Birds of Steel

Av i i Recensioner, 3 Mer

Birds of Steel

För den som gillar flygsimulatorer är Birds of Steel precis vad Forza Motorsports är för racingentusiasten. Ett spel där känslan står i fokus.

Birds of Steel är en flygsimulator som kretsar kring andra världskriget. Har du minsta kärlek till plåtburkar med vingar kommer spelet fånga dig vare sig du vill det eller inte. Det finns strax över 100 olika klassiska flygplan och det inte är inte bara de mest kända planen som är representerade. Vissa av planen tillverkades det så lite som 250 exemplar av och trots detta har utvecklaren Gaijin lagt ner energin för att få med planen. Deras passion för flygplan smittar av sig ju längre man spelar.

Flygplanen själva är rikt detaljerade och cockpiten har speciellt mycket detalj. Det är en fröjd att se piloten själv fingra på alla kontroller när du styr. Tittar man ut möts kan man mötas av repor i glaset som syns extra mycket när solen bländar dig. Att flyga i regnet är en spännande historia när man i princip inte ser någonting men effekten är häftig och man lockas till att försöka.

Detaljrikedom i planen är inget nytt men där Birds of Steel verkligen skiner är i miljöerna man flyger i. Marken är inte längre en platt yta fylld med pixlar utan den är fylld med skog, djungel, hav, sjöar och tredimensionella städer. Det som imponerar är att de fortfarande ser bra ut på låg höjd. Detta medför att hastighetskänslan höjd avsevärt när man flyger på låg höjd och har träd, hus och andra byggnader kring sina vingar. Lägg till riktigt bra ljud från motorer, vapen samt ett bra soundtrack och du har receptet på ett grymt spel.

Birds of Steels kanske största styrka är att spelet kan anpassas till olika spelare tack vare sina väl uttänka svårighetsgrader. Är man en nybörjare i flygsimulatorernas värld (som jag) kan man utan att skämmas välja spelets arkad läge. I det läget blir planen betydligt mer lätthanterliga, rör sig på ett med förutsägbart sätt och man kan välja att ha oändligt med bränsle, ammunition och diverse andra hjälpmedel.

I det realistiska läget ökas svårighetsgraden avsevärt och hur ditt plan hanteras i luften förändras dramatiskt. Till exempel så tappar man kontrollen på sitt plan direkt om man svänger för hårt. Det är så mycket svårare att samtidigt som man brottas med sitt plan i luften också försöka fokusera på att skjuta ner fiender. Men det är också så mycket mer belönande när man klarar det. Höjer man svårighetsgraden ytterligare till Simulator så hittar man en upplevelse som verkligen kommer att sätta ens skicklighet på prov. Här får man inte ens assistans med att sikta utan måste helt enkelt lita på din egen skicklighet och instinkt.

Birds of Steels kampanjläge innehåller mängder av uppdrag. Många utspelar sig över havet där du får flyga som både japanska och amerikanska piloter men det finns också de som utspelar sig över Tyskland, Medelhavet och östfronten där du flyger brittiska, tyska, italienska och flygplan från Australien.

Allt du gör i spelet låser upp saker som historiska målningar som du sedan kan sätta på flygplanen. Folk som kan sina saker om flygplan kommer definitivt känna igen en och annan målning.

Gaijin har genom att inkludera en uppdragsskapare gjort det möjligt för spelaren att spela i alla oändlighet. Här kan man i princip tänka ut ett scenario, skapa och spela det. Det finns mängder med parametrar som kan ändras och som om det inte vore nog har spelet även stöd för flera spelare online med upp till 16 spelare och ett kooperativt läge för upp till fyra personer.

Det är svårt att finna mycket att klaga på i Birds of Steel. Det är ett sådant komplett paket. Hur spelet presenteras i menyer lämnar förvisso mer att önska och piloterna radioröster blir snabbt enformiga. Men detta är absolut inget som tar från den stora upplevelsen.

Gillar du flygspel finns det inget att fundera på. Birds of Steel är just nu det bästa flygspelet som finns på konsol och det skadar inte heller att det kostar mindre än 400 kronor.

Det Bra

  • Många flygplan.
  • Spelet har potential att hålla väldigt länge.
  • Väldigt mycket detalj i plan och miljöer.

Det Dåliga

  • Kunde varit finare menyer.
  • Enformiga kommentarer från andra piloter.
8

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi