Another Code: Two Memories

Av i i Recensioner, 2 Mer

Another Code: Two Memories

Fjortonåriga Ashley ställs inför ett mysterium. På ön Blood Edward Island letar hon efter sin far som hon trott varit död.

Ashley har i hela sitt liv trott att hennes far och mor dog när hon var tre år gammal. Hon har en dröm där hon sitter i en garderob, men drömmen är svår att tyda. På sin fjortonårsdag får hon ett brev från sin far. Hon följer med sin svägerska Jessica till ön Blood Edward Island. Där försvinner Jessica spårlöst. Ashley träffar D, ett pojkspöke. Vem är han? Frågetecknen hopar sig. Vem är Richard, Ashleys pappa egentligen? Vad jobbar han med som är så hemligt? Vad är Another? Hur dog Ashleys mamma?

Ashley nystar i mysteriet, men det tycks bara växa. Hon kommer till en mystisk herrgård där hon ställs inför mängder av problem. Hon får även många ledtrådar, men till en början känns dom nästan mer förvirrande än förklarande.

Om man ska stoppa in Another Code i ett fack blir det äventyrsgenren peka-och-klicka som minskat i popularitet de senaste åren. Med Another Code känns det som om man åter är tillbaka till peka-och-klicka-spelens högtidsdagar. Nu har dock Nintendo och spelutvecklarna Cing tagit väl vara på de unika egenskaper som finns hos DS.

På den övre skärmen får man se dialoger samt översiktsbilder av de platser Ashley besöker i form av stillbilder. Den nedre skärmen är interaktiv. Här ser man spelplanen rakt uppifrån och man ska klicka på olika saker samt på olika sätt lösa problem såsom att gnugga fram en bild, klicka rätt sifferkod, blåsa bort damm och flytta saker.

Till en början känns Another Code nästan som ett nybörjarspel i äventyrsgenren. Problemen var enkla och tillrättalagda. Det var exempelvis inte så svårt att pussla ihop en söndrig vägskylt. Längre fram ökade dock svårighetsgraden betydligt. Vissa problem ställde till med mycket stora besvär. Att man exempelvis måste vika ihop sin DS eller blåsa i mikrofonen för att lösa några problem är inte direkt det första man tänker på.

Samtidigt med att problemen blir tuffare, blir även intrigen tätare. Vem ljuger? Har Ashleys far svikit henne? Vem är Bill? Vart har Jessica tagit vägen? Blev Ashleys mor mördad? Vad hände med familjen Edward som ägde ön? Många frågor väntar på svar, och på en del måste du vänta in i det sista.

Grafiken i Another Code är mycket skön och stilren. Den är mangainspirerad med mestadels stillbilder med små minimalistiska animationer, såsom munnar som rör sig när någon pratar.

Även musiken är tilltalande. Den är ganska lågmäld, men ligger hela tiden i bakgrunden och förstärker spelets handling.

Omdöme: Att Nintendo DS är en bra plattform för äventyrsspel har bevisats med Another Code: Two Memories. I ett stilrent och rafflande drama löses mängder av problem, vissa på ett nydanande sätt. Allt eftersom man spelar nystas mysteriet upp, ungefär som att läsa en skön deckare, fast interaktivt. Men, varför är spelet så pratigt? En annan nackdel är livslängden. Jag klarade ut spelet på drygt sju timmar trots all text.

Det Bra

  • Bra, tät story.
  • Många problem, de flesta relativt enkla, men några riktigt tuffa.
  • Mangainspirerad grafik.
  • Musiken förstärker spänningen.

Det Dåliga

  • Något seg i början.
  • Pratigt – stundtals för mycket text.
  • Något kort.
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi