Anki Overdrive Fast & Furious Edition

Av i i Recensioner, 6 Mer

Anki Overdrive Fast & Furious Edition

Tävla mot Dom, Hobbs, Letty och de andra från Fast & Furious i tuffa bilar från filmserien. Vem vinner? Du? Letty? Eller kanske din kompis?

På min tid, alltså när jag var ung för en förskräcklig massa år sedan, var bilvanorna inte speciellt avancerade. Man körde bilar i två spår. Kontrollen sög och bilarna körde lätt av banorna. Sen fanns dessutom kontaktproblem som gjorde att bilarna slutade fungera när det var som mest spännande. Overdrive från Anki är desto mer avancerat. Det kan liknas vid en traditionell bilbana med spår fast utan synliga spår och med en massa elektronik samt en app i mobilen.

Det finns 16 osynliga infraröda spår som bilarna läser av. Första gången man tävlar på en ny bana måste man låta bilarna skanna av banan. Då kör de automatiskt runt några varv och läser av banans utseende för att till sist ställa sig vid mållinjen redo för racing. Denna procedur måste upprepas varje gång man bygger om bilbanan.

16 infraröda spår styr upp bilarna

Anki Overdrive har funnits på marknaden ett tag. Nyheten nu är Fast & Furious Edition som, gissa vad, bygger på filmerna med samma namn. Det är fartfyllda filmer fyllda med tuffa bilar och lika tuffa karaktärer. Dessa karaktärer har följt med till Overdrive Fast & Furious Edition. Det är till och med de riktiga skådespelarna som finns i spelet. För spel är vad det är. Ungefär som ett tv-spel som flyttat ut i vardagsrummet. Så låt Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Dwayne Johnson och de andra skådespelarna ta dig in i Fast & Furious värld.

Hobbs’ MXT

Startpaketet innehåller allt man behöver för att komma igång – två bilar, sex 90-graders kurvor, fyra raksträckor, vägräcken till kurvorna, två förhöjningar, laddstation för fyra bilar samt rengörare för däcken.

Fyra raksträckor och sex kurvor kan låta lite, men de är ganska långa vilket gör att du behöver en del utrymme för att få plats med banan. Eller banorna rättare sagt eftersom du snabbt och enkelt kan bygga om din bana till en annan. Grunddelarna räcker till åtta olika banor. Tack vare två förhöjningar kan man även bygga åttor och andra banor med broar.

Dom’s Ice Charger

Bandelarna monteras extremt enkelt ihop med varandra. De snäpps ihop med magneter vilket gör att det nästan är omöjligt att misslyckas. Då är räckena i kurvorna lite svårare att snäppa fast. De används för att förhindra att bilarna kör av banan.

Det finns en del utbyggnadsmöjligheter, men bandelarna är dyra (300 kr för två raksträckor eller kurvor). Det finns även specialbandelar med ett hopp som gör att bilarna flyger en kortare sträcka och en fyrvägskorsning.

Det följer med två bilar – Dom’s Ice Charger samt Hobbs’ MXT – som känns igen från filmerna. Utöver dem kan man köpa ytterligare bilar (i dagsläget sex superbilar och två supertrucks). De ingår i Anki Overdrives standardutgåva och är därför inga specialbilar till Fast & Furious Edition. Man får därmed nöja sig med de två Fast & Furious-bilarna som ingår i startpaketet vilket är synd. De flesta barn bryr sig antagligen inte så länge bilarna är tuffa. Jag hade däremot gärna sett några fler av alla de läckra bilar som Dom och de andra rattar.

Dom, Hobbs, Tej och Letty

Bilarna laddas på en praktisk laddstation som rymmer fyra bilar. Laddningen går snabbt vilket är tur då batterierna inte håller för några längre racingsessioner. Men, de knappa tio minuter som laddningen tar är inget ett otåligt barn uppskattar.

Samtliga bilar har olika egenskaper. Vissa är snabbare medan andra har bättre eldkraft eller starkare skydd. Nuke Phantom, som jag fick för test, är exempelvis en av de långsammaste bilarna men har kraftfullare vapen och bättre försvar än genomsnittet.

Du styr bilarna via en app i din telefon eller surfplatta med Bluetooth. Appen är enkel att använda och efter att ha registrerat ett konto gick det snabbt att komma igång med racingen. Ett konto och en mobil eller surfplatta (iOS, Android eller Amazon Fire) krävs per spelare.

Gränssnittet i appen

Farten regleras med en virtuell gaspedal på skärmen medan man styr genom att vicka mobilen. Om jag ska vara ärlig finns en del att önska gällande styrningen som verkligen inte är perfekt. Det man i princip gör när man styr är att byta mellan de 16 infraröda spåren vilket ibland gör att bilarna hackar till.

Du kan antingen tävla mot kompisar eller datoriserad AI-motståndare. Det är till en början kul att se motståndarens bil köra runt helt själv och AI-motståndaren är faktiskt hyfsat smart. Roligast är det dock att spela mot kompisar.

MXT’s rocket launcher

Till en början är det ren racing som gäller. Ganska snart kommer dock nya spelmoment in. I Battle är det inte längre ren racing som gäller. Du kan köra hur många varv du vill utan att vinna. I stället måste du skada din motståndares fordon och givetvis undvika att själv bli skadad. Det blir som en slags katt- och råttalek där inte enbart gasen gäller. Att bromsa, styra och lura motståndaren blir också en viktig del för att komma bakom motståndaren och på så sätt rikta in vapnet rätt. Fler spellägen låses upp efterhand som man spelar. King of the Hill-läget är exempelvis mycket kul. Här måste man undvika motståndaren

Förutom att skada med vapen kan man även hacka motståndarens bil. Det är ett intressant inslag i form av en specialkonstruerad raksträcka som är ny i Fast & Furious Edition. När man kommer inom ett visst område kan man hacka bilar som är nära och på så sätt skada dessa.

Dom’s Ice Charger’s grappling hook

Att tävla och vinna ger inkomster. Dessa används sedan till att köpa diverse uppgraderingar. Det finns olika vapen och vissa är specifika för ett visst fordon. Du kan också förbättra bland annat bromsarna och ditt skydd.

Anki Overdrive Fast & Furious Edition är en bilbana långt utöver de traditionella, analoga bilbanorna. Det är mer än racing och att vara ensam går också alldeles utmärkt tack vare AI-drivna bilar. Tänk på att en mobil eller surfplatta krävs per spelare. Anki har kombinerat en fysisk bilbana med ett spel på ett riktigt bra sätt där spelet utvecklas allt eftersom man spelar. Tekniken är inte perfekt. Ibland hackar bilarna exempelvis till när de byter spår, men skavankerna är inte stora. Tyvärr kan ingen ensamstående undersköterska med tre barn köpa Anki Overdrive Fast & Furious Edition då det är dyrt. Fast, modern teknik kostar.

Det Bra

 • Enkelt att bygga banor
 • Omfattande
 • Snygga bilar
 • Vin Diesel och de andra skådisarna
 • Variation mellan uppdragen

Det Dåliga

 • Dyrt
 • Inga extra Fast & Furious-bilar att köpa
 • Styrningen är inte perfekt
 • Bilarna hackar ibland
 • Batteriet laddas ur fort
 • Engelska
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi