggen” liv.

Den kantiga formen har inte bara positiva sidor. Det finns en kant på ovansidan, ganska långt bakåt. Det hade varit skönare att vila handen å musen om den varit slät. Men då hade inte skalbaggen fått sitt tuffa huvud.

Cestus 500 har switchar från Omron med variabel inställning. Det finns två brytare på undersidan där man kan ställa in hur stort motstånd knapparna ska ha. Man kan exempelvis ha ett lättare motstånd på vänster sida än på höger vilket jag fann riktigt skönt.

Förutom de två vingbeprydda knapparna och mushjulet har Cestus 500 en knapp för DPI bakom hjulet samt två tumknappar på vardera sidan. Knapparna på lillfingersidan kan stängas av om man är rädd för att trycka på dem ouppsåtligt. De sitter dock så till att jag inte kom åt dem av misstag. Dessutom är tumknapparna ganska hårda vilket även det minskar risken för att oavsiktligt trycka på dem.

Samtliga musknappar, förutom vänster, kan ha tre funktioner för enkelklick, dubbelklick respektive långt klick. Detta är lite märkligt eftersom ett dubbelt eller långt klick bara kan ha fem grundläggande funktioner (vänster-, höger- och musklick samt framåt och bakåt).

DPI-knappen ändrar DPI, alltså hur fort muspekaren rör sig i upp till sex steg från 400 upp till 7000. Dessa DPI innebär att muspekaren rör sig allt ifrån långsamt (400) till snabbt (7000). Musen har god precision oavsett DPI.

Musen har tre belysningszoner. Predatorloggan lyser på ryggen. Framtill lyser mushjulet samt under de stora knapparna. Varje zon programmeras valfritt i miljontalsfärger. Inställningsmöjligheterna är dock begränsade. Förutom att lysa i ett fast sken finns enbart fyra lägen på loggan och hjulet – andning, spektrum, reaktiv samt blinkandes. Här kanske jag behöver förklara reaktiv. Det innebär att musen lyser upp när man trycker på en knapp. Sidobelysningen är något mer omfattande. Den har även regnbåge samt färgskiftning åt det ena eller andra hållet.

För övrigt kan även polling rate justeras från 125 till 1000 Hz, lift off distance kan ställas in på 2 eller 3 mm och angle snapping aktiveras vilket ger en mer linjär musrörelse. Exempelvis blir det lättare att dra parallella linjer med angle snapping aktiverad. En svaghet är att Cestus 500 saknar makron.

Acer Predator Cestus 500 är ett gediget och genomtänkt hantverk för alla oavsett om man har musen i vänster eller höger hand. Den är mycket följsam och precis vilket gör att den passar mycket bra för spelande. Ett tufft utseende gör att man fått göra ett litet avkall på komforten. Jag saknar makron, men möjligheten att ändra motståndet på knapparna är super.

Det Bra

  • Mycket följsam och precis
  • Grymt snygg ”skalbagge”
  • Omställbart motstånd i knapparna
  • Levereras med tygväska

Det Dåliga

  • Lite enkel belysning
  • Komforten är inte 100%
  • Inga makron
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi