Adata SE770G External SSD

Av i i Recensioner, 8 Mer

Adata SE770G External SSD

RGB-belysning är populär på gamingprodukter. Det har Adata tagit fasta på. Deras senaste SSD är nämligen färgglad.

SSD har blivit en smärre revolution in gamingindustrin och datorvärlden som helhet. SSD-diskarna har numera i praktiken ersatt hårddiskarna. De nya konsolerna har blixtsnabba SSD-diskar, likaså nya datorerna. Även bland externa diskar tar SSD-diskarna allt fler marknadsandelar.

Adata SE770G är en mycket snabb extern SSD-disk som kräver en snabb USB-port av typen USB 3.2 andra generationen för maximal prestanda. Med rätt anslutning ska SE770G enligt tillverkarna ge hastigheter om 1 000 MB/s läsande samt 800 MB/s skrivande. Det är bra siffror som faktiskt stämde bra med mitt test. Med CrystalDiskMark 8 fick jag 964 MB/s läsande och 845 MB/s skrivande. Det är siffror som är riktigt bra. Testet gav alltså bättre prestanda vid skrivande än Adatas specifikationer.

Adata SE770G är betydligt större än en USB-sticka fast i paritet med många konkurrerande USB-diskar. Precis som konkurrerande SSD-diskar är SE770G betydligt mindre än en vanlig extern hårddisk.

SSD-disken ger byggmässigt ett mycket gott intryck. Ovansidan är av plast medan undersidan är av räfflad metall vilket ger en mycket god stadga. Trots metallen är SE770G inte speciellt tung. Det medföljer två sladdar. Båda har USB-C i ena änden. Den ena har USB-C även i andra änden medan den andra har standard USB (USB-A). Tyvärr är kablarna för korta för att jag ska bli nöjd.

Det som särskiljer SE770G från flertalet andra SSD-diskar är den inbyggda RGB-belysningen på ovansidan. Den skiftar i många glada färger. Det går emellertid inte att byta färger utan man får nöja sig med den inbyggda.

Det finns ett klistermärke på framsidan av förpackningen som förkunnar att SE770G kan användas på PS5 och Xbox Series X|S. Det är sant, men bara till viss del. Ingen av dessa båda konsoler klarar nämligen av att spela spel från en USB-disk. Man kan enbart använda SE770G för lagring av data, exempelvis filmer som inte används, musik och film. SE770G kan användas till att spela spel på PS4 och Xbox One men då får man inte full prestanda.

Det går även att lagra data på SE770G från en mobil. SSD-disken har stöd för såväl Android som iOS.

Sammanfattningsvis tycker jag att Adata SE770G är ett utmärkt köp. Det är en mycket snabb extern SSD-disk som passar väl till lagring av data för den som har höga krav på snabbhet. Oavsett om du köper en disk på 512 GB eller 1 TB får du mycket disk för pengarna.

 

Det Bra

  • Snabb
  • Snygg RGB-effekt
  • Bra byggkvalitet
  • Bra pris

Det Dåliga

  • Kan inte styra ljuseffekterna
  • Korta kablar
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...