Captain Toad: Treasure Tracker

Av i i Recensioner, 6 Mer

Captain Toad: Treasure Tracker

Toad har fått sitt eget Switch-spel som är en portning från Wii U. Nu med tillägg av nya banor inspirerade av Super Mario Odyssey.

Super Mario World såg dagens ljus 2013 till Wii U. Spelet hade bonusbanor som var lika udda som strålande. De hade Toad som huvudkaraktär. Det var små nästintill kubliknande banor som gick att vrida och vända på tills man lyckats guida Toad genom banorna till en stjärna.

Året därpå (2014 i Japan, 2015 i Europa) bröt sig Captain Toad lös från Super Mario-spelet och bildade ett eget spel på Wii U komplett med nya banor. Nu släpps Captain Toad: Treasure Tracker till Nintendo Switch (samt även 3DS). Nu med nya banor baserade på olika kungadömen i Super Mario Odyssey såsom en fantastisk version av New Donk City.

Det går även att spela två samtidigt. Då spelar en som kapten Toad medan den andre pekar på olika  saker såsom diverse fiender. Inget vidare kul. Det är inte mycket till co-op och det hade definitivt varit roligare om den ene styrt Toad och den andre Toadette.

Samtliga banor i Captain Toad: Treasure Tracker är korta. Merparten är så pass små att nästan hela banan får plats på skärmen samtidigt. Det gäller att föra Toad genom banan till en stjärna. På vägen är det bra att hitta tre diamanter, ett antal mynt och ibland något annat. Diamanterna är viktiga eftersom de används för att låsa upp bossbanorna. Dessutom finns en utmaning på varje bana det kan exempel vara att klara en bana utan att förstöra en bro. När banan väl är avklarad gömmer sig en pixelbaserad Toad någonstans i banan så om du vill dra ut på speltiden kan du leta rätt på honom.

Banorna är uppbyggda med snirkliga gångar och det behövs att man vrider runt banorna för att se vad som finns på andra sidan. Man kanske kan säga att banorna är spelets huvudrollsinnehavare och Toad bara har en biroll. Så pass finurliga är nämligen banorna. Det gäller verkligen att vrida och vända på banorna och lista ut hur man ska sig genom dem.

Det finns även en del fiender som gör livet surt för Toad. Här visade det sig lättare att spela med Switch bärbart än i tv-läget. Man kan nämligen distrahera fienden med ett enkelt pek på plattan. I tv-läget är detta inte lika smidigt.

För övrigt är kontrollen otroligt simpel. Det är i princip bara att gå runt med Toad och ibland trycka på A-knappen för att ta tag i saker. Dessutom kan man som sagt distrahera fiender. På vissa banor kan man dessutom vrida runt på olika bandelar med en ratt. Inte speciellt svårt, men det kommer upp en stor ratt över stora delar av banan. Den är visserligen genomskinlig men stör trots det rejält ibland. Det hade kunnat lösas mycket smidigare.

Det finns några få andra bantyper förutom dessa kubliknande, kompakta banor. Bland annat där man åker kolvagn eller tar sig fram på ett rusande tåg. Dessa banor känns aldrig lika finurliga som övriga. Likaså hade jag gärna sett mer finess i bossbanorna. De har alla samma tema och saknar i mångt och mycket den uppfinningsrikedom som Nintendo är så kända för.

Några av bossbanorna lider dessutom av bristfällig kameraföring. Det är lätt att dö bara för att man inte ser ordentligt. Däremot är jag förvånad över hur bra kameran fungerar på övriga banor. Det är föredömligt enkelt att vrida kameran så att man får en bra vy.

Captain Toad: Treasure Tracker är ett myspysspel som man kan spela i lugn och ro. Inga hektiska banor här inte. Klurighets- och finurlighetsgraden är hög men trots det blir spelet aldrig svårt. Spelet passar precis lika bra bärbart som framför teven och man kan alltid pausa när man vill. Trista bossar och dålig co-op är de största svagheterna.

Det Bra

  • Mysigt
  • Fantasifullt
  • Finurligt
  • Klurigt
  • Udda spelupplägg

Det Dåliga

  • Dålig co-op
  • Trista bossar
  • Kameraproblem på vissa bossbanor
  • Ratten för att vrida på bandelar
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi