Brothers in Arms: Road to Hill 30

Av i i Recensioner, 3 Mer

Brothers in Arms: Road to Hill 30

Andra världskriget var ett helvete för soldaterna. Det är sällan man får chansen att uppleva det själv under hyfsat verklighetstrogna förhållanden.

Dagen D, den 6 juni 1944. Himlen över Normandie täcks av flygplan och fallskärmssoldater. Du är en av dessa soldater. Tyvärr träffas ditt plan av luftvärnselden. Då planet är på väg att störta tvingas du och övriga soldater att hoppa. Filmen rullar på. Det är oerhört mäktigt. Är det här en långfilm eller ett spel? Du landar på fientlig mark. Var är du? Inte på den tilltänkta mötesplatsen i alla fall. Nu börjar spelet och du måste hitta övriga i gruppen.

Brothers in Arms: Road to Hill 30 är ett skjutarspel, ett så kallat FPS. Det står för first person shooter. Du ser alltså omvärlden ur din soldats ögon. Att förlita sig på att enbart röja fiender är dock inte någon bra idé. Om du går fram hänsynslöst utan att tänka så kommer du inte långt. Här krävs nämligen även en del strategiskt tänkande. Fienden är väldigt ofta gömd bakom en mur, ett träd eller något annat. Då är det oftast bäst att ta fienden från flanken under eldgivning av kompisar i din pluton.

Tempot är högt redan från början. Ganska snart har du en soldat under ditt befäl och senare fler. Det är du som har kommandot. Du har inte bara ansvar för dig själv utan även för övriga gruppmedlemmar. Du ger order om förflyttningar, eldgivning med mera. Möter du en grupp soldater kan du exempelvis beordra några att ge eldunderstöd medan andra attackerar. Turligt nog är dina undersåtar hyfsat smarta. Blir de attackerade besvarar de exempelvis elden. Dom tar även snabbt skydd när så behövs. När du sedan får två grupper under ditt befäl gäller det verkligen att ta fram det lilla extra av strategiskt tänkande.

En bra finess är att man mycket enkelt kan få en översikt över terrängen. Det är bara att trycka på Back-knappen och sedan kan man studera fienden och hur de grupperar sig. Den här funktionen är livsviktig. Det gäller nämligen att verkligen undvika fiendens eld. Här finns inga förbandslådor som mirakulöst räddar den skottskadade. Nej, det här känns verklighet.

En annan fiffig detalj är en liten mätare ovanför motståndarnas huvuden under din grupps eldgivning. Man måste nämligen attackera i rätt ögonblick, och genom att titta på mätaren ser man när fienden blir som mest pressad.

Efter ett tags spelande blev jag lite ambivalent inför spelet. Vissa uppdrag, speciellt i början, är underligt tråkiga och stundtals känns spelet som vilket skjutarspel som helst. Senare, när strategibiten växer vänder det och spelet blommar plötsligt ut. Samtidigt måste jag erkänna att spelet blev väl svårt för mig.

Jag börjar även undra över realismen. Men, jag har kommit fram till att utvecklarna gjort ett så realistiskt spel som de tyckte var möjligt, men samtidigt inte gjort alltför stort avkall på spelkänslan.

Omdöme: Trots de senare styckenas negativa kommentarer vill jag framhålla Brothers in Arms: Road to Hill 30. Det är en ganska lagom blandning av skjutande och strategiskt tänkande. Det är även ett lagom, om ej hundraprocentigt, realistiskt spel. Tummen upp alltså.

Det Bra

  • Lagom realism.
  • Strategiskt tänkande.
  • Ljud och grafik.
  • Inte ett vanligt skjutarspel.

Det Dåliga

  • För min personliga del är spelet i svåraste laget.
  • Vissa uppdrag är inte så bra.
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi