Skrikande orcer och blodtörstiga vampyrer är två av de raser som gör allt för att vinna en minst sagt udda version av amerikansk fotboll.
För en person som är obekant med Games Workshops figurspel, såsom Warhammer 40.000 och Warhammer Fantasy Battles, kan nog Blood Bowl 2 te sig helt obegripligt. Orcer, dvärgar, vampyrer, alver, människor, troll och råttmänniskor försöker avgöra vem som befinner sig på toppen av näringskedjan. Men inte på slagfältet, utan på en amerikansk fotbollsplan. Figurspelsversionen har hållit spelbord varma i flera decennier och är kanske Games Workshops mest framgångsrika spel vid sidan av sina två flaggskepp.
Blood Bowl 2 är en mycket respektfull återgivning av sin förlaga och borde inte göra någon figurspelare besviken. Totalt är åtta raser inkluderade, vilket är färre än i figurspelsversionen, men får ändå sägas vara imponerande. Stämningen som spelets utseende förmedlar är drypande av figurspelsnostalgi och det är lätt att sugas tillbaka till ett 90-talspojkrum när kameran sveper över stadion och spelarna står uppradade framför en.
Är man ovan att spela den här typen av spel kan mängden tärningsslag göra att det känns som att allt i Blood Bowl 2 hänger på slumpen. En spelares runda pågår så länge som hon inte misslyckas med något av sina tärningsslag, och detta krävs så fort spelarna ska göra något. Om de ska kasta, fånga, anfalla så måste tärningarna rullas. Därför är det mycket frustrerande när ett viktigt tärningsslag sumpas. En mer erfaren spelare vet dock med sig att Games Workshops spel handlar om att ta kalkylerade risker. Tärningsgudarna är lika oförlåtande mot båda sidor (om man inte är överdrivet vidskeplig), så för att nå framgång handlar det snarare om att utnyttja sitt lags styrkor och arbeta med placeringar och timing.
Spelets stora styrka är dels kombinationen av taktiskt tänkande och riskbedömning å ena sidan och den starka atmosfären å andra. Det gör att spelet känns levande och inlevelsefullt. Detta förstärks ytterligare av de fantastiska kommentatorerna Jim och Bob som är en ogre respektive en vampyr.
Blood Bowl 2 har en ganska hög tröskel för inlärning i och med att det är baserat dels på en ganska komplicerad sport och dels på ett figurspel som tar tid att lära sig. Därför kan nybörjare riskera att ge upp innan de kommit igenom inlärningsfasen. Men för den som håller ut och verkligen ger sig hän är Blood Bowl 2 ett perfekt alternativ för den som kanske inte gillar konventionella sportspel, men som ändå vill uppleva den laddade atmosfär som uppstår på ett idrottsstadium.
Det Bra
- Trogen Warhammer-världen
- Underbara kommentatorer
- Taktiskt utmanande
Det Dåliga
- Hög inlärningskurva