Asus ROG Pugio II

Av i i Recensioner, 2 Mer

Asus ROG Pugio II

Vänsterhänt? Högerhänt? Det kvittar, ROG Pugio II från Asus passar er båda.

ROG Pugio II är en rak mus som är helt symmetrisk. Den har tumknappar på bägge sidor. Allt sammantaget gör att musen passar i båda händerna. Att det är en mus för bägge händerna innebär att man fått göra en liten kompromiss gällande ergonomin. Tumsidans ergonomi är inte perfekt eftersom den även ska passa lillfingersidan.

För övrigt ligger ROG Pugio II bra i handen och den går att använda för både klo- och handflategrepp även om den kan kännas lite i största laget för klogreppet. Knapparna är bra. Det finns en extra uppsättning Omron-brytare till musen. Det är tur det eftersom originalbrytarna är på tok för lätta för min smak. Det går nämligen inte att vila fingrarna på knapparna utan att de aktiveras.

Det är lite bökigt att byta brytare eftersom höger och vänster knapp sitter fastskruvade i musen. Det gäller alltså att ha en liten skruvmejsel till hands för att kunna byta brytarna.

Även tumknapparna är utbytbara. De sitter fast med magneter så de är lättare att byta. Den extra uppsättningen knappar är lägre än originalet. Det innebär att man inte kommer åt dem lika lätt. Om det inte skulle vara tillräckligt går det att stänga av knapparna i det medföljande styrprogrammet Armoury.

ROG Pugio II kan anslutas till datorn på tre sätt. Dels trådlöst via antingen en USB-dongel eller via Bluetooth. Det tredje sättet är via kabel. Kabeln ansluts till musen via en USB C-kontakt.

Det finns ofta en DPI-knapp bakom mushjulet på gamingmöss. Till min förvåning saknas den, eller rättare sagt, den har flyttats till musens undersida. Där ska den kunna användas ”on-the-fly” enligt Asus men det är en värdelös placering. Knappen stegar genom DPI i fyra steg. Värdena kan programmeras i Armoury i steg upp till 16 000 DPI.

RGB-belysning är numera mer eller mindre standard på dagens gamingmöss. ROG Pugio II har belysning på mushjulet, loggan på ryggen samt den bakre underkanten på musen. Det går att styra RGB-funktion via knapptryck på musen men smidigast är att använda Armoury.

Armoury är ett kompetent styrprogram med ganska många inställningsmöjligheter såsom polling rate (125 – 1 000 Hz), angle swapping, och makron.

Asus ROG Pugio II har både sina styrkor och svagheter. En styrka är att såväl sidoknappar som brytare är avtagbara. Musen har också god prestanda. Tyvärr har man placerat DPI-knappen på musens undersida vilket gör den omöjlig att använda i stridens hetta.

 

Anslutning: Trådad/Trådlös

Trådlös Teknik: RF 2.4 GHz + Bluetooth

Sensor: Optisk

Dimensioner: L126 x W57 x H40 mm

Vikt: 102 g

Upplösning: 100 dpi – 16000 dpi

Maxhastighet: 400 ips

Maxacceleration: 40 g

Det Bra

  • Utbytbara sidoknappar
  • Utbytbara brytare på höger och vänster knapp
  • Bra prestanda

Det Dåliga

  • Det krävs en skruvmejsel för att byta brytare
  • DPI-knappen sitter på undersidan
  • Ergonomin har fått stryka lite på foten för att musen ska passa i båda händerna
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...