Cherry Xtrfy K5V2 Compact

Av i i Recensioner, 2 Mer

Cherry Xtrfy K5V2 Compact

Cherry Xtrfy K5V2 Compact har försetts med Cherrys nya förbättrade brytare MX2A Red. Ett lyckat drag?

Cherry + Xtrfy = sant. Två välkända företag har blivit ett – Cherry Xtrfy. Det är två bolag med delvis olika och kompletterande inriktningar som slagits samman. Xtrfy utvecklar kringutrustning och Cherry är mest kända för sina brytare till tangentbord och möss.

Cherry Xtrfy K5V2 Compact är andra generationen av det mekaniska tangentbordet Xtrfy K5 Compact. Det är ett kompakt, 65% stort tangentbord, som saknar numeriska tangenter och därtill även bland annat dedikerade Home- och End-tangenter. De två senare tangenterna saknar jag verkligen. De finns dock genom Fn + Pgup respektive Fn + Pgdn. Ett litet tangentbord är bra för dig som ska på LAN-partyn, har litet skrivbord eller vill ha mer utrymme åt musen.

Jag fick ett vitt tangentbord för test. Xtrfy K5V2 Compact kommer även att finnas i svart, men jag tror inte att det är lika snyggt som det vita. Det vita tangentbordet har en frostig, och delvis genomskinlig, ram runt det vita tangentbordet. Det ger fantastiskt (ja, fantastisk är faktiskt rätt ord) snygg spridning av RGB-belysningen (på bilderna ser tangentbordet inte alls lika fint ut som i verkligheten). Hela tangentbordet lyser upp och det pryder verkligen sin plats, speciellt i ett mörkt rum. Ljusstyrkan blir starkare om du ansluter till USB 3- jämfört med USB 2-port.

Byggmässigt finns inte mycket att klaga på. Möjligtvis att tangentbordet är något plastigt. Dels är tangenterna av det billigare materialet ABS och inte PBT, men det har ingen stor betydelse för mig. Ramen är också i plast, men för att bli genomskinligt krävs plast. Därför har jag inga problem med all plast.

Det finns bara de allra nödvändigaste tangenterna på K5V2 Compact, plus två funktionstangenter markerade med Fn respektive Xtrfy-loggan. Dessa extra tangenter ger Xtrfy K5V2 Compact en mängd extra funktioner, alla utmärkta på tangenternas framsidor.

De extra funktionerna är väl behövda då det inte finns någon speciell mjukvara. Som exempel kan jag nämna att du kan justera belysningen, komma åt mediafunktioner och spela in och upp makron. Det kräver lite tid att lära sig använda dessa extra funktioner, men efter ett tag fungerade det ganska smidigt för mig. Makrohanteringen är dock inte alls lika bra som om det hade varit med en mjukvara.

K5V2 Compact är modulärt uppbyggt. Samtliga tangenter, brytare och även ramen är utbytbara. Det medföljer specialverktyg för att byta dessa komponenter. Utbytesmöjligheterna ger givetvis goda möjligheter att personifiera tangentbordet. Du kan faktiskt bygga ditt eget tangentbord från grunden. Det finns mängder av brytare (inte bara från Cherry utan även från Gateron, Kailh med flera), tangenter, ramar och annat, inklusive sladd och handledsstöd. Du kan till och med blanda olika typer av brytare på ett och samma tangentbord.

På undersidan finns gummerade fötter vilket gör att tangentbordet inte glider. Två fötter kan fällas ut för viss vinkling, men jag hade gärna sett en något större vinkling än vad som är fallet. K5V2 Compact saknar dessutom handledsstöd. Tangentbordet ansluts via USB-C.

Cherrys mekaniska brytare är populära och av erkänt bra kvalitet. Då Cherry och Xtrfy slagits samman är det inte mer än naturligt att uppföljare till Xtrfys produkter får brytare från Cherry.

Den tidigare modellen i serien, K5 Compact, hade Kailh Red-brytare. I K5V2 Compact har brytarna bytts ut mot Cherrys nya brytare, de linjära, röda MX2A. MX2A röd är riktigt bra brytare med många fördelar gentemot föregångaren. Bättre smörjning, nydesignad fjäder och förbättrad styrning av kolven är några förbättringar. Den jag uppskattar mest är att de röda MX2A-brytarna inte är speciellt högljudda. De röda brytarna har en ganska mjuk rörelse och aktiveras tidigt – redan vid 2 mm, med en total rörelse om 4 mm. Det gör brytarna bra som allroundbrytare till såväl skrivbordssysslor som gaming.

Vilken typ av brytare man gillar är givetvis individuellt vilket gör att ett tangentbord teoretiskt sett skulle kunna få olika betyg i en recension beroende på vilka brytare som används. Röda brytare är emellertid populära bland gamers. Personligen påverkas jag inte speciellt av olika brytarna. Linjära brytare är dock min favorit.

Skrivupplevelsen är alldeles utmärkt med K5V2 Compact. Tangenterna är hyfsat tysta och skrivmotståndet behagligt. För spelande fungerar Kailh Red-brytarna hos K5V2 Compact bra, men kom ihåg. Är du inte van vid mekaniska tangentbord så kan det vara bra att testa olika brytare före köp.

K5V2 Compact har en bra uppdateringsfrekvens (polling rate) vilket gör att tangentnedtryckningar registreras snabbt vilket främst är till nytta för en skicklig e-sportare. Tangentbordet har även full N-key rollover samt 100% antighosting och därmed kan du trycka på flera tangenter samtidigt.

Slutsats

Med Cherry Xtrfy K5V2 Compact lanseras en ny brytar-familj – MX2A med ett flertal förbättringar. De nya röda Cherry MX2-brytarna fungerar mycket bra och är behagliga att använda. Tangentbordet fungerar utmärkt till både kontorssysslor och gaming även om jag personligen har andra favoriter för skrivbordsarbetet. Om du vill spara utrymme på skrivbordet och vill vara coolast bland polarna så kan den vita version av Cherry Xtrfy K5V2 Compact vara ett riktigt bra val. Speciellt kan du imponera genom att byta ut tangenter och brytare. Ljusmässigt är den svarta inte riktigt lika cool. Det medföljer inget handledsstöd men det är å andra sidan inget ovanligt bland gamingtangentbord. Jag saknar End- och Home-tangenterna och mjukvara för inställningar. Allt kan dock styras direkt från tangentbordet via funktionstangenter.

Specifikationer

 • Illumination: Per-key customizable RGB strip LED
 • Keys: 68 pieces (65%)
 • Key switches: Hot-swappable CHERRY MX2A Red
 • N-Key Rollover: Full
 • Anti-Ghosting: 100%
 • Polling rate: 1000 Hz
 • Special keys/shortcuts: LED settings, Macros, Media controls
 • Connection: USB plug-and-play
 • Weight: 841 g
 • Size: 360 x 172 x 44 mm

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

 • Förbättrade MX2A-brytare
 • Extremt snygg belysning (jag testade det vita tangentbordet)
 • Flera funktioner på varje tangent (kan också vara en nackdel)
 • Lätt att byta tangenter och brytare

Det Dåliga

 • Ingen mjukvara
 • En utmaning att lära sig alla tangenters extrafunktioner
 • Ganska dyrt med nya tangenter och brytare
 • Jag saknar dedikerade tangenter för Home och End
 • Inget handledsstöd
7

Skriven av: Mats Ernofsson